Αλλαγή ώρας 2019: Γιατί αλλάζει - Πώς, πότε και γιατί καθιερώθηκε η χειμερινή και η θερινή
Πρόκειται για μία πρακτική η οποία ξεκίνησε για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975.
Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, το 1784, όταν πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα, καθώς έτσι εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 100 χρόνια για να εφαρμοστεί η πρόταση του Φραγκλίνου.
Η πρώτη φορά που οι δείκτες του ρολογιού γύρισαν μία ώρα μπροστά, ήταν το 1916 στη Γερμανία, όταν μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο λόγος ήταν για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου.
Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όμως, το Κογκρέσο απέσυρε την καθιέρωση θερινής ώρας, καθώς δυσαρεστούσε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρούσβελτ καθιέρωσε για όλο τον χρόνο τη θερινή ώρα, που πήρε την ονομασία «ώρα πολέμου» (War Time). Η μέρα ήταν μεγαλύτερη και αυτό έκανε τους στρατιώτες πιο αισιόδοξους. Παρ’ όλα αυτά μετά το τέλος του πολέμου, επανήλθε και η χειμερινή ώρα και έκτοτε είναι γνωστή ως «Peace Time», δηλαδή «ώρα ειρήνης».
Δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1974 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη Βρετανία και στην Ιρλανδία καθιερώθηκε το 1916, στην Ιταλία το 1966, στη Γαλλία το 1976, στην Ελλάδα το 1978, ενώ στη Γερμανία και τη Δανία το 1980.
Την τελευταία Κυριακή του Oκτωβρίου λοιπόν αλλάζει η ώρα.
Έτσι, στις 27 του μήνα οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μια ώρα πίσω για να δείξουν 3:00. Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (29/3/2020), οπότε θα πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.
Η κατάργηση της αλλαγής ώρας
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.
H αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Θα ακολουθήσει η αλλαγή ώρας τον Μάρτιο του 2020 καθώς και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2021.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.
Η απόφαση που έχει ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, θα κάνουν την τελευταία αλλαγή τους τον Μάρτιο του 2021 ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.