Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πρόταση μομφής καταθέτει η ΝΔ
Πρόταση μομφής | Νέα Δημοκρατία: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με φόντο την προωθούμενη συμφωνία για το Σκοπιανό - Επί ποδός πολέμου τα κόμματα - Ο ρόλος του Κλάους Ρέγκλινγκ και πώς «φρέναρε» τον Μητσοτάκη - Τι περιλαμβάνει το κείμενο για την επικύρωση του «Severna Makedonija»
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η κατάθεση πρότασης μομφής που ετοιμάζεται να υποβάλει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Η Νέα Δημοκρατία σκόπευε να καταθέσει πρόταση μομφής το πρωί της Πέμπτης (14/06). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, φαίνεται πως τα πράγματα άλλαξαν.
Κατά πληροφορίες, πάντα, ο κ. Ρέγκλινγκ φέρεται να ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναβάλει την κατάθεση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου.
Ο λόγος που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για να μεταβάλει τη θέση του κ. Μητσοτάκη ήταν να μη υπάρξει μια επικίνδυνη ανισορροπία στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους της.
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία, θα καταθέσει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης είτε αργά το βράδυ της Πέμπτης (14/06) αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είτε το πρωί της Παρασκευής (15/06).
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση η συζήτηση της πρότασης μομφής/δυσπιστίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ή εντός 48 ωρών. Ολοκληρώνεται το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με την ονομαστικής ψηφοφορίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επειδή, όμως, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για την κυβέρνηση, ως προς το να προχωρήσει, δηλαδή, τις διαδικασίες για τη συμφωνία με τους γείτονες, όλα δείχνουν πως η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα ξεκινήσει αμέσως.
Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μέχρι το αργότερο το βράδυ του Σαββάτου (16/06) ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη Βουλή, ώστε την Κυριακή να πραγματοποιήσει το ραντεβού του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στις Πρέσπες.
Τι θα γίνει την Παρασκευή (15/06) στη Βουλή
Ήδη κυβέρνηση κι αντιπολίτευση προετοιμάζονται πυρετωδώς για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (15/06/2018) και κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει την Ολομέλεια για όλες τις λεπτομέρειες του «deal» ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια.
Το σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα έφθασε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το απόγευμα της Πέμπτης (14/06).
Τι προβλέπει η προωθούμενη συμφωνία με τα Σκόπια
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται τα εξής:
1.Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
2.Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
3.Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
4.Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
5.Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες πολιτικές ειδήσεις από το Newsbomb.gr