Κορονοϊός: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής
Κορονοϊός: Σε συναγερμό βρίσκεται η Αττική ως η περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις κρουσμάτων κορονοϊού - Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική
Μπορεί μεν το λεκανοπέδιο να έχει δείξει το τελευταίο διάστημα μία σταθερότητα, όπως τόνισε χθες στην ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο ο τριψήφιος αριθμός είναι κάτι που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική
Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 170 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, από τα 408 συνολικά σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένα, 170 κρούσματα σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το μεγαλύτερο πρόβλημα κρουσμάτων εντοπίζεται σε περιοχές του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εκτός από το κέντρο της Αθήνας που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι:
- ο Πειραιάς
- το Κερατσίνι
- η Δραπετσώνα
- και η Νίκαια
Συναγερμός για Πέλλα, Κοζάνη, Ιωάννινα
Εκτός της Αττικής, η οποία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, συναγερμός έχει σημάνει τόσο για την περιοχή της Κοζάνης, όσο και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Πέλλας, στις οποίες εντοπίστηκαν δεκάδες νέες περιπτώσεις κρουσμάτων.
Ο λοιμωξιολόγος κ. Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας καθώς η θερμοκρασία πέφτει και σιγά σιγά μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους.
«Θα πρέπει να έχουμε πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν θα σταθεροποιηθεί ή μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση την οποία την απευχόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή την στιγμή αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά. Και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.
Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο - τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας κ. Χαρδαλιάς ανέφερε χθες ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:
1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού σε, όλη την χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία τη δική μας αλλά και την προστασία των γύρω από εμάς.
2. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
3. Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.
4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2, 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και του επιπέδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας στην εστίαση, ανέφερε ότι «σε όλους τους χώρους που κινούμαστε σε κάποια μαγαζιά εστίασης, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός, ερχόμαστε φάτσα με φάτσα με κάποιους συνανθρώπους μας, με κάποιους συμπολίτες μας. Προφανώς την ώρα που τρώμε ή που πίνουμε, είναι η ώρα που δεν θα την χρησιμοποιούμε. Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο την χρησιμοποιούμε, τόσο σημαντικότερο είναι. Ο χρόνος νομίζω είναι πολύ σημαντικός και στις περιπτώσεις αυτές» είπε. Πρόσθεσε δε, πως όταν αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση μάσκας στην εστίαση, εννοείται ότι αυτό αφορά την ώρα που κάποιος παίρνει το γεύμα του, ή το δείπνο του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη