Κορονοϊός - Γώγος: Σχέδιο για τοπικά lockdown σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων
Ο καθηγητής Ιατρικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής (12/06), σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ως αποτρεπτικό μέσο.
«Έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες για όλους. Πρέπει να υπάρξει επιτήρηση», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας ότι: «Έρχεται ένα μακρύ καλοκαίρι. Στα μπαρ θα υπάρξει επικινδυνότητα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις επιτροπής για τα κρούσματα, ο καθηγητής είπε ότι τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Το σχέδιο για τους τουρίστες ήταν αρχικά να κάνουν τεστ πριν επιβιβαστούν, αλλά αυτό ναυάγησε κυρίως από την απόφαση της ΕΕ.
Όμως, εξήγησε ότι πλέον θα υπάρχει καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα, μπορούμε να τα έχουμε και αυθημερόν. Θα υπάρχει καταγραφή της πορείας του τουρίστα για άμεση ιχνηλάτηση. Δε γίνεται να κάνουμε αλλιώς», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Μέχρι 1η Ιουλίου πιστεύουμε ότι όλες η Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα στην επιδημιολογική καμπύλη», προσέθεσε.
Για το ενδεχόμενο πολλών κρουσμάτων σε μια περιοχή ή μια δομή ο καθηγητής είπε πως μπορεί να γίνουν και τοπικά lockdown. «Μπήκαμε στη δεύτερη φάση της διαχείρισης πιθανού κρούσματος. Υπάρχει ενδεχόμενο για τοπικά lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
Για την Ξάνθη ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι πρέπει να φύγει από πάνω μας η στοχοποίηση λόγω του κορονοϊού. «Είναι μια γρίπη, δε φταίει ο κόσμος που υπάρχει διασπορά. Η διαφορά στην Ξάνθη είναι ότι εμφανίστηκε μέσα στην κοινότητα και όχι απλά σε μια δομή. Κάναμε καραντίνα περιοχική, αλλά είναι κάτι παροδικό», εξήγησε.
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:
Tα υγειονομικά πρωτόκολλα για την θωράκιση των νησιών
Τις ακριβείς λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν στα νησιά, καθώς η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από 29 χώρες από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, παρουσίασαν σήμερα, Παρασκευή (12/06) οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί».
Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Υγείας με επικουρικό προσωπικό, ενίσχυση με γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη διασύνδεση των νησιών με Νοσοκομεία της Αθήνας.
Για τις κινητές μονάδες Υγείας είπε ότι θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση. Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα μεταφέρονται σε Σύρο και Ρόδο δύο μοριακοί αναλυτές (PCR testing). Επίσης, μικροί μοριακοί αναλυτές έχουν εγκατασταθεί σε μικρότερα νησιά ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και σε άλλα 20 νησιά, που θα είναι διασυνδεμένα με τα νησιά και τα νοσοκομεία αναφοράς αν χρειαστεί.
«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι' αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Αναφορικά με τις διακομιδές ανακοίνωσε πως το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του μία κάψουλα και έχει παραλάβει ακόμη 10.
Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας θα γίνεται με την εξής σειρά: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως «έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθευτούμε κι άλλες».
Δείτε στην gallery αναλυτικά το σχέδιο για τα νησιά:
Με τη σειρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε τόνισε πως μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ελλάδας στηρίζεται στο άνοιγμα του τουρισμού.
«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», ανέφερε αρχικά.
Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως «ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Ακόμη, είπε πως στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται ωστόσο για σκάφη αναψυχής, μόνο με το πλήρωμα.
Όπως υπενθύμισε από 1 Ιουλίου έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.
Κανένας θάνατος για τρίτο 24ωρο
Είκοσι νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα την Παρασκευή (12/06), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.108, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
Από αυτά 694 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.768 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα 20 κρούσματα, 7 φαίνεται πως βρίσκονται στον Εχίνο, 1 στο δήμο Ξάνθης, 4 στη Νάουσα, 2 στην Κόρινθο, 1 στη Ροδόπη, 1 από ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, 1 από την Πτολεμαΐδα, 1 από ιδιωτική πτήση, 1 από Πρέβεζα και 1 από το Δήμο Σταυρούπολης.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 6 (42.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι: Δικογραφία «φωτιά» – Τα λάθη που πρόδωσαν την 35χρονη