Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Στο επίπεδο 3 η Αττική

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Στη δημοσιότητα δόθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Στο επίπεδο 3 η Αττική
7'

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορονοϊού παρουσιάσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Δείτε στην gallery το επίπεδο κινδύνου ανά περιοχή σε όλη τη χώρα:

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Δείτε την gallery:

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συνχότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Δείτε ΕΔΩ το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού

Με ένα κλικ στο gov.gr ο χάρτης με τις Covid-19 περιοχές

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ειδικότερα, όπως τόνισε «από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό» κι ανέφερε ότι ο χάρτης έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του ιστοτόπου covid19.gov.gr. «Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται».

Μάλιστα, θέτοντας το ερώτημα γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 - επίπεδο ετοιμότητας, 2 - επίπεδο επιτήρησης, 3 - επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 - επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους - και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών - συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

«Φιλική η πλατφόρμα και για τα κινητά τηλέφωνα»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης προσέθεσε ότι η πλατφόρμα είναι φιλική για τα κινητά τηλέφωνα. «Μπορεί κάποιος να εξειδικεύσει μπαίνοντας μέσα στο συγκεκριμένο site. Όσον αφορά για μια συγκεκριμένα εφαρμογή για τον covid, για την ιχνηλάτηση είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών ψηφιακής πολιτικής. Πρώτα μελετάμε κάτι τεχνικά, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι κάτι που φυσικά το μελετάμε» δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση που του έγινε στην παρουσίαση του χάρτη για την ασφάλεια και προστασία από την λοίμωξη covid-19.

«Βράζει» η Αθήνα - Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας ανέφερε πως από τα 391 νέα κρούσματα την Παρασκευή (09/10), τα 161 εντοπίστηκαν στην Π.Ε Αττικής και 25 στην Π.Ε Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ανέρχεται πλέον σε 98, από 91 που ήταν την Πέμπτη (08/10). Επιπρόσθετα καταγράφηκε ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας για την Αττική, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια.

Αντίθετα σε άλλες περιοχές της χώρας, τόνισε ότι παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική τάση όπως σε άλλες χώρες και γι' αυτό χρειάζεται η πιστή εφαρμογή των μέτρων στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιοργκίνης, προσθέτοντας πως χώρες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε σημαντική εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία στο Μενίδι: Μαχαίρωσε και σκότωσε τον αδερφό του

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή