Σύψας στο Newsbomb.gr: Τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές για τις μάσκες

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Σημαντικές διευκρινήσεις για τη χρήση μάσκας στα σχολεία – που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου - έδωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
4'

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Όπως είπε, αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, αν αυτή γίνει με λάθος τρόπο, αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά μπορούν να φορούν ιατρικές ή μη ιατρικές μάσκες. Ωστόσο ισχυρή σύσταση του ΕΟΔΥόχι απαγόρευση - και της Κυβέρνησης είναι η χρήση μη ιατρικής (βαμβακερής) μάσκας για μια σειρά λόγων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, ο σημαντικότερος από αυτούς είναι διότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος στην αγορά και θα πρέπει να επαρκούν για το υγειονομικό προσωπικό.

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Σύψα είναι καλύτερη για την ψυχολογία των παιδιών η χρήση μάσκας με σχέδια και χρώματα που δεν θυμίζουν νοσοκομείο.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Ο λοιμοξιολόγος επέμεινε στη σωστή χρήση τις μάσκας προκειμένου αυτή να είναι αποτελεσματική παραπέμποντάς μας στις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αναφέρουν τα εξής:

  • Πριν εφαρμόσω τη μάσκα στο πρόσωπό μου:
  1. Πλένω προσεκτικά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον ½ λεπτό. Ξεπλένω με τρεχούμενο νερό, σκουπίζω τα χέρια με χειροπετσέτα μιας χρήσης, κλείνω με αυτήν την βρύση και την πετάω στον κάδο απορριμμάτων. ή
  2. Τρίβω καλά τα χέρια με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό μέχρι αυτό να στεγνώσει. ΔΕΝ ξεχνώ κανένα σημείο των χεριών και επιμένω ανάμεσα στα δάκτυλα.
  3. Με στεγνά και καθαρά χέρια αφαιρώ τη καθαρή μάσκα μου από το σακουλάκι που τη φυλάω, πιάνοντάς τη από το λαστιχάκι.
  4. Φέρνω τη μάσκα προσεκτικά στο πρόσωπό μου ώστε η ανοιχτόχρωμη πλευρά (εσωτερική) να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα μου κρατώντας το λαστιχάκι ακόμη με το χέρι.
  5. Με το άλλο χέρι εφαρμόζω το ένα λάστιχο στο αυτί μου και με αργή και προσεκτική κίνηση περνάω το δεύτερο λάστιχο και στο άλλο αυτί.
  6. Όταν τοποθετήσω και τα δύο λαστιχάκια στα αυτιά μου, φέρνω τα δάκτυλά μου στις δύο πλευρές της μύτης και πιέζω το έλασμα που έχει η μάσκα ώστε να αγκαλιάσει τη μύτη μου και συνεχίζω την απαλή κίνηση προς και πάνω στα ζυγωματικά μου.
  7. Τραβώ με ήπιες κινήσεις τη μάσκα από την κάτω πλευρά ώστε να ξεδιπλώσει και να αγκαλιάσει το πηγούνι μου.
  8. Ελέγχω ότι η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου και την νιώθω άνετα. Δοκιμάζω να μιλήσω για να καταλάβω ότι όταν χρειαστεί να το κάνω, αυτή δεν θα πέσει από τη μύτη μου.
  9. Θυμάμαι πάντα ότι εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα και την μύτη μου και αφήνει κενά στο πρόσωπο μου δεν προσφέρει προστασία, αντιθέτως απλά με δυσκολεύει.

Εισαγγελική έρευνα για τη χρήση μάσκας στα σχολεία - Ποιοι απειλούν τους καθηγητές

Νέα εισαγγελική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των εκπαιδευτικών ότι γονείς μαθητών στέλνουν εξώδικα απειλώντας τους καθηγητές σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί αν και από ποιούς έχουν διαπραχθεί οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Οι αρνητές της μάσκας επιμένουν - «Είναι αναγκαία και ακίνδυνη» απαντούν οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής μιλώντας πρόσφατα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων (ΑΝΤ1) είχε καταγγείλει ότι γονείς «απειλούν ότι θα στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών που θα προσπαθήσουν να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους... Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο που θα θωρακίσει τους εκπαιδευτικούς για να μην έχουν και προβλήματα προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γενί Σαφάκ: Αίγυπτος και Τουρκία διαπραγματεύονται μυστικά για την περιοχή του Καστελόριζου