Ίμια 1996 - Μαρτυρία ΣΟΚ Τούρκου κομάντο: «Εγώ πήρα την ελληνική σημαία»

Ίμια | Τούρκοι κομάντος: Στην τουρκική εφημερίδα Milliyet μίλησαν την Πέμπτη (31/01/2019) έξι από τους Τούρκους υποβρύχιους καταδρομείς (SAT) που είχαν λάβει μέρος πριν από 23 χρόνια στην επιχείρηση κατάληψη των Ιμίων.

Ίμια 1996 - Μαρτυρία ΣΟΚ Τούρκου κομάντο: «Εγώ πήρα την ελληνική σημαία»
EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
4'

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Τα Ίμια είναι ψυχή» οι πρώην στρατιωτικοί διηγούνται τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, κατά τα οποία η ελληνοτουρκική κρίση βρισκόταν στο «ζενίθ».

Στην εφημερίδα μίλησαν ο Σενέρ Κιρ (Şener Kır) πλωτάρχης ε.α., Κεμάλ Κεσέν (Kemal Kesen) υποπλοίαρχος ε.α., Χακάν Γκιουρκάν (Hakan Gürkan) υποπλοίαρχος ε.α., Αλί Τουρκσέν (Ali Türkşen) υποπλοίαρχος ε.α., Χακάν Τζαλισκάν (Hakan Çalışkan) υπαξιωματικός ε.α. και ο Σαλίχ Τζορεκτζίογλου (Salih Çörekçioğlu) υπαξιωματικός ε.α.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αλί Τουρκσέν: Ο καταδρομέας πίσω από την υποστολή της ελληνικής σημαίας στα Ίμια

Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία του πρώην καταδρομέα, υποπλοιάρχου Αλί Τουρκσέν, ο οποίος διηγείται πώς κατέβασε την ελληνική σημαία και ύψωσε την τουρκική πάνω στη βραχονησίδα.

«Πήρα την ελληνική σημαία με μεγάλη προσοχή και έβαλα την τουρκική σημαία», διηγείται στη Milliyet.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «τα Ίμια είναι εθνική ψυχή και νόημα της προστασίας των εδαφών της πατρίδας» και προσθέτει: «Δεν υπάρχει όχι μόνο βραχονησίδα αλλά ούτε μία σταγόνα νερό στο Αιγαίο που θα χάσουμε».

Χακάν Τζαλισκάν: Υψώσαμε τη σημαία και φύγαμε

Τις κινήσεις του Τουρκσέν επιβεβαιώνει ο τότε καταδρομέας υπαξιωματικός Χακάν Τζαλισκάν. «Μετά από την ύψωση της τουρκικής σημαίας από τον Αλί Τουρκσέν επιστρέψαμε στην θέση μας και περιμέναμε μέχρι το πρωί», αναφέρει.

Ερωτηθείς τι σημαίνουν γι’ αυτόν τα Ίμια, ο Τζαλισκάν απαντά: «Τα Ίμια είναι σύμβολο της γενναιότητας του τουρκικού στρατού και της αγάπης στην πατρίδα».

Σαλίχ Τζορεκτζίογλου: «Ήμουν έτοιμος να πυροβολήσω»

Το τεταμένο κλίμα που σοβούσε στα Ίμια τις ημέρες της μεγάλης κρίσης και το πώς αποφεύχθηκε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος περιγράφει ο Σαλίχ Τζορεκτζίογλου.

«Αν οι Έλληνες έκαναν επιχείρηση στο νησί, ήμουν έτοιμος να τους πυροβολήσω», αναφέρει.

«Είδαν τη σημαία και επέστρεψαν. Αυτό εμπόδισε τον πόλεμο. Πήγαμε εκεί και βάλαμε τη σημαία μας», υποστηρίζει.

Κεμάλ Κεσέν: «Πήγαμε στο νησί που δεν υπήρχαν Έλληνες στρατιώτες»

Ο πλωτάρχης Κεμάλ Κεσέν αφηγείται το πώς αποφασίστηκε η επιχείρηση στα Ίμια.
«Ετοιμάσαμε όπλα και στρατιώτες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και πήγαμε στο Νταλαμάν (σ.σ. απέναντι από τη Ρόδο) από το αεροδρόμιο. Ύστερα περάσαμε στο στρατόπεδο ειδικής εκπαίδευσης στην Αλικαρνασσό. Είχαμε δύο σχέδια. Ένα από αυτό είναι να πάμε στο νησί όπου υπήρχαν Έλληνες καταδρομείς. Το άλλο είναι να πάμε στο νησί που δεν υπήρχαν στρατιώτες», περιγράφει.

Χακάν Γκιουρκάν: «Χάσαμε πέντε φίλους μας εκεί»

Από ην πλευρά του, ο υποπλοίαρχος Χακάν Γιουρκάν παραδέχεται πως δύο εβδομάδες μετά την κρίση των Ιμίων, συνετρίβη το ελικόπτερο που είχε μεταφέρει τους Τούρκους κομάντος στις βραχονησίδες.

«Δεκαπέντε ημέρες μετά από την επιχείρηση έπεσε ένα ελικόπτερο στο οποίο βρισκόμουν και εγώ. Χάσαμε πέντε φίλους μας εκεί», λέει ο Γιουρκάν.

Αναφερόμενος στη νύχτα του «θερμού» επεισοδίου υποστηρίζει πως «η επιχείρηση στα Ίμια είναι μία επιτυχία-σύμβολο».

Σενέρ Κιρ: «Η κρίση στα Ίμια έληξε δίχως να πυροβολήσουμε»

«Ήμουν στο πλοίο TCG Yavuz (σ.σ. φρεγάτα Γιαβούζ). Παρακολουθήσαμε την άσκηση της Ελλάδος στο Αιγαίο την 28η Ιανουαρίου και επιστρέψαμε στο Aksaz (σ.σ. τουρκικός ναύσταθμος απέναντι από τη Ρόδο). Μας τηλεφώνησαν από την Άγκυρα την 29η Ιανουαρίου και ενθουσιαστήκαμε. Επτά τουρκικά και επτά ελληνικά πλοία περίμεναν γύρω από τις βραχονησίδες. Το σκάφος TCSG 63 πήγε στη Αλικαρνασσό και μετά υποβρύχιοι καταδρομείς επέστρεψαν με δύο φουσκωτά σκάφη. Εκείνη τη στιγμή το ελληνικό πλοίο «Πυρπολητής» προσπάθησε να τους παρεμποδίσει.

Εκείνη τη στιγμή δόθηκε μία ιστορική διαταγή και μας είπαν ότι το πλοίο TCG Fırtına θα εμβολίσει το ελληνικό πλοίο το οποίο επέστρεψε πίσω μετά από την προστασία του σκάφος από το Fırtına. Με την ανακοίνωση Şimşek 1 υποβρύχιοι καταδρομείς μας κατευθύνθηκαν στο νησί. Μετά από την ανακοίνωση Şimşek 3 η οποία έδειχνε ότι ο Αλί Τουρκσέν έβαλε τουρκική σημαία στην θέση της ελληνικής σημαίας ζήσαμε μεγάλη χαρά. Η κρίση των Ιμίων έληξε με την επιτυχή επιχείρηση των υποβρυχίων καταδρομών δίχως να πυροβολήσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα το 1996: Αθάνατοι - Καραθανάσης - Βλαχάκος - Γιαλοψός

Ίμια 1996 - Συγκλονιστική μαρτυρία: «Θα βυθίζαμε όλο τον τουρκικό στόλο» (vid)

Ντροπή! Έκοψαν τη σύνταξη από το γιο του ήρωα των Ιμίων Χριστόδουλου Καραθανάση

Ίμια 1996: Για πρώτη φορά - Πλάνα και μαρτυρίες που δεν έδειξαν ποτέ τα ελληνικά κανάλια (pics+vid)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή