Lockdown: «Κλείδωσαν» - Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Δραματικό διάγγελμα Μητσοτάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κλείσιμο της εστίασης στις 21:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 για τις πορτοκαλί περιοχές.
Αναφορικά με τα ΑΕΙ, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο που θα ανακοινωθεί θα αφορά στην οριζόντια εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.
Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί επέκταση του ποσοστού της τηλεργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε δραματικούς τόνους, αναμένεται να δηλώσει πως είναι η τελευταία φορά που ανακοινώνει μέτρα, καθώς επόμενο βήμα θα είναι το καθολικό lockdown.
Τα μέτρα που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι
Την ώρα που τρεις ακόμη περιοχές της χώρας - Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - εισέρχονται από σήμερα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ο πρωθυπουργός δέχτηκε αλλεπάλληλες - και ως έναν βαθμό αντικρουόμενες - εισηγήσεις για το ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η επέλαση της οποίας «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) τις «σκληροπυρηνικές», οι οποίες επιτάσσουν οριζόντια μέτρα με χρήση της μάσκας παντού, άμεσο κλείσιμο της εστίασης, των ομαδικών συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και
β) τις πιο «μετριοπαθείς» που κάνουν λόγο για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι κλείσιμο αυτών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον ήδη πληγέντα κλάδο.
Η σκληροπυρηνική ομάδα, στην οποία φέρεται να ανήκει και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ότι η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων δεν είναι αποτελεσματική και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό, από μια σκληρή μεν αλλά χρονικά πιο περιορισμένη επιβολή κάθετων και αποσπασματικών μέτρων.
Πέτσας: Περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της εργασίας στο διάγγελμα Μητσοτάκη
Ενίσχυση των μέτρων στήριξης της εργασίας, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν οριζόντια για όλους του κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και μέσων ενημέρωσης, θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογου, που ζήτησε την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και έκανε λόγο για κατάφορη αδικία τους στην κατανομή των κονδυλίων σχετικά με την ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Απαντώντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι για τη νέα ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, ύψους 2 εκατ. Ευρώ, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση προχωρά το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει όλο μέσα στον Νοέμβριο και μόνο μέσα από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και όχι τα περιφερειακά, καθώς εκτιμάται ότι έτσι θα γίνει η καλύτερη δυνατή κάλυψη του μηνύματος με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπεραμύνθηκε του προηγούμενου προγράμματος ύψους 20 εκατ. ευρώ «Μένουμε ασφαλείς και μένουμε σπίτι», τονίζοντας ότι « ήταν μια έκτακτη κατάσταση, στόχος μας ήταν η μέγιστη και γρήγορη κάλυψη του μηνύματος και κυριολεκτικά η εκστρατεία αυτή έσωσε ζωές από τον κορονοϊό».
Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για κατάφορη αδικία των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, τόσο με την προηγούμενη εκστρατεία ενημέρωσης όσο και με τη νέα διαφημιστική καμπάνια σημειώνοντας ότι πήραν μόλις το 2% της χρηματοδότησης, ενώ είχαν το 26% της τηλεθέασης.
«Συμφωνούμε ότι η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της ενημέρωσης και βέβαια και των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη τους για να μπορούν επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους. Και στην κατανομή των 20 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση αδίκησε κατάφορα τα περιφερειακά μέσα αλλά και η πρόσφατη απόφαση για κατανομή 2 εκατ. ευρώ αφορά μόνο τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσε η νέα καμπάνια ενημέρωσης αντί 2 εκατ. ευρώ να είναι 2,5 εκατ. ευρώ και να δινόταν και σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.
«Στην προηγούμενη ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία του κορονοϊού συμμετείχαν και ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, εφημερίδες των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, και παρότι δεν υπήρχε η υποχρέωση για το 30% των περιφερειακών μέσων φροντίσαμε να ανέρχεται στο 26% η χρηματοδότηση προς αυτά για αναστολή εργασίας. Γενικά δεν εξυπηρετεί τα ΜΜΕ η αναστολή εργασίας γι' αυτό από Μάρτιο και τον Απρίλιο φροντίσαμε να τύχουν των ευεργετημάτων των ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), και τα Μέσα Ενημέρωσης. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα», ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος ο κ. Πέτσας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και ακολούθως θα εξετάσει το θέμα σχετικά με την θέσπιση του φόρου 2% των τηλεοπτικών διαφημίσεων, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Τρομακτικές προβλέψεις για έως 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα
Την τρομακτική πρόβλεψη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 3.000 - 4.000 έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υποστήριξε δε ότι πρέπει να ληφθεί μια βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα, και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.
«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρουμε τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι τρεις ταχύτητες του σχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή τον Νοέμβριο