Φεύγουν οι Αλβανοί μαζί με τις καταθέσεις τους
Πολλά παιδιά Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν ξέρουν καν την αλβανική γλώσσα, ωστόσο τώρα λόγω της κρίσης, οι οικογένειές τους αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με άρθρο του Economist, η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε μόλις 2,8 εκατ. κατοίκους, σε ποσοστό μειωμένο κατά 7.7% σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Ωστόσο εκτιμάται ότι περίπου 1,4 εκατ. Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια, οι περισσότεροι από τους μισούς στην Ελλάδα, αλλά τώρα η ανεργία τους οδηγεί και πάλι πίσω στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ελάχιστα είναι τα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν κύμα επιστροφής. Όπως σημειώνει πολλοί Αλβανοί στο παρελθόν, ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στην Ελλάδα, ωστόσο πλέον οι περισσότεροι έχουν άδειες παραμονής. Αν όμως μείνουν άνεργοι, χάνουν και τις άδειες παραμονής, τότε δεν έχουν παρά δύο επιλογές ή θα επιστρέψουν στην Αλβανία ή θα συνεχίσουν να ζουν παράνομα στην Ελλάδα.
Η Βαλμπόνα Χυστούνα, μετανάστρια από την Αλβανία σημειώνει πως οι Αλβανοί έχουν ως επί το πλείστον ενσωματωθεί καλά στην ελληνική κοινωνία και συχνά τα παιδιά τους μιλούν καλύτερα τα ελληνικά από τα αλβανικά, σε σημείο που να χρειάζονται μαθήματα λίγο πριν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
Σημειώνει δε, πως οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή Αλβανών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές – όπως υποστηρίζει- που δεν έχουν γίνει δεκτά τα αλβανικά έγγραφα παιδιών , που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, γιατί η Θεσσαλονίκη αναγράφεται με την αλβανική κι όχι με την ελληνική της ονομασία.
Μειώθηκαν τα εμβάσματα
Τα στοιχεία δείχνουν μία κάθετη πτώση στα εμβάσματα.
Το 2007 οι Αλβανοί μετανάστες έστειλαν σπίτι τους περίπου 950 εκατ. ευρώ.
Το 2010 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 690 εκατ. ευρώ.
Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 ήταν 475 εκατ. ευρώ.
Η ύφεση δεν έχει αγγίξει την Αλβανία και οι επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν σε Ελλάδα και Ιταλία μπορεί να έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο, όχι όμως και καταστροφικό για την αλβανική οικονομία που αναμένεται να «τρέξει θετικά» το 2011. Μάλιστα υπό το φόβο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παρατηρείται και κύμα φυγής των καταθέσεων των Αλβανών, οι οποίοι μεταφέρουν πλέον τις αποταμιεύσεις τους στη χώρα τους.
Ωστόσο το κύμα φυγής δεν αφορά μόνο στους Αλβανούς μετανάστες και τις καταθέσεις τους, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις που επίσης φεύγουν για τη γείτονα χώρα, συνεργαζόμενες με Αλβανούς τους οποίους προηγουμένως είχαν ως εργαζόμενους.