Κορονοϊός: Μέχρι πότε ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας; Πήρε παράταση το lockdown
Απαγόρευση μετακινήσεων - Κορονοϊός: Η είδηση πέρασε στα... ψιλά της ειδησεογραφίας και αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα συμπληρωματικά μέτρα για την απαγόρευση μετακινήσεων επιβατών θα έχουν ισχύ έως τις 31 Μαΐου
Οι σχετικές αποφάσεις υπογράφησαν την 1η Απριλίου 2020 και ουσιαστικά επεκτείνουν το συνολικό lockdown όχι μόνο για όλο τον Απρίλιο, αλλά και για ολόκληρο τον Μάιο, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο και σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο.
Τα συμπληρωματικά μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλλουν.
Αναλυτικά, προβλέπονται:
– Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
– Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
– Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Τι ισχύει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.
Ο παγκόσμιος εφιάλτης σε αριθμούς
Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το 1.000.000, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό συνεχίζει να καλπάζει στην Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο ιός έχει σκοτώσει παγκοσμίως 51.000 ανθρώπους, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και έπειτα στις ΗΠΑ.
Τα πρώτα 100.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε περίπου 55 μέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 μέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε 1.000.000 μέσα στις τελευταίες οχτώ μέρες.
Τα συνολικά κρούσματα που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με μια μέρα πριν, η πρώτη φορά που το ποσοστό αυτό έφτασε σε διψήφιο αριθμό, μετά την εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας.
Υπάρχουν 117 χώρες και εδάφη που έχουν καταγράψει πάνω από 100 κρούσματα, 50 με πάνω από 1.000 κρούσματα και επτά με πάνω από 50.000, κυρίως στην Ευρώπη.
Δείτε φωτογραφίες στη gallery:
Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά τώρα το 5% των καταγεγραμμένων μολύνσεων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία να καταγράφουν μια ραγδαία άνοδο σε θανάτους τις τελευταίες μέρες.
Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η κάθε μία καταγράψει το 11% των παγκοσμίων κρουσμάτων. Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο, καταγράφει το 8% των παγκόσμιων κρουσμάτων, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και πάνω από το 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό, καθώς χώρες στην νότια Ευρώπη με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.
Πάνω από 50.000 οι θάνατοι παγκοσμίως
Μια «σχεδόν εκθετική» εξάπλωση: Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να μεταμορφώνει τον κόσμο, όπου πλέον καταγράφονται συνολικά σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θάνατοι, τα 3/4 εκ των οποίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από επίσημες πηγές το Γαλλικό Πρακτορείο, έως τις 19:50 ώρα Ελλάδας.
Συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη, την πλέον πληττόμενη ήπειρο. Με 13.915 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (10.003), τη Γαλλία (5.387) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (5.316).
Από την έναρξη της πανδημίας, 989.281 κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο, πάνω από τα μισά στην Ευρώπη (542.077), 235.900 στις ΗΠΑ και τον Καναδά (5.427 θάνατοι) και 112.061 στην Ασία (3.998 θάνατοι)
Ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο μισός πλανήτης σε καραντίνα
Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.
Τα μέτρα αυτά -- συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα -- αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη (σε ισχύ από την Παρασκευή) μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.
Οι περισσότεροι -- τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών -- υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού.
Καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει εξαιρεθεί: η Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία...), η Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα...), η Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία , Λίβανος, Ισραήλ...), η Αφρική (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε ...), η Αμερική (Κολομβία, Αργεντινή, Περού, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών...) η Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία).
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
- Κορονοϊός: Ούτε βήχας ούτε πυρετός - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε (pics)
- Κορονοϊός: Τελικά η μάσκα σώζει; Τι λένε οι ειδικοί
- Κορονοϊός: Η πρόταση του Μπιλ Γκέιτς - «Με αυτές τις 3 κινήσεις θα νικήσουμε τον ιό»
Η Ερυθραία είναι η τελευταία χώρα που συμπεριελήφθη στον κατάλογο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν ωστόσο να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό για να φροντίσουν την υγεία τους.
Άλλα εδάφη (τουλάχιστον δέκα με 600 εκατομμύρια κατοίκους) ζητούν από τον πληθυσμό τους να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση του Μεξικού, των μεγαλύτερων πολιτειών της Βραζιλίας, του Ιράν, της Γερμανίας, της Ουγκάντας και του Καναδά.
Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη (με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική (Αίγυπτος, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Μαυριτανία, Γκαμπόν) και στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Γουατεμάλα, Ισημερινός, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο).
Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Αυτό εφαρμόζεται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), στο Ριάντ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα (Σαουδική Αραβία), στο Ελσίνκι (Φινλανδία) και στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Οι συγκεκριμένοι οικισμοί έχουν συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια κατοίκους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Ο φονικός ιός χτυπά και τον εγκέφαλο - Τα άγνωστα συμπτώματα (pics)