Σκοπιανό: Το «Severna Makedonija» και τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης
Σε υπερεντατικούς ρυθμούς κινείται στο εξής η διαπραγμάτευση Ελλάδας – Σκοπίων, με φόντο την προωθούμενη διμερή συμφωνία για τη μετονομασία της γείτονος υπό τον όρο «Severna Makedonija» (σ.σ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ, ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (15/06/2018) αναμένεται να ξεκινήσει η «Μητέρα των Μαχών» στη Βουλή, με δεδομένη πλέον την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αλλά αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί από σήμερα, Πέμπτη (14/06/2018).
Διαβάστε σχετικά:
Τσίπρας: «Αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με εκτενή συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης (13/06/2018), υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε λύση με αμοιβαίο σεβασμό χωρίς να υποχωρήσει των εθνικών της θέσεων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να εκφράσει την πεποίθησή του πως «ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση», αλλά και πως «αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία».
Δείτε επίσης:
- Πάνος Καμμένος για Σκοπιανό: Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία
- ΝΔ για Σκοπιανό: Η Ελλάδα αναγνωρίζει για πρώτη φορά «μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική» γλώσσα
- Τσίπρας σε ΝΔ για Σκοπιανό: «Φέρτε πρόταση μομφής και θα πάρετε την απάντηση που σας αρμόζει»
- Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Η συμφωνία για το Σκοπιανό να έρθει στη Βουλή πριν από την υπογραφή
Πώς θα εξελιχθεί διαπραγμάτευση από εδώ και πέρα
Ενδεικτικά, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά ως προς τη συζήτηση στη Βουλή, τότε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να γίνει την Κυριακή (16/06/2018) στις Πρέσπες, παρουσία του ΟΗΕ και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μοργκερίνι.
Τα βήματα έχουν ως εξής:
- η Βουλή των Σκοπίων εγκρίνει την συμφωνία με απλή πλειοψηφία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το αργότερο.
- στις 25 Ιουνίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα δώσουν το «πράσινο φως» στα Σκόπια για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
- στις 12 Ιουλίου το ΝΑΤΟ θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια. Θα έχει προηγηθεί σχετική επιστολή της Αθήνας, όπως και όλων των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Επισημαίνεται ότι η επιστολή πρέπει να κυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, άρα και από την ελληνική Βουλή – κάτι που θα γίνει μαζί με την κύρωση της συμφωνίας προς τα τέλη του φθινοπώρου.
- Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια για την έγκριση ή μη της συμφωνίας
- Εφόσον, το δημοψήφισμα βγει θετικό, τότε θα αλλάξει το Σύνταγμα της γείτονος
Άγρια αντιπαράθεση και στα Σκόπια
Την ίδια στιγμή, δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση της κυβέρνησης των Σκοπίων με τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα.
Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε περισσότερα:
«Εμφύλιος» στα Σκόπια - Ιβάνοφ: Απαράδεκτη η συμφωνία με την Ελλάδα, την απορρίπτω! (Vid)
«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της "μακεδονικής ταυτότητας"».
«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει: «Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη "μακεδονική" εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».
Τι προβλέπει η προωθούμενη συμφωνία με τα Σκόπια
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται τα εξής:
1.Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
2.Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
3.Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
4.Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
5.Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό