ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ NEWSBOMB.GR
Είναι επίσημο! Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου
Επιβεβαιώνεται απόλυτα το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr - Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τμηματική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Είναι επίσημο! Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:
Εδώ και καιρό το Newsbomb.gr με αναλυτικά ρεπορτάζ και συνεχή αρθρογραφία είχε αποκαλύψει πρώτο απ' όλους ότι Αθήνα και Κάιρο θα προχωρούσαν σε οριοθέτηση ΑΟΖ.
Το Newsbomb.gr είχε ήδη από τις 27 Ιουλίου αποκαλύψει πως Αθήνα και Κάιρο είχαν διανύσει πολύ δρόμο προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης ΑΟΖ μετά και την συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Το γεγονός πιστοποίησε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ αφορά μερική οριοθέτηση αφήνοντας εκτός την περιοχή του Καστελλορίζου και συγκεκριμένα με όριο τον 28ο μεσημβρινό.
«Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ‘μεγαλώνει’ την Ελλάδα, αλλά ακυρώνει στην πράξη τα όποια σχέδια του Ερντογάν αφού πλέον με την βούλα η περιοχή νοτίως της Κρήτης αποτελεί ελληνική επικράτεια, αλλά ακυρώνει και το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο», ανέφερε από τις 27 Ιουλίου στο Newsbomb.gr, κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Το χρονικό των διαπραγματεύσεων
Υπενθυμίζεται πως κατά τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν συμβεί τα εξής:
18 Ιουνίου: Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, βρέθηκε στο Κάιρο για συζητήσεις που τελικά δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
17 Ιουλίου: Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της. Την ίδια μέρα ωστόσο, προέβη σε διευκρινίσεις τονίζοντας πως τα όποια δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα παραπέμποντας παράλληλα την όποια συμφωνία στις… καλένδες.
23 Ιουλίου: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνομιλία προέκυψε στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες με αφορμή τόσο την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί, όσο και της τουρκικής NAVTEX.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι η οποία αναθέρμανε τις διαπραγματεύσεις, είχε ακολουθήσει συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών στην Αθήνα από την οποία οι Αιγύπτιοι αποχώρησαν έχοντας στα χέρια τους την τελική πρόταση της Αθήνας έχοντας ανταλλάξει χάρτες και τα απαραίτητα έγγραφα. Η απάντηση του Καΐρου ήρθε λίγο μετά και γι΄αυτό ακολούθησε το ταξίδι που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.
Διπλωματικές πηγές: Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία που συνήψαν το απόγευμα της Πέμπτης Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη ΑΟΖ, «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τι αποκομίζει η Ελλάδα
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».
Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:
- Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
- Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
- Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
- Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»
Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»
Ειδικότερα:
- Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
- Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
- Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
- Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
- Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.
- Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
- Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Ξέφυγε ο έλεγχος – Έχει… μολυνθεί όλη η Ελλάδα - Αυτή είναι η πικρή αλήθεια