Σκοπιανό: Αυτό είναι το όνομα που συμφωνήθηκε – Γιατί ο Ιβάνοφ «καίει» τις συνομιλίες

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Σκοπίων μετά το «όχι» του Σκοπιανού προέδρου στο «erga omnes» - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ μετά τις δραματικές εξελίξεις

Σκοπιανό: Αυτό είναι το όνομα που συμφωνήθηκε – Γιατί ο Ιβάνοφ «καίει» τις συνομιλίες
5'

Μπορεί Αθήνα και Σκόπια να διαμηνύουν πως οι συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να μπαίνει στην τελική ευθεία, ωστόσο, φαίνεται πως η συμφωνία είναι ακόμα μακριά…

Μετά τις επαφές Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες και τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμψαν, πολλοί πίστεψαν πως το θρίλερ του Σκοπιανού ζητήματος οδεύει προς ολοκλήρωση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και οριστική συμφωνία στο όνομα και στους όρους.

Μετά το Μαξίμου που φρόντισε να κατεβάσει τους τόνους, λέγοντας να μην βιάζονται διαμηνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, ήρθε και το «όχι» του Σκοπιανού προέδρου Ιβάνοφ στο erga omnes.

«Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι θέση αρχών και είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των μέχρι σήμερα Προέδρων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση αυτή είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για καθολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα δεχθεί τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει πως ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ θα ζητήσει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ για να τον ενημερώσει για τις συναντήσεις του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η ονομασία έναντι όλων (erga omnes) είναι απαράβατος όρος από την ελληνική πλευρά για την θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Το όνομα που συμφωνήθηκε και το «καίει» ο Ιβάνοφ

Ο εθνικιστής πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα και Σκόπια δέχονται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal.com, η παραπάνω ονομασία συμφωνήθηκε μεν, υπό τον όρο δε να ενημερωθεί και να συμφωνήσει η αντιπολίτευση στις δύο χώρες. Επίσης τα Σκόπια δέχθηκαν να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμά τους, χωρίς να έχουν συμφωνήσει ακόμα σε χρήση της ονομασίας έναντι όλων (erga omnes).

Όμως, όλα είναι πλέον στον αέρα μετά την άρνηση του κ. Ιβανόφ οποιασδήποτε λύσης για την ονομασία των Σκοπίων εάν προβλέπεται χρήση έναντι όλων.

Η είδηση ότι ο κ. Ιβανόφ απορρίπτει το συμβιβασμό με την Ελλάδα που θα προβλέπει μία ονομασία και διεθνώς και στο εσωτερικό των Σκοπίων, προκάλεσε απογοήτευση, αν και οι τεχνικές ομάδες συνέχισαν το έργο τους και εργάζονται για να προετοιμάσουν τη συμφωνία.

Ίσως και σήμερα η τηλεφωνική Τσίπρα – Ζάεφ

Ζήτημα ημερών ή και ωρών είναι το σημαντικό τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ που προανήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.

Κατά την επικοινωνία αυτή, σύμφωνα με το cnn.gr αναμένεται να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις πάνω στην οριστική συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, αλλά μια συμφωνία επί της αρχής, ενώ το τηλεφώνημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Επιπλέον, προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος είπε πως η γλώσσα και η εθνοτική ταυτότητα των πολιτών έχουν συμφωνηθεί κι ότι οι δύο χώρες δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε λύση. Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο πριν το δημοψήφισμα έτσι ώστε η Ελλάδα να ζητήσει με επιστολή της στο ΝΑΤΟ την αποστολή πρόσκλησης στη FYROM για την ένταξη στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

To Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στα τέσσερα ερωτήματα της ΝΔ που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου Ζάεφ, λέει πως δεν υπάρχει συμφωνία, αφού επιμένει να επαναλαμβάνει συνεχώς πως «τίποτα δεν έχει κλείσει αν δεν κλείσουν όλα».

Στην ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Το Μαξίμου αναφέρεται επίσης σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και την επαναφορά της στην κανονικότητα υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών». Το αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Παρότι ο Νίκος Κοτζιάς από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για μια συνάντησή με τον Γερμανό ομόλογό του μίλησε για «σύναψη συμφωνίας» το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να μην βιάζεται καθώς, όπως όλα δείχνουν, απομένουν εκκρεμή κάποια ζητήματα από την πλευρά των Σκοπίων.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσκολία αποδοχής του erga omnes ενώ φαίνεται πως δεν έχει οριστικοποιηθεί και το όνομα. Ωστόσο, τα εκκρεμή ζητήματα βρίσκονται πλέον σε ανώτατο επίπεδο και οι δύο πρωθυπουργοί περιμένουν να ολοκληρωθούν οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες και να πάρουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο. Τα ονόματα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα: Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) ενώ λιγότερο επικρατέστερο είναι το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία).

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί ο Αρχηγός του τουρκικού στρατού: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Κύπρο

Εμετικό υπερθέαμα Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης: Τείχη γκρεμίζονται και Άγιοι «φλέγονται»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή