Κρούσματα σήμερα: Δραματική η κατάσταση! Μετράει νεκρούς η Ελλάδα - Ασφυξία στις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα: Η επέλαση του κορονοϊού συνεχίζεται και δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας όσο αυξάνονται οι αριθμοί διασωληνωμένων και νεκρών στη χώρα εξαιτίας της Covid-19. Το «μαύρο» ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο και η τεράστια πίεση στις ΜΕΘ.

Κρούσματα σήμερα: Δραματική η κατάσταση! Μετράει νεκρούς η Ελλάδα - Ασφυξία στις ΜΕΘ
3'

Όταν λέμε πως έρχονται δύσκολες μέρες, δεν το λέμε για να πανικοβάλουμε τον κόσμο, ούτε για τις εντυπώσεις. Δυστυχώς, οι εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα μας μας επιβεβαιώνουν καθημερινά, μιας και το Newsbomb.gr φώναζε από το Σεπτέμβριο ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα άμεσα και κυρίως να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Κάποιοι ωστόσο δεν άκουσαν και άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί σε δραματική. Τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο στη χώρα μας, με τους σημερινούς θανάτους να σπάνε ρεκόρ, φτάνοντας τους 35. Την ίδια ώρα, οι εντατικές ασφυκτιούν, με 228 διασωληνωμένους. Όσο υπερβολικοί και αν ακουγόμαστε, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Αυξάνονται νεκροί και διασωληνωμένοι, μένει το lockdown

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιβολή του δεύτερου lockdown, είχαμε εξηγήσει πως οι κρίσιμοι δείκτες θα είναι αυτοί των διασωληνωμένων και των νεκρών ανά 24ωρο εξαιτίας του κορονοϊού. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων το πρόβλημα – παρότι προφανώς συνδέεται με τα δυο άλλα δεδομένα – αλλά κυρίως οι ασθενείς που εισάγονται στις ΜΕΘ και πόσοι εξ αυτών δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν από τον φονικό ιό.

Αν, λοιπόν, δεν πέσουν αισθητά οι συγκεκριμένοι αριθμοί τότε τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά δύσκολα. Με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες προκειμένου να γίνουν αποδοτικά τα μέτρα. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι επιστήμονες που προβλέπουν ότι ένα lockdown από μόνο του δεν μπορεί να είναι αρκετό και ίσως χρειαστεί επιβολή περαιτέρω μέτρων.

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων και τα Σαββατοκύριακο

Όπως είχαμε αναφέρει, παρά το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των κρουσμάτων τα Σαββατοκύριακα ήταν μειωμένος σε σχέση με τις άλλες ημέρες, λόγω λειτουργίας μικρότερου αριθμού εργαστηρίων, οι αριθμοί των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί.

Ενδεικτικά και τα σημερινά (8.11) νούμερα με 1.914 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, την ώρα που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 35 θάνατοι – περισσότεροι από κάθε άλλη ημέρα – ενώ 228 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Προφανώς με τέτοια δεδομένα, Οι προβλέψεις, για πιθανή χαλάρωση των μέτρων δεν είναι ευοίωνες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο μέτρο από μόνο του δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα. «Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει την εκθετική έξαρση», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, που σχολίασε επιπλέον ότι «Βρισκόμαστε σε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή κάθε 5-10 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Το επικίνδυνο είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που αυξάνοντα επιθετικά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Σχέδιο για lockdown έως το Μάρτιο - 21 ημέρες καραντίνα, 14 ημέρες χαλάρωση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή