Κορονοϊός: 83 θάνατοι στην Ελλάδα - 52 νέα κρούσματα - 1.884 στο σύνολο

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας

Κορονοϊός: 83 θάνατοι στην Ελλάδα - 52 νέα κρούσματα - 1.884 στο σύνολο
Intime News
6'

Ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο αριθμός των θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 83 εκ των οποίων οι 23 είναι γυναίκες και οι 50 είναι άντρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 52, την Τετάρτη (08/04/2020), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.884. Από αυτά, 509 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 708 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 32.500 κλινικά δείγματα.

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε ξανά στη χρήση της μάσκας από το ευρύ κοινό.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιόδρας είπε: «Για την ευρεία χρήση της μάσκας από την κοινότητα, τοποθετήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο ΠΟΥ είπε πως η χρήση από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι: Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα από την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδές αίσθημα ασφάλειας που θα οδηγήσει στη μη τήρηση των μέτρων, όπως τη διατήρηση της φυσικής απόστασης και το πλύσιμο των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή. Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι μη μόλυνσης είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή κλειστών χώρων και του συνωστισμού, τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή νερό, κάλυψη μύτη και στόματος σε βήχα και φτέρνισμα και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο το άγγιγμα του προσώπου.

Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος, άφησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε κάθε χώρα, αλλά έδωσε σαφείς οδηγίες για τις μάσκες θυμίζοντας τους κινδύνους που ανέφερα. Παρόμοια θέση πήρε το ECDC, με περισσότερα επιχειρήματα κατά παρά υπέρ της χρήσης μάσκας. Άφησε όμως ανοιχτό το θέμα, ειδικά όσον αφορά τη μη μετάδοση από ασυμπτωματικούς και ανάλογα με το ποσοστό διασποράς του ιού σε μια χώρα.

Έκρινα ότι το θέμα είναι σημαντικό και αύριο θα σας αναφέρω την τελική τοποθέτηση μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής μας».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Δραματικές εκτιμήσεις για την ανθρωπότητα - Τι θα συμβεί μετά την καραντίνα

Κορονοϊός: Σοκάρει η κίνηση δημάρχου - Έτσι προειδοποιεί τους πολίτες για τον ιό (pics)

Κορονοϊός: «Βόμβα» - Ποιο όργανο πειράζει ο ιός εκτός από τους πνεύμονες

Χαρδαλιάς: Μπλόκα σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια – Στα 300 ευρώ το πρόστιμο

Από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (08/04) πραγματοποιούνται στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:

Σχεδιασμός για να καλυφθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τη στρατηγική για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της επόμενης περιόδου, ειδικά για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιοδρας έχει πει σε προηγούμενες ενημερώσεις ότι η στρατηγική για τον κορονοϊό περιλαμβάνει το φθινόπωρο εκτεταμένους εμβολιασμούς για τη γρίπη, ενώ έχει χαρακτηρίσει σημαντικό τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο για τα άτομα άνω των 65 ετών και για τις ευπαθείς ομάδες. Ο σχεδιασμός για τις παραγγελίες εμβολίων γίνεται αυτή την εποχή, επομένως το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες δόσεις. Όσον αφορά στο κόστος της αυξημένης ζήτησης, η φαρμακοβιομηχανία ζητά ξεχωριστό κονδύλι, εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback από το ταμείο Πρόνοιας, ώστε η Πολιτεία να μην ασκεί «κοινωνική πολιτική με τις πλάτες των εταιρειών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συχνά τα θεσμικά της όργανα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «πράγματι, ο σχεδιασμός για την επερχόμενη περίοδο της εποχικής γρίπης γίνεται αυτήν την περίοδο και περί τα τέλη Απριλίου όλα τα κράτη υποβάλλουν τις παραγγελίες τους για την επόμενη περίοδο στις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια. Να θυμίσω ότι πέρσι, ευτυχώς εμβολιάστηκε 1 εκατ. παραπάνω πληθυσμός σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κι ενώ είχαν έρθει 2,6 εκατ. δόσεις από 2,1 που ήταν πρόπερσι, φτάσαμε τα 3,1 εκατ. δόσεις, ένα εκατομμύριο παραπάνω δηλαδή επιπλέον κόσμος εμβολιάστηκε και αυτό είναι καλό. Άρα στο σχεδιασμό μας φέτος σίγουρα προβλέπουμε περαιτέρω δόσεις, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθεί εμβολιαστικά ο κόσμος την επόμενη χρονιά και βεβαίως θα προβούμε στις παραγγελίες προκειμένου να καλύψουμε και αυξημένη ζήτηση. Σε ό,τι αφορά το clawback στα εμβόλια και την κοινωνική πολιτική, επιτρέψτε μου να πω ότι κοινωνική πολιτική ασκεί η Πολιτεία και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε να την ασκήσει κάποιος άλλος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε τελειώνει η καραντίνα στην Ελλάδα; Η πιθανή ημερομηνία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή