Μητσοτάκης: Μένετε ίδιοι τελικά - Τσίπρας: Να σου ανάψουμε κάνα κερί;
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με φόντο τον κορονοϊό.
Εξηγήσεις για τα διαγνωστικά τεστ, τις μάσκες και τα σχολεία καθώς και απαντήσεις στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή προς ενημέρωση του σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Μάλιστα ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έχει πάντα το θάρρος να έρχεται στη Βουλή και όπου έχει κάνει λάθος να το αναγνωρίζει και να το διορθώνει.
Ξεκίνησε τη δευτερολογία του επισημαίνοντας πως στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» το οποίο οι πολίτες, το αγκάλιασαν, το αντελήφθησαν και το υπηρέτησαν αλλά όπως είπε ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είχε την εντύπωση ότι η προσαρμογή του συνθήματος όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να γίνει «μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλαχτοι». Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να κάνει αυτοκριτική, δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάτι το οποίο ξέφευγε από τα συνηθισμένα κι επίσης δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση και στο Κράτος γιατί το Κράτος είναι ταυτισμένο με την κυβέρνηση ότι «ναι έγιναν πράγματα τους τελευταίους δύο μήνες τα οποία αν μη τι άλλο για τη χώρα μας είναι ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση δεν μικραίνετε εμένα προσωπικά, δεν μικραίνετε την Εθνική Αντιπροσωπεία, μικραίνετε συνολικά τη χώρα», αντέτεινε.
Πρόσθεσε: «θα περίμενα σήμερα στον τόνο σας και στον τρόπο σας μεγαλύτερη γενναιότητα», τόνισε «και αναγνώριση αυτού το οποίο πέτυχε η χώρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης». Είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τον όρο «αυτονόητο» για όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και του αναγνώρισε πως πρωτίστως απέδωσε τα εύσημα στον ελληνικό λαό, «ο οποίος συμμορφώθηκε απόλυτα με τις υποδείξεις των ειδικών και της πολιτικής ηγεσίας, επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης, δέχθηκε μια σημαντική έκπτωση στις ατομικές του ελευθερίες για να υπηρετήσει το συλλογικό καλό».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τίποτα από αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες δεν ήταν αυτονόητο» και απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση έγκαιρα και με αντανακλαστικά καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα» κάνοντας ξεχωριστή μνεία στην άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έκανε επίσης αρνητική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες όπως η Ισπανία, που όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η συμμετοχή στην κυβέρνηση των Podemos, καθυστέρησαν στη λήψη αναγκαίων μέτρων.
«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό», επανέλαβε ο πρωθυπουργός «αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και από τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη ωσάν να ήταν στον αυτόματο πιλότο».
Επέπληξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας ότι καταλαβαίνει πως ο λόγος του είναι συχνά καθρέφτης της πολιτικής του αμηχανίας αλλά λίγη παραπάνω αναγνώριση αυτής της μεγάλης προσπάθειας θα ταίριαζε πιο πολύ με αυτό το οποίο σήμερα αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θέλησε να αφήσει ασχολίαστα κάποια στοιχεία που του έκαναν εντύπωση σε όσα ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή, όπως τη χρήση της λέξης ολοκληρωτισμός επισημαίνοντας ότι «όταν χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης αυτή αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα καθεστώτα, στη ναζιστική Γερμανία, σε όσα έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα, ενδεχομένως. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί σε αυτήν την Αίθουσα, λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο». Επεσήμανε μάλιστα ότι η προσέγγιση του «θα σας περιμένουμε στη γωνία ώστε στην πρώτη σας αστοχία να σας πυροβολήσουμε» δεν υπηρετεί το κλίμα που θέλουμε να καλλιεργήσουμε ειδικά στο πλαίσιο μιας τόσο μεγάλης κρίσης και πρόσθεσε ότι η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτή τη λογική.
Τεστ, μάσκες, σχολεία ήταν τα τρία θέματα από τα οποία επέλεξε να ξεκινήσει να δίνει απαντήσεις ο πρωθυπουργός και τα οποία έχουν απασχολήσει εκτεταμένα τον δημόσιο διάλογο.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει μια τακτική που λάμβανε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της τα επιστημονικά δεδομένα. «Σε αντίθεση με τα δόγματα και τους μάγους η επιστήμη δεν κατέχει το αλάθητο ούτε θεωρεί ότι πάντα αυτό το οποίο λέει είναι εξ' ορισμού ορθό αλλά ενδεχομένως κάτι το οποίο λέει η επιστήμη μπορεί να έρθουν άλλα δεδομένα στη συνέχεια και να το αμφισβητήσουν». Πρόσθεσε μάλιστα πως για πολλά ζητήματα δεν υπάρχει πάντα και παντού συμφωνία όλων των επιστημόνων κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, που δρομολογούν δράσεις στρατηγικής αποκλιμάκωσης.
«Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την Επιτροπή επιστημόνων και είναι μία στρατηγική που μέχρι στιγμή απεδείχθη επί της αρχής σωστή», είπε. Πρόσθεσε όμως ότι την επόμενη μέρα σαφώς και ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί. Επίσης ότι επιλέξαμε να περιμένουμε παραπάνω και να μην προμηθευτούμε βιαστικά τεστ αμφίβολης ποιότητας. Τώρα όμως θα προμηθευτούμε, όπως είπε, τεστ αντισωμάτων και εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα στον επόμενο μήνα να μπορούμε να κάνουμε ακόμη και rapid αξιόπιστα τεστ. «Το τελικό μέτρο επιτυχίας αντιμετώπισης της επιδημίας δεν είναι ο αριθμός των τεστ είναι οι υπόλοιποι δείκτες», τόνισε στους οποίους είχε προηγουμένως κάνει αναφορά (ο αριθμός ατόμων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, εκείνοι που εμφάνισαν πιο σοβαρά συμπτώματα και ο αριθμός των νεκρών).
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή στόχος της κυβέρνησης ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που θα χρειάζονταν ταυτόχρονα να απευθυνθούν στα νοσοκομεία, να νοσηλευτούν σε εντατικές ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες και χαρακτήρισε «κατάκτηση για τη χώρα» μετά από 10 χρόνια μακράς ταλαιπωρίας να αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι είναι παράλληλα «καλό για τους Έλληνες να αισθάνονται ικανοποίηση και περηφάνια».
Τόνισε επίσης ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τον πυρήνα των κατακτήσεών μας για να μην οδηγηθούμε σε μια βαθιά οικονομική κρίση κάτι το οποίο «δεν είναι εύκολο».
Όσον αφορά τη χρήση των μασκών είπε ότι και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκαν απόλυτα οι υποδείξεις της υγειονομικής Επιτροπής. «Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες και τώρα κρίνονται απαραίτητες -και θα το τονίσω αυτό- μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο», είπε.
Χαρακτήρισε εύλογο ερώτημα το θέμα του αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση για τις μάσκες και ανέφερε ότι ανάλογη συζήτηση είχε γίνει όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες ελλείψεις σε αντισηπτικά. Είπε ότι όπως σε εκείνη την περίπτωση η αγορά ανέπτυξε τους μηχανισμούς άμεσα και ανταποκρίθηκε στην αυξημένη ζήτηση, κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα με τις μάσκες όπου υπάρχει μάλιστα και το υποκατάσταστο του καλύμματος πολλαπλών χρήσεων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα επαναξιολογηθεί η στάση της κυβέρνησης. Χαιρέτισε μάλιστα την προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν ενώ διαβεβαίωσε ότι σε καμία φάση της αντιμετώπισης δεν παρουσιάστηκαν ελλείψεις υλικού στις υγειονομικές μονάδες, όπου κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Για το θέμα των σχολείων ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «είναι διαφορετικό να υπάρχει μία επιστημονική διαφωνία για το ζήτημα των σχολείων και τελείως διαφορετικό να δημιουργούμε συνειδητά και μεθοδικά ένα αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία».
Αναφέρθηκε σε μέσα ενημέρωσης για τα οποία είπε ότι θα είναι λάθος να κάνουν κάτι τέτοιο, επειδή όπως τόνισε «οι περισσότερες χώρες - η Ιταλία είναι η εξαίρεση - επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία τους και το κάνουν επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία, για πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς, ψυχολογικούς,… Υπάρχουν σοβαροί λόγοι οι οποίοι συντρέχουν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων». Πρόσθεσε πως σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα απ' ό,τι στην αρχή της επιδημίας για τον τρόπο διασποράς του κορονοϊού και υπογράμμισε πως η επιστροφή γίνεται με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (εναλλάξ πρόσβαση, αποφυγή συγχρωτισμού στα κυλικεία,… ), με κανόνες και προϋποθέσεις ενώ θα υπάρχει και συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης.
Πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών ήταν υπέρ της επιστροφής στα σχολεία ακόμη νωρίτερα και διαχώρισε την επιλογή να μην επιστρέψουν ακόμη τα παιδιά στα Δημοτικά όπου πολύ δυσκολότερα μπορεί να επιβληθούν σωστά αυστηροί κανόνες ατομικής υγιεινής. Είπε πως οι τελικές αποφάσεις για επαναλειτουργία τους θα ληφθούν γύρω στις 20 Μαΐου. Γενικότερα απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει πολιτική σπέκουλα γύρω από το θέμα των σχολείων και τόνισε ότι «τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες».
Πρόσθεσε: «δεν κάνουμε του κεφαλιού μας πράγματα ούτε κάνουμε πειράματα», υπογραμμίζοντας πως τόσο για το κλείσιμο όσο και για την επαναλειτουργία των σχολείων ήταν ομόφωνη η σύσταση της Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα απηύθυνε σε υψηλό τόνο έκκληση να «αφήσουμε στα τάρταρα του Διαδικτύου» όσους σπεκουλάρουν πάνω σε μια ενδεχόμενη αποτυχία.
Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση, γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για το αν θα επιστρέψει η πανδημία το φθινόπωρο. «Μακάρι να ξέραμε να μπορούμε να προβλέψουμε. Γι αυτό και δίνεται μεγάλο εύρος στην ενδεχόμενη ύφεση».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «η συζήτηση για το χρέος είναι μια ουσιαστική συζήτηση και η όλη πίεση που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από όλες τις χώρες που έχουν μεγάλος χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ» προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο εθνικό χρέος πάνω στο μεγάλο χρέος που ήδη έχουμε. Γι αυτό και η πίεση να έχουμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και λιγότερο δανεισμό, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Εμείς έχουμε στηρίξει την κοινωνία, έχουμε στηρίξει την απασχόληση και μου κάνει εντύπωση που μας κατηγορείτε ότι απελευθερώσαμε τις απολύσεις. Μα καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουμε απαγορεύσει τις απολύσεις. Πώς το λέτε αυτό; Το λέτε με άγνοια, το λέτε για να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα; Δεν μπορείτε όμως να κάνετε το άσπρο μαύρο», τόνισε.
Κλείνοντας έκανε αναφορά στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε όρθιοι», τονίζοντας ότι αποκλείει να έχει υπογράψει τον σχετικό πίνακα ο κ. Τσακαλώτος και επισημαίνοντας πως το πραγματικό κόστος της δημοσιονομικής παρέμβασης μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεν θα επαρκούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
«Η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ και παρούσα να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις και να αναγνωρίζει τα λάθη της όποτε αυτά γίνονται» είπε ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα με τα βάουτσερ, που όπως είπε «το πήραμε πίσω γιατί πράγματι το πρόγραμμα αυτό δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση». Τόνισε επίσης πως αυτό δεν ήταν ποτέ «ένα υποκατάστατο εισοδήματος…Την αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, την βρήκαμε. Αυτή ήταν και σε αυτή και εσείς δίνατε χρήματα. Αν κατά συνέπεια υπάρχει υποψία σκανδάλου αυτή βαρύνει πολύ περισσότερο εσάς απ' ό,τι εμάς γιατί εμείς στο κάτω κάτω δεν τα δώσαμε τα λεφτά. Αν το ζήτημα είναι ζήτημα ποιότητας αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε πίσω το πρόγραμμα». Τόνισε επίσης πως επειδή πρόκειται για μια αγορά προβληματική, πρέπει αυτή να διορθωθεί και να μπουν αυστηρά εχέγγυα ποιότητας αλλά θα ήταν μεγάλο σφάλμα πηγαίνοντας προς τα μπροστά να απαξιώσουμε συνολικά τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.
«Θα την φτιάξουμε αυτή την αγορά και πάντα αυτή η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να έρχεται στην Βουλή και όταν κάτι συμβαίνει λάθος, να λέει αυτό ήταν λάθος το διορθώνουμε αλλά διπλό λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να διορθώσεις το λάθος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Να σας ανάψουμε κάνα κερί;
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε κι έβγαλε τον εαυτό του, τα πραγματικά του συναισθήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την στάση της αντιπολίτευσης σε αντίθεση με την δική του στάση στην αντιπολίτευση. Τότε που είχε υιοθετήσει την στάση της τρόικας», τόνισε.
«Το 25% του ΑΕΠ χάθηκε στην διακυβέρνηση 2013 – 2014. Με προκλητικό τρόπο οικειοποιείστε τη στάση τω πολιτών και της αντιπολίτευσης και να εμφανιστείτε ως τροπαιούχος. Να σας ανάψουμε κερί και κάνα τάμα να σας έχει καλά η Παναγία. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα», είπε.
«Δεν θέλω να μπω σε αυτή την ανούσια συζήτηση και στην σύγκριση με τους θανάτους άλλων χωρών. Είναι άχαρη αυτή η συζήτηση και μακάβρια», είπε.
Αναφερόμενος στα μέτρα υποστήριξης είπε: «Δεν ακούσαμε κάτι που να μας κάνει αισιόδοξους. Δεν μας είπατε όμως κάτι συγκεκριμένο. Δεν είστε σχολιαστής. Είστε ο πρωθυπουργός της χώρας».
Δεν θέλω να μπω σε αυτή την ανούσια συζήτηση και στην σύγκριση με τους θανάτους άλλων χωρών. Είναι άχαρη αυτή η συζήτηση και μακάβρια.
Αναφερόμενος στα μέτρα υποστήριξης είπε: «Δεν ακούσαμε κάτι που να μας κάνει αισιόδοξους. Δεν μας είπατε όμως κάτι συγκεκριμένο. Δεν είστε σχολιαστής. Είστε ο πρωθυπουργός της χώρας».
Η ύφεση θα είναι μεγάλη γιατί ακριβώς δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα μπορέσει να ανατάξει την οικονομία και της μικρές επιχειρήσεις.
Για προστασία πρώτης κατοικίας
«Τρίμηνη γιατί σε 3 μήνες θα έχει τελειώσει η ύφεση; Και τα προβλήματα της αγοράς θα έχουν λυθεί;», είπε.
Υποχωρείτε στις πιέσεις παραγόντων οι οποίοι σε καιρό ύφεσης και πανδημίας δεν βγαίνουν να πουν την αλήθεια, ότι θέλουν να πάρουν και την πρώτη κατοικία. «Προφανώς και 1η Αυγούστου το πρόβλημα θα είναι εδώ, εκτός κι αν ετοιμάζεστε να αποδράσετε…».
Αναφερόμενος στην υπόθεση των ΚΕΚ είπε: «Βλέπω Βρούτση κάθετε δίπλα σας αμίλητος. Εδώ μιλάμε για κορυφαίο θράσος. Αισθάνεστε άνετα που επί 3 εβδομάδες ο υπουργός σας έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό, στα κανάλια. Τον κρατάτε τον ψεύτη. Που να καταλάβω ότι φοβάστε να τον διώξετε…».
Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα μπήκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τις εκτιμήσεις του για την ύφεση του 2020 που απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
«Έχουμε έναν διοικητή της ΤτΕ που προβλέπει ύφεση 4%, ενώ η ΕΚΤ προβλέπει άνω του 10%. Η ύφεση που θα μας χτυπήσει θα είναι τεράστια γιατί δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει την οικονομία ζωντανή» είπε χαρακτηριστικά.
Οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δαπανηθούν 36 δισ. ευρώ σε ένα σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου δεν ανέλυσε η Κουμουνδούρου». Μίλησε δε για λαϊκισμούς περί επιτάξεων που γίνονται για τις εντυπώσεις, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια, είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «μέχρι να αρθεί επίπτωση πανδημίας το κράτος θα χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και επιδόματα ανέργων και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ όπως ανακοίνωσε τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.
Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.
- Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται.
- Θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.
- Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.
- Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.
Ο πρωθυπουργός αφότου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πτώση του ελικοπτέρου στο Ιόνιο, μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής κατά την διάρκεια της πανδημίας.
«Το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από βομβαρδισμούς του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι και στη σημερινή Ελλάδα η Βουλή λειτουργεί», είπε. «Κάνω έκκληση να σταματήσουμε τη δημόσια αντιπαράθεση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους 2 μήνες. Επανέρχεται λοιπόν η Βουλή με πλούσιο νομοθετικό έργο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Να μην πάμε σε θερινά τμήματα» τόνισε.
Στην συνέχεια σχολίασε ότι «η κυβέρνηση στήριξε συνειδητά εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Κι αυτό το πετύχαμε. Την επιτυχία αυτή την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και όχι μόνο η κυβέρνηση. Γι’ αυτό από Δευτέρα πάμε σε χαλάρωση των μέτρων».
Ο κ. Μητσοτάκης αφού έκανε ανάλυση των δεδομένων για τον covid 19 τόνισε ότι χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών κατάφεραν και γλίτωσαν τους διασωληνωμένους και κέρδισαν την μάχη.
«Στο διάστημα των δυο μηνών η κυβέρνηση επέλεξε να προστατεύσει την υγεία και την ζωή των πολιτών θυσιάζοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε».
Είπε ότι στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες COVID και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Είπε ότι «χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς COVID».
«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε τον υγειονομικό στόχο». Άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν» είπε για να συμπληρώσει πως «οι συνέπειες θα είναι δραματικές, η κρίση είναι πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο. Θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ανθρώπου αυτή η κρίση».
«Απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων η απόφασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις του παρελθόντος και το άπλωμα ενός διχτυού προστασίας σε όλη την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες. Η επιτυχία θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», τόνισε.
«Μέχρι τώρα έχουμε πάρει μέτρα 17, 5 δισ. ευρώ και με ευρωπαϊκούς πόρους θα πάμε στα 24 δισ. ευρώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων ήταν το πρώτο μέλημά μας. Η Ελλάδα απαγόρευσε τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 800 ευρώ και πριμοδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηριχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ρευστότητα της αγοράς υπογράμμισε ότι μέσα στο Μάιο ξεκινά η παροχή κρατικών εγγυήσεων 80% για δάνεια σε επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε από το 24% στο 44% και είπε ότι η 6μηνη αναστολή ασφαλιστικών εισφορών είναι ανάσα. Πρόκειται όπως είπε για «συνεκτικό» πρόγραμμα παρεμβάσεων που είναι ομπρέλα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Όσον αφορά την Οικονομία ο πρωθυπουργό τόνισε πως το Μαξιλάρι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να κοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. «Μαζί με τα παγωμένα 17 δισ. ευρώ ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας που η χώρα κάποτε δεν είχε» τόνισε.
«Μας ζητούν να ακουμπήσουμε κι αυτό το απόθεμα. Τι θα σήμαινε όμως αυτό για την επόμενη μέρα; Στο ενδεχόμενο που η χώρα βρεθεί σε κατάσταση αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός.
«Είναι κρίμα που κάποιοι αμφισβητούν αυτή την επιτυχία. Αυτό είναι μικρότητα. Η ύφεση θα είναι μεγάλη, θα είναι παγκόσμια, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν θα είναι όπως το 2015 που εγκλωβιστήκαμε σε 3 χρόνια ύφεσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτή την φορά δεν είμαστε μόνοι αλλά αντιθέτως πρωταγωνιστούμε στην έξοδο από την ύφεση. Μια κρίση της υγείας μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων στο κράτος».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γεννήθηκε συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες. Οδεύουμε σε ομαλή μετάβαση. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος. Δεν θα υπάρξει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το σύνολο της κοινωνίας παρά τις δυσκολίες πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε και δηλώνουν αισιόδοξοι. Αυτό είναι εθνική κατάκτηση. Να μην επιστρέψει η τοξικότητα του παρελθόντος να μην αμφισβητηθεί η εθνική ενότητα. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας» είπε...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η βαθιά ύφεση θα έχει την υπογραφή των επιλογών σας κ. Μητσοτάκη
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Βουλή αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
«Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι.
Δεν ήταν γκόλντεν μπόις. Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους,
τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε δε πως «μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ. Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν».
«Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 4000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, να το επαναλάβω μόνιμους – εσείς τις παγώσατε.Όχι μόνο δε προσλαμβάνετε αλλά απολύετε και από πάνω τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό», τόνισε.
Για τα σχολεία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία είπε:
«Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης ;
Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Προχθές, στην έγκυρη ιταλική εφημερίδα η Λα Ρεπούμπλικα, δημοσιεύθηκε η πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή».
«Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ' Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές» είπε.
Για τα ΜΜΕ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε παράλληλα και το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. «Για πείτε μας, λοιπόν, τι έχετε κατά νου, όταν αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ σε ΜΜΕ;», είπε.
«Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ», τόνισε.
«Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό; Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των «φρόνιμων» και τιμωρίας των «άτακτων»;» συμπλήρωσε.
«Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη.
Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους» τόνισε.
«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, με κάθε μέσο, της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας» ανέφερε.
Για τα voucher
«Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Για ίδιον όφελος κάποιων, πολύ συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, με πολύ συγκεκριμένες σχέσεις με το κόμμα σας» τόνισε.
«Είναι γνωστά πια όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Δεν θα επιμείνω στην αναπαραγωγή τους. Σε ένα μόνο ερώτημα θα επιμείνω, στο οποίο δεν απαντήσατε. Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Είχατε εγκρίνει αυτό το σχεδιασμό; Είχατε συμμετάσχει στην κατάρτισή του; Το επιτελικό σας κράτος, με το οποίο υπερηφανευόσασταν ότι θα ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ήταν εν γνώσει των βάουτσερ; Ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;» συμπλήρωσε.
«Δημοκρατικό σας καθήκον είναι να δώσετε μια απάντηση. Και όσο δε τη δίνετε την απάντηση, αλλά κρατάτε τον κο Βρούτση, είναι σα να παραδέχεστε εμμέσως τη συμμετοχή σας σε όλον αυτόν το σχεδιασμό.
Αλλά το σκάνδαλο των βάουτσερ δεν πρέπει να αισθάνεται μοναξιά. Φροντίσατε να του εξασφαλίσετε μεγάλη παρέα», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» για τον Ερντογάν