Κορονοϊός - πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Θρίλερ με την «υγειονομική βόμβα» των 119 κρουσμάτων

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το βράδυ της Πέμπτης (02/04).

Κορονοϊός - πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Θρίλερ με την «υγειονομική βόμβα» των 119 κρουσμάτων
INTIME NEWS
4'

Από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί στους 380 επιβαίνοντες στο πλοίο, βρέθηκαν 119 δείγματα θετικά στον Covid-19, 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα όπου και θα επαναληφθεί ο έλεγχος. Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε χθες το πλοίο για να πάρει δείγματα από επιφάνειες και το σύστημα κεντρικού κλιματισμού.

Αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ειδική προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, με αποκλεισμένη περίμετρο.

Δύο άνθρωποι που νοσούν πιο σοβαρά διακομίσθηκαν ήδη σε νοσοκομείο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη μεταφορά ενός ασθενούς από το πλοίο σε νοσοκομείο:

Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και οι θετικοί στον ιό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για 14 μέρες.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρχει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και γι' αυτό στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί ειδική τέντα προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία.

Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο (από 13 διαφορετικές χώρες) είναι χωρίς συμπτώματα και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία σήμερα θα ενημερωθούν και οι οικογένειες.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Εφαρμόζονται όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων»

Η αντιμετώπιση των 119 επιβατών στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, λαμβάνει υπόψη της τους κανονισμούς που προβλέπονται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στην 12μελή ομάδα που συνέταξε τις οδηγίες αυτές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στην συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο, ήταν πάρα πολλοί.

Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν, και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Όσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για την διαδικασία που εφαρμόζεται για την δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου, για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κορονοϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

Δείτε εικόνες από το πλοίο στη gallery που ακολουθεί:

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτή την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.

Ο Έλληνας ακαδημαϊκός, εξηγώντας τους βασικούς άξονες των ευρωπαϊκών οδηγιών, σημείωσε πως ότι η ομάδα στην οποία συμμετέχει, έχει ξεκινήσει από το 2006 την ενασχόλησή της με αυτούς τους κανονισμούς, και συντονίζει μέχρι σήμερα ελέγχους πλοίων σε όλη την Ευρώπη.

«Στα πλαίσια αυτών των πρωτοκόλλων διαμορφώσαμε οδηγίες για την αντιμετώπιση

περιστατικών που αφορούν ζητήματα υγιεινής, για την ασφάλεια τροφίμων και για τα λοιμώδη νοσήματα πάνω στα πλοία. Έχουμε ετοιμάσει και ένα ευρωπαϊκό εγχειρίδιο γι' αυτά τα ζητήματα, που αφορά τα κρουαζιερόπλοια. Έχει οδηγίες για την επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων, για την υγιεινή των τροφίμων, για το νερό κτλ.. Είναι ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από όλη την Ευρώπη. Εμείς λοιπόν συντονίζουμε τους ελέγχους που γίνονται στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, που ξεπερνούν τους 100 ελέγχους κάθε χρόνο» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ούτε βήχας ούτε πυρετός - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοούμε

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή