Συναγερμός στο Στόλο: «Ασπίδα προστασίας» σε Καστελλόριζο και κυπριακή ΑΟΖ
Τουρκικές προκλήσεις | Καστελλόριζο | Κυπριακή ΑΟΖ: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας κι επιφυλακής βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εξαιτίας της αυξημένης παρουσίας τουρκικών πολεμικών σκαφών στο «ενεργειακό μονοπάτι» από το Καστελλόριζο έως την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και λόγω της στρατιωτικής άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων «Ωρίων 2018».
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ - ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τορπιλάκατος «Κρυσταλλίδης» με πυραύλους «EXOCETMM40 BLK2», περιπολεί στο Καστελλόριζο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το hellasjournal.com, απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ψαρά» (F-454), η οποία αντικαθιστά τη φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία βρισκόταν μέχρι τώρα στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, εκτός της φρεγάτας της χώρας μας, θα υπάρχουν κι άλλα μικρότερα ταχέα πλοία αλλά και υποβρύχιο το οποίο θα λάβει κι αυτό μέρος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης μέσω της θάλασσας, σε ό,τι έχει να κάνει με εμπορεύματα που χρηματοδοτούν ή εξοπλίζουν διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το militaire.gr, στον ελληνικό Στόλο έχουν προετοιμαστεί για μια μακρά περίοδο έντασης στην περιοχή κατά την οποία η παρουσία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού κρίνεται απαραίτητη.
Παράλληλα, η Τουρκία κλιμακώνει αριθμητικά την παρουσία της στην περιοχή έχοντας στείλει δίπλα στο ερευνητικό σκάφος Barbaros, πέντε πολεμικά πλοία κι ένα υποβρύχιο.
Το ΓΕΕΘΑ, προς το παρόν, δεν σκέφτεται να ενισχύσει την ελληνική παρουσία στην περιοχή, αλλά έχει δώσει εντολές για «δυναμική επιτήρηση» των τουρκικών πλοίων. Αν κριθεί απαραίτητη η ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας, αυτή μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα.
«Νταηλίκια» Ερντογάν προς Ελλάδα, Κύπρο και ΗΠΑ: «Μη μας ζορίζετε»
Εν τω μεταξύ, σε νέες απειλές εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο ΣΚΑΪ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα από το Παρίσι, ο «σουλτάνος» δήλωσε: «Στο θέμα αυτό τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια. Για τη δουλειά αυτή θα έχουμε δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών. Από τα γεωτρύπανά μας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε».
Πρώτο θέμα στο γερμανικό Τύπο οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Οι γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι λιγότερο "εκρηκτικές" από τα κοιτάσματα που βρίσκονται ενδεχομένως στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό».
Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Ήταν πάντα σχεδόν απίθανο η Άγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το Stena IceMax της Exxon Mobil. Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτή τη περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον το οικόπεδο 10 βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Άγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν όμως δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις. Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι τις πίτας.
Οι τουρκικές αξιώσεις σε τμήματα των κυπριακών χωρικών υδάτων βασίζονται σε μια ιδιόρρυθμη ερμηνεία καθορισμού των ΑΟΖ, συνεχίζει το άρθρο της ΝΖΖ. Από τουρκικής πλευράς τα νησιωτικά κράτη, επομένως και η Κύπρος, έχουν δικαιώματα μόνο σε μια στενή λωρίδα 12 μιλίων, ενώ τα ηπειρωτικά στα συνήθη 200. Παράλληλα η βορειοκυπριακή πλευρά διατυπώνει και αυτή αξιώσεις στις κυπριακές ΑΟΖ και χορήγησε άδειες για γεωτρήσεις στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO. Για το λόγο αυτό το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην δυσεπίλυτη διένεξη για τα δικαιώματα γεώτρησης. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου πέρυσι το καλοκαίρι».
Με πληροφορίες από hellasjournal.com, militaire.gr και Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης:
Αττική: Εντοπίστηκε βόμβα σε σπίτι αντεισαγγελέα στο Βύρωνα