Τσελέντης στο Newsbomb.gr: «Αδόκιμες οι προβλέψεις για 6 Ρίχτερ στη Θήβα - Τι μας ανησυχεί»
Η Θήβα «χορεύει» ξανά στον «ρυθμό» των Ρίχτερ, με τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι συνεχόμενοι μικροσεισμοί είναι, ωστόσο, προάγγελοι μιας μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης;
Την απάντηση έδωσε στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ο οποίος τόνισε πως τα υπάρχοντα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση μια προσεισμική δραστηριότητα που θα φέρει έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ, όπως σημείωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ανησυχία για το ρήγμα που υπάρχει κάτω από την πόλη της Θήβας.
«Είναι κάποια στοιχεία στατιστικά που έχει η κάθε ακολουθία, που σε αυτή την περίπτωση δεν μοιάζουν με προσεισμική δραστηριότητα αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα γιατί αυτή η περιοχή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Έχουμε 5.000 δονήσεις στην περιοχή καταγεγραμμένες», τόνισε αρχικά ο κύριος Τσελέντης.
«Είδαμε στα Μέσα κάποιες δηλώσεις για έναν επερχόμενο σεισμό 6 Ρίχτερ. Αυτά είναι αδόκιμα πράγματα. Εμείς μιλάμε με στοιχεία και αναλύσεις και αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για έναν μεγάλο σεισμό. Κρατάμε ένα μικρό ενδεχόμενο ανοιχτό, ωστόσο με αυτά τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, μιλάμε για μια πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης σχετικά τα δημοσιεύματα για επερχόμενο σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή.
Ποιο είναι το ρήγμα, όμως, που έχει φέρει αναστάτωση και τη δυναμική έχει; Ο κύριος Τσελέντης, εξηγεί: «Μιλάμε για ένα ρήγμα κάτω από την πόλη, το οποίο σπάσει σε μικρότερα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργοποίηση ρήγματος της περιοχής το οποίο μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Το κακό με την Θήβα, έχει να κάνει με τη δόμηση της πόλης, η οποία δεν έχει υπέδαφος που μπορεί να αντέξει μεγάλο σεισμό. Ακόμη και ένας σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην περιοχή. Δίνει σεισμούς η περιοχή. Το 1914 νοτιοανατολικά της Θήβας περίπου στα 20 χλμ., είχαμε 6 Ρίχτερ και με τους σεισμούς των Αλκυονίδων το 1981 είχαμε στο Καπαρέλλι σεισμό 6,2, ενώ και το 1931 είχαμε σεισμό 5,6».
Σε ό,τι αφορά τα ρήγματα τα οποία παρακολουθούνται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον ελλαδικό χώρο, ο κύριος Τσελέντης σχολίασε: «Το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό είναι ένα ρήγμα το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον ωστόσο είμαστε σε επαγρύπνηση για όλη τη χώρα, καθώς, μην ξεχνάμε, είναι μια από τις πλέον σεισμογενείς του κόσμου».
Τέλος, σχετικά με το αν η Ελλάδα, δομικά, μπορεί να αντέξεις μεγάλος σεισμούς, ο έμπειρος σεισμολόγος, τόνισε: «Δομικά είμαστε πολύ θωρακισμένοι και μάλιστα σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παλιές κατοικίες που υπάρχουν, όπως είδαμε στο Αρκαλοχώρι και στα Γρεβενά. Οι νέες κατασκευές είναι σεισμικά θωρακισμένες και μάλιστα να σημειώσω πως έχουμε εξαιρετικούς πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες αλλά και αυστηρά σεισμικά πρωτόκολλα».
Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)
Μέτρα προστασίας από τον σεισμό
Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:
Όταν γίνεται σεισμός
Αν είστε μέσα στο σπίτι
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
- Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
- Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
- Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτήριο
- Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
- Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
- Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
- Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
- Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
- Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
- Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
- Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
- Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
- Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
- Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
- Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
- Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.