Κορονοϊός: Aνησυχία για τη μεγάλη διασπορά από νέους - Αυξήθηκαν διασωληνωμένοι και νεκροί
Ωστόσο συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 κρούσματα ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση.
Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.
Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.
Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της 13ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μία επιδεινούμενη τάση σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης στο υγειονομικό σκέλος.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ, με μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72.
Στο οικονομικό σκέλος, συνολικά καταγράφεται ελαφρά βελτίωση. Επισημαίνεται η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, η πιστωτική επέκταση των επιχειρηματικών δανείων τον Ιούλιο, η βελτίωση του δείκτη PMI και η σταθεροποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του όγκου και της αξίας ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Αύγουστο. Επίσης, τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης, τόσο των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όσο και των εισαγωγών και εξαγωγών.
Οικονομία
Αύξηση καταθέσεων καταγράφηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 3,32 δις ευρώ τον Ιούλιο με την σωρευτική αύξηση να ανέρχεται σε 10,82 δις ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες.
Τα στοιχεία της ΤτΕ κατέδειξαν επίσης επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης σε 1,5% τον Ιούλιο από 0,4% τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης των δανείων σε επιχειρήσεις κατά 5,8% (έναντι 3,7% τον Ιούνιο). Οι μηνιαίες καθαρές ροές επιχειρηματικών δανείων ανήλθαν σε 1,14 δισ. τον Ιούλιο, ενώ θετικές ροές καταγράφηκαν επίσης στα δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες (119 εκ) και στα καταναλωτικά δάνεια (36 εκ).
Μείωση 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στους κλάδους καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-29,9%), τροφίμων-ποτών και καπνού (-13,8%) και πολυκαταστημάτων (-10%). Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι κλάδοι επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού (+25,9%), πωλήσεων εκτός καταστημάτων (+5,6%) και φαρμακευτικών-καλλυντικών (+3,4%).
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος τον Αύγουστο στις 90,7 μονάδες, αντανακλώντας σημαντική βελτίωση στις υπηρεσίες (+5,4 μονάδες) και επιδείνωση στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ενίσχυση κατά 1,9 μονάδες για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης, που ανήλθε στις 105,6 μονάδες τον Αύγουστο.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,8 μονάδες στις 49,4 μονάδες τον Αύγουστο, αντισταθμίζοντας την μείωση κατά 0,8 μονάδες που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν μικρή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, λόγω της ήπιας συρρίκνωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς και της επιστροφής της απασχόλησης σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η μέση ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα υποδεικνύει αύξηση 2% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μείωση 9% την δεύτερη εβδομάδα και σταθεροποίηση τις επόμενες δύο εβδομάδες και συνολικά μέση πτώση -1,8% τον Αύγουστο. Σε χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά μεταβολής τον Αύγουστο ήταν +1,5%, -2% και -5,3% αντίστοιχα. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως τις 28 Αυγούστου, η μέση μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -6,8% έναντι -5,8% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η μικρή σταδιακή ανάκαμψη στον αριθμό επιβατών τόσο των διεθνών όσο και των εσωτερικών πτήσεων που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, αν και ο ρυθμός στο δεύτερο μισό του Αυγούστου ήταν χαμηλότερος αυτού του πρώτου μισού του μήνα. Συνολικά, ο μέσος όρος του αριθμού των επιβατών εσωτερικών πτήσεων αυξήθηκε κατά 20,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων κατέγραψε μεγαλύτερη ενίσχυση κατά 46,1%. Σε απόλυτα νούμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών εσωτερικών και εξωτερικών πτήσεων ανήλθε σε 15,620 και 23,204 αντίστοιχα τον Αύγουστο, καταγράφοντας πτώση 47,1% και 66,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: