ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μόρια: Τι θα γίνει με την στέγαση των μεταναστών που έμειναν άστεγοι - Τεστ σε όλους
Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς στη Μόρια ετοιμάζει η κυβέρνηση, και αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αντίστοιχα στην δέσμη μέτρων που ανακοινώνεται συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά καταλυμάτων και εκ νέου σύστασης νέου τόπου φιλοξενίας για τους μετανάστες στην περιοχή της Μόριας. Στα καταλύματα αυτά θα μπορούν να μείνουν περίπου 3.000 άτομα.
Αντίστοιχα, αναμένεται να γίνουν τεστ σε όλους τους μετανάστες μιας και ήδη όπως είναι γνωστό ανάμεσα στους κατοίκους της Μόριας βρίσκονταν 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, οι οποίοι όμως προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως κινητοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός για την φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και επισήμανε ότι τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.
Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και είναι όλα καλά στην υγεία τους.
«Όπως όλα δείχνουν, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας μερικών φιλοξενούμενων του ΚΥΤ της Μόριας λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης καθώς σε συνέχεια 1.900 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 36 κρούσματα.
Οι φωτιές ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του Κέντρου και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του Κέντρου», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Νωρίτερα, σήμερα άλλωστε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά και ενημέρωσε ότι συμφώνησε για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει στη Μόρια.
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μυτιλήνη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στην Μόρια και άφησε άστεγους πάνω από 13.000 μετανάστες.
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις (4) μήνες.
Εικόνες καταστροφής στη Μόρια
Εικόνα απόλυτης καταστροφής καταγράφεται στην Μόρια μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ αφήνοντας άστεγους 13.000 μετανάστες. Άφαντοι παραμένουν οι 35 που διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς.
Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στο stonisi.gr ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.
Μάλιστα ακόμα δύο οχήματα Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφτάνουν στη Μυτιλήνη από τη Χίο για να συνδράμουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο εν λόγω μέσο ότι υπάρχουν φόβοι για νεκρούς.
Δείτε τις εικόνες καταστροφής στη gallery:
Υγειονομική «βόμβα» η Μυτιλήνη
Υγειονομική βόμβα οι μετανάστες που είναι φορείς του ιού και περιφέρονται ανεξέλεγκτα έξω από το ΚΥΤ - Χθες εντοπίστηκαν 35 άτομα θετικά στον κορονοϊό - Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου στο Newsbomb.gr.
«Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης. Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στο ΚΥΤ.
Σε έκτακτη κατάσταση η Μυτιλήνη - ΜΑΤ στο νησί
Σε κατάσταση συναγερμού είναι το νησί, μετά τη φωτιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος της δομής, με πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν στο δρόμο.
Επίσης ασαφές είναι το που βρίσκονται οι 35 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Επίσης δυνάμεις των ΜΑΤ μεταφέρονται στο νησί.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης, όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Άμεση μεταφορά 400 ασυνόδευτων παιδιών
Την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν απομείνει στη Μόρια χρηματοδοτεί η ΕΕ.
Όπως έκανε γνωστό η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο Twitter, βρίσκεται σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές αρχές για τη φωτιά.
«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει.
Πώς ξέσπασε η φωτιά
Αφορμή για την φωτιά αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.
Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.
Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μεταβαίνει στη Μυτιλήνη ανέφερε οτι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιες στο ΚΥΤ, το οποίο εχει εκκενωθεί.
Όπως σημείωσε, ζητούμενο αποτελεί αυτή τη στιγμή που θα στεγαστούν οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να υπάρχει πλήρης έλεγχος των δομών.
Μετανάστες επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες
Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.
Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
«Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη»
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων σε νέα ανάρτηση του αναφέρει: «H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας (σ.σ. εννοούν τον καταυλισμό!) που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται»… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε».»
Νωρίτερα, Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ολλανδική ΜΚΟ «Movement on the Ground» η οποία αναφέρει ότι «οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία των μεταναστών απέναντι στην απόφαση για αυστηρό lockdown» μετά τα 35 κρούσματα κορονοϊού σε 2.000 άτομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
«Βράζουν» το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος: Καστελόριζο, φυσικό αέριο και Ερντογάν