Πώς να κλαδέψετε την ελιά - Βασικές συμβουλές
Ορισμένες βασικές συμβουλές για το κλάδεμα της ελιάς
Οι ελιές είναι από τα πιο σημαντικά προϊόντα που παράγει η φύση και η χώρα μας και πέρα από πολύ νόστιμος μεζές, είναι και πολύτιμες λόγω του ελαιολάδου και της χρησιμότητάς του στην διατροφή μας.
Το πιο συνηθισμένο φυσικά είναι να συναντάμε τα ελιόδεντρα σε χωράφια και σε ανοιχτό και γόνιμο έδαφος, ωστόσο υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις που κάποιοι έχουν φυτέψει ελιά σε γλάστρα. Τι προτείνουν σε αυτή την περίπτωση οι κηπουροί;
Αν αναφερθούμε στη δομή της ελιάς σε γλάστρα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα κλαδιά της δεν είναι τόσο ογκώδη. Αυτό μας επιτρέπει εύκολα να καταλάβουμε ότι αυτό το οπωροφόρο δέντρο δεν είναι ακριβώς ανυπεράσπιστο σε χαμηλές θερμοκρασίες και ότι το κλάδεμα σε αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε παρά μόνο ζημιά στο δέντρο μας.
Για το λόγο αυτό το κλάδεμα της ελιάς σε γλάστρα πρέπει να γίνει μόλις περάσει ο χειμώνας και οι παγετοί έχουν περάσει. Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε μια ακριβή περίοδο, θα λέγαμε ότι αυτό το κλάδεμα πρέπει να γίνει στις αρχές Απριλίου ή ήδη στα τέλη Μαρτίου σε περιοχές που το κλίμα είναι πιο ήπιο.
Το κλάδεμα είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση φροντίδας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα φυτό υγιές και ζωηρό, σε αυτήν την περίπτωση ένα οπωροφόρο δέντρο που θα πρέπει επίσης να περάσει μια φάση καρποφορίας. Το να ξέρεις πώς να κλαδεύεις είναι καλό, αλλά το να ξέρεις πότε να το κάνεις είναι ίσως ακόμη περισσότερο. Επομένως, πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτά τα κριτήρια:
- Να κλαδέψετε την ελιά στο τέλος του χειμώνα.
- Να κλαδέψετε την ελιά όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν σταδιακά να ανεβαίνουν.
- Το κλάδεμα της ελιάς όταν οι παγετοί είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση.
Αυτό που θα σας πούμε παρακάτω ισχύει γενικά για όλα τα φυτά και τα οπωροφόρα δέντρα: είναι απολύτως απαραίτητο το κλάδεμα να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές ανάγκες του φυτικού μας οργανισμού. Γιατί; Το κλάδεμα δημιουργεί πρακτικά πληγές στο φυτό μας, οι οποίες πρέπει να μπορούν να κλείσουν για να αποφευχθούν μολυσματικές ασθένειες και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θάνατος.
Η καλή επούλωση των πληγών που προκαλούνται στο φυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν υπάρχουν κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, διαφορετικά αυτό δεν θα ήταν δυνατό με κανέναν τρόπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της ελιάς που, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν έχει πολύ ογκώδη και γερά κλαδιά, οπότε θα μπορούσε να τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο από το κρύο!