Δημοσθένης Μπούρος στο CNN Greece: «Οι νέοι δεν είναι απρόσβλητοι»
Η περίπτωση του θανάτου ενός νέου ανθρώπου ηλικίας 35 χρονών στη Θεσσαλονίκη από τον νέο κορονοϊό έχει σοκάρει το πανελλήνιο αλλά και την επιστημονική κοινότητα.
O κ. Δημοσθένης Μπούρος, ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece, ότι «και οι νέοι δεν είναι απρόσβλητοι», υπενθυμίζοντας μάλιστα και την περίπτωση του 42χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, που ήταν και ο πρώτος θάνατος μικρότερης ηλικίας στη χώρα μας.
Προκειμένου να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Μπούρος σημειώνει ότι πρέπει να συνυπολογίσουμε δύο παράγοντες: τον ίδιο τον ιό, αλλά και τον πάσχοντα.
«Αυτό που ξέρουμε σήμερα, και έχουμε αρκετό υλικό ενημέρωσης, είναι ότι ο ιός προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρονών, σε ποσοστό περίπου το 80%. Όμως και οι νέοι δεν είναι απρόσβλητοι. Μπορεί να είναι μικρότερη μεν η επίπτωση, αλλά το ερώτημα είναι γιατί μπορεί να νοσήσουν βαριά και να χάσουν και τη ζωή τους. Εδώ πρέπει να δει κανείς τον ιό από τη μία πλευρά, και τον πάσχοντα από την άλλη», λέει ο κ. Μπούρος.
«Ο ιός πρώτα - πρώτα δεν είναι ο ίδιος σε όλους. Εννοώ ότι υφίσταται μεταλλάξεις. Τελευταία είδα ότι έχουν περιγραφεί 30 μεταλλάξεις του ιού και μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες και φαίνεται αυτές να απαντώνται περισσότερο στην Ευρώπη. Άρα το ένα είναι ο ιός ο οποίος μεταλλάσσεται, όπως και όλοι οι ιοί γενικότερα. Το δεύτερο είναι το "φορτίο" του ιού που μπορεί κάποιος να προσβληθεί. Μπορεί να είναι πολύ μικρό και το αμυντικό σύστημα να αντιδράσει επιτυχώς, αλλά μπορεί να είναι και πάρα πολύ μεγάλο και επαναλαμβανόμενο που είναι πολύ πιθανόν να έχουμε δυσμενή αποτελέσματα», εξηγεί σε ό,τι αφορά τον ιό.
Σε ό, τι αφορά, τον πάσχοντα, ο κ. Μπούρος συνεχίζει λέγοντας:
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα και το οποίο να μην είναι στην επιφάνεια και να μην το ξέρει κανείς, ούτε ο ίδιος. Το δεύτερο στοιχείο που έχει σχέση με τον πάσχοντα είναι το πώς ο οργανισμός του αντιδρά. Και αυτό έχει να κάνει με τα γονίδιά του, όπου ορισμένοι υπεραντιδρούν σε ένα βλαπτικό ερέθισμα. Και έτσι εκδηλώνουν μία καταιγίδα φλεγμονωδών κυτταροκινών (cytokine storm), η οποία προκαλεί σωρεία σοβαρών αντιδράσεων εναντίον του ιδίου του οργανισμού, που καταρρίπτουν τον οργανισμό, προκαλούν σοβαρή αναπνευστική, αλλά και πολυοργανική ανεπάρκεια που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες βλάβες και θάνατο».
Μία άλλη πιθανότητα είναι μία ποικιλομορφία (variation) στο γονίδιο ACE2, που μπορεί να μεταβάλλει την ικανότητα προσκόλλησης του ιού στο κύτταρο ή ακόμη και στον επιφανειοδραστικό παράγοντα των κυψελίδων των πνευμόνων. Παράδειγμα αποτελεί η ευαισθησία ορισμένων ατόμων στην φυματίωση, όταν έχουν ένα ζεύγος μεταλλάξεων που προκαλούν χαμηλά επίπεδα γάμμα ιντερφερόνης. Σήμερα πολλοί ερευνητές από όλο τον κόσμο σε συνεργασία αναζητούν και πιθανές άλλες μεταλλάξεις που σχετίζονται με την βαρύτητα της νόσου και που η ανεύρεσή τους μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένη θεραπεία και εμβόλια.
«Ακόμα μπορεί όμως ο ιός να προσβάλει και άλλα όργανα, όπως είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα νεφρά και το μυοκάρδιο. Μέχρι και 30% έχει βρεθεί ότι μπορεί να κάνει μυοκαρδίτιδα, κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Μπορεί να προσβάλει και νεότερα άτομα, αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Επίσης ένα άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει ο κορονοϊός είναι να κάνει θρόμβωση, οξεία πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρος, όπως είχαμε και ένα πιθανό τέτοιο περιστατικό στην Κρήτη, έναν νέο Γερμανό. Επομένως πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν τα οποία εξηγούν ότι το νεαρό της ηλικίας δεν είναι απρόσβλητο και ο γνωστός μας Antony Fauci, από το CDC της Αμερικής, λέει ότι πρέπει οι νέοι να μην το παίρνουν αψήφιστα και να θεωρούνται απρόσβλητοι και ότι είναι ανθεκτικοί».
Στο ερώτημα για την ταχύτητα με την οποία προέκυψε ο θάνατος του 35χρονου, ο κ. Μπούρος απαντά: «Σε ορισμένους η αντίδραση είναι πολύ ταχεία, τόσο που κανείς πρέπει αμέσως να καταφύγει στο νοσοκομείο αναφοράς και να διασωληνωθεί εγκαίρως. Είναι πολύ πιο χαλαρά τα κριτήρια από ότι διασωληνώνουμε άλλους, οι οποίοι έχουν τον ίδιο βαθμό βλάβης».
«Συνήθως έχουμε μία εβδομάδα συμπτωματολογίας. Όταν κανείς αισθάνεται ότι αρχίζει μία ιογενής ιστορία, που όλοι λίγο πολύ την ξέρουμε, μία γρίπη, ένα βαρύ κρυολόγημα, δηλαδή με κεφαλαλγία, με υψηλό πυρετό με μυϊκή αδυναμία, γενική κακουχία, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και να είναι σε συνεχή επικοινωνία τουλάχιστον δύο φορές την μέρα, ούτως ώστε να παρακολουθείται προσεκτικά η πορεία και η έγκαιρη παρέμβαση. Όταν τα πράγματα αρχίζουν να χειροτερεύουν, θα πρέπει να μην καθυστερήσει και να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς», υπογραμμίζει.
Όπως λέει ο κ. Μπούρος στο CNN Greece, το φαινόμενο αυτό των θανάτων πολλών νέων δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει συμβεί και σε όλες τις χώρες.
«Κατά το CDC, στην Αμερική 25% των νοσηλευθέντων από κορονοϊό ήταν άτομα μικρότερα των 50 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα, διαβήτη και υπέρταση. Πολλές φορές τα νέα άτομα προσέρχονται αργά στο νοσοκομείο όταν τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά και η νόσος πολύ προχωρημένη. Αργότερα που θα έχουμε περισσότερα αποτελέσματα και αναλύσεις θα ξέρουμε κατά ηλικία, τι συμβαίνει. Κατά τον ΠΟΥ τα περιστατικά νέων ασθενών με βαριά νόσο του COVID-19 είναι όλο και συχνότερα. Το ποσοστό των πολύ νέων υγιών είναι μεν μικρό, πολλές φορές είναι δύσκολη η εξήγηση, αλλά είναι δυσβάστακτος ο ανεπάντεχος θάνατος νέων ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα γιατί υπάρχει διαφοροποίηση στην κλινική εικόνα της νόσου μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων ηλικιών, ο καθηγητής σημειώνει τα εξής: «Ο νέος συνήθως το περνάει ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα και δεν έχει συνοδά νοσήματα. Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν συννοσηρότητες, εδώ θεωρείται και η αρτηριακή πίεση ότι είναι συννοσηρότητα. Δεν ξέρω πολλούς πάνω από τα 65-70 που να μην είναι υπερτασικοί. Άρα λοιπόν είναι μία κοινή συννοσηρότητα η υπέρταση και υπάρχει ένα ανοικτό ερώτημα σχετικά με μία κατηγορία αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά πόσο είναι ασφαλή. Τα νεότερα τώρα άτομα, εάν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή κάποια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε ένα γονίδιο πολλές φορές δεν το γνωρίζουν. Άλλωστε βλέπουμε καμιά φορά και εκτός κορονοϊού αιφνίδιο θάνατο σε νεαρά άτομα».
Τέλος συζητείται κατά πόσον τα κοινά χρησιμοποιούμενα φάρμακα χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη είναι ασφαλή, όταν συγχορηγούνται, από πλευράς αρρυθμιών του μυοκαρδίου και εφιστάται προσοχή.
Υπογραμμίζει ακόμα ότι συνήθως δεν γίνονται νεκροτομές σε μεγάλο ποσοστό για να φωτιστούμε περισσότερο για την ακριβή αιτία θανάτου.
Κλείνοντας, ο καθηγητής κ. Μπούρος συμβουλεύει:
«Ακολουθούμε πιστά τις σχετικές υποδείξεις, έχουμε καλή επικοινωνία με τον γιατρό μας, κανένας δεν είναι άτρωτος. Ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα μας δώσει σύντομα τα απαραίτητα θεραπευτικά και προληπτικά μέσα πριν από το κατά πολλούς αναμενόμενο νέο κύμα του ιού τον χειμώνα, ιδίως για τα άτομα που δεν θα έχουν επαρκή ανοσία».
«Μέχρι τότε αρκετή ξεκούραση, αποφυγή σωματικής καταπόνησης, άσκηση και καλή διατροφή, ώστε να έχουμε το αμυντικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση να αντιμετωπίσει τον πιθανό εισβολέα. Άτομα που ανήκουν σε ομάδες μεγάλου κινδύνου να συμβουλεύονται τους θεράποντες γιατρούς τους και να ακολουθούν τις υποδείξεις του για την ακολουθητέα θεραπευτική αγωγή».
Πηγή: Cnn.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Βουτσάς: Τεράστια ανατροπή με τη διαθήκη του ηθοποιού