Πανελλήνιες 2019: Ανατροπές και καραμπόλες φέρνει το νέο μηχανογραφικό - Αναλυτικά όλα τα πεδία

Πανελλήνιες 2019: Αντίστροφα μετρούν χιλιάδες τελειόφοιτοι, καθώς στις 7 Ιουνίου θα κληθούν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για να περάσουν στο ΑΕΙ που επιθυμούν - Το νέο μηχανογραφικό δελτίο μέσω της κατανομής των καινούργιων πανεπιστημιακών τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδεία – Δείτε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των πανεπιστημίων και πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2019: Ανατροπές και καραμπόλες φέρνει το νέο μηχανογραφικό - Αναλυτικά όλα τα πεδία
EUROKINISSI
5'

Αλλαγές θα υπάρχουν από τον Σεπτέμβρη του 2019 στον χάρτη των πανεπιστημίων μετά την κατάργηση των ΤΕΙ και τον πολλαπλασιασμό των επιστημονικών τμημάτων γενικώς. Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν τα παιδαγωγικά, τα πολυτεχνικά τμήματα και τις γεωπονικές.

Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων 424, ενώ 38 τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από φέτος αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε όλα τα επιστημονικά πεδία υπάρχει αύξηση των τμημάτων, μάλιστα σε ορισμένα η αύξηση φτάνει ακόμα και τα 30 τμήματα (πχ 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο). Οι επιλογές για τους υποψηφίους διευρύνονται ενώ πλούσια είναι και η αύξηση αριθμού των κοινών τμημάτων, καθώς πλέον φτάνουν τα 173. Σε κάποια από αυτά η εισαγωγή γίνεται και από τα 4 επιστημονικά πεδία, όπως τα παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, μουσικά, σε κάποια η εισαγωγή γίνεται από 3 επιστημονικά τμήματα, όπως οι αστυνομικές σχολές, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε συνδυασμό με το νέο χάρτη των πανεπιστημίων ρίχνουν τις φετινές βάσεις. Τη μείωση αναμένεται να πιστωθούν κυρίως τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας και όχι τόσο τα κεντρικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, στα κοινά τμήματα αναμένονται αρκετές καραμπόλες που θα ξεδιαλύνουν με την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων στις εξετάσεις. Ο ανταγωνισμός ανεβαίνει για 173 τμήματα, όμως οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στα ίδια μαθήματα. Για παράδειγμα, στα γεωπονικά τμήματα εξετάζονται οι υποψήφιου του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στην πρώτη περίπτωση οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά, μάθημα στο οποίο σημειώνεται διαχρονικά «σφαγή» στις βαθμολογίες, ενώ στη δεύτερη, στη Βιολογία, οι επιδόσεις είναι καλύτερες.

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Πρόκειται για το πιο πολυπληθές επιστημονικό πεδίο, καθώς οι υποψήφιοι τις διαθέσιμες θέσεις. Το πεδίο πλέον περιλαμβάνει 161 τμήματα, έναντι 135 πέρσι αν και μόλις τα 92 είναι αποκλειστικά για τους υποψηφίους του.

2ο πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου αντιστοιχούν στις προσφερόμενες θέσεις. Οι υποψήφιοι πλέον θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ 263 έναντι 247 πέρσι, ενώ πολλαπλασιάζονται τα πολυτεχνικά τμήματα.

3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας

Πάνω από 30 επιπλέον τμήματα θα έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι, κυρίως σε παραϊατρικές ειδικότητες, με τα τμήματα να φτάνουν τα 167.

4ο πεδίο: Πληροφορικής και Οικονομίας

Με 185 τμήματα έναντι 173 πέρσι οι υποψήφιοι έχουν πλέον επιλογές, με αρκετά κοινά τμήματα κυρίως σε παιδαγωγικά, σχολές ενστόλων και πληροφορικής, που είναι κοινές με το 2ο επιστημονικό πεδίο.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων εξετάσεων 2019 των ημερήσιων και εσπερινών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-6-2019 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10-6-2019 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2019 – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2019 – ΛΑΤΙΝΙΚΑ – ΧΗΜΕΙΑ – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣΤΡΙΤΗ 18-6-2019 – ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Το πρόγραμμα εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2019 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8-6-2019 – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)

ΤΡΙΤΗ 11-6-2019 – ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ) – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ – ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2019 – ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ (ν.4473) – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2 / ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ (ν.4473) – ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (ν.4473) – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15-6-2019 – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Α.Ο.Θ.) – ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ν.4473) – ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ – ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ – ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (ΜΕΚ)/ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ (ΜΕΚ II) (ν.4473)

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2019 – ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ/ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙI (ν.4473) – ΥΓΙΕΙΝΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ – ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2019 – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ / ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ II (ν.4473)

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Αυτές είναι οι σχολές ανά επιστημονικό πεδίο

Η κατανομή των σχολών σε 4 επιστημονικά πεδία (φετινοί απόφοιτοι Λυκείου-υποψήφιοι)

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 78.335, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η κατανομή των σχολών σε 5 επιστημονικά πεδία (κατηγορία 10%-παλαιοί απόφοιτοι)

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή