Καιρός: Παγκόσμια ανησυχία - Γιατί ο πλανήτης παθαίνει αυτανάφλεξη

Αυτές οι περιοχές γίνονται προσωρινά «θερμοκήπια» τονίζεται στη μελέτη που αναφέρεται σε χιλιάδες θύματά από αυτούς τους ανεξήγητους καύσωνες σε όλο τον κόσμο

Καιρός: Παγκόσμια ανησυχία - Γιατί ο πλανήτης παθαίνει αυτανάφλεξη
Unsplash
3'

Ένα εντυπωσιακό νέο φαινόμενο εντυπωσιάζει τους επιστήμονες: Σε εντελώς διαφορετικές περιοχές του πλανήτη παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα που είναι τόσο ακραία, που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που μπορεί να προβλέψει ή να εξηγήσει οποιοδήποτε μοντέλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις χθες, παρουσιάζει τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη τέτοιων περιοχών, οι οποίες εμφανίζονται σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική.

kornhuber-map-650x330.jpg

Περιοχές όπου τα παρατηρούμενα κύματα καύσωνα υπερβαίνουν τις τάσεις των κλιματικών μοντέλων. Οι περιοχές σε πλαίσιο με τα πιο σκούρα κόκκινα χρώματα είναι οι πιο ακραίες- τα μικρότερα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα υπερβαίνουν τα μοντέλα, αλλά όχι τόσο πολύ. Τα κίτρινα ταιριάζουν περίπου με τα μοντέλα, ενώ τα πράσινα και τα μπλε είναι χαμηλότερα από ό,τι θα προέβλεπαν τα μοντέλα.

"Τα μεγάλα και απροσδόκητα περιθώρια με τα οποία τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα περιφερειακής κλίμακας έσπασαν παλαιότερα ρεκόρ έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να παρέχουν επαρκείς εκτιμήσεις για τις σχέσεις μεταξύ των μεταβολών της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας και των περιφερειακών κλιματικών κινδύνων", αναφέρει η μελέτη.

"Πρόκειται για ακραίες τάσεις που είναι αποτέλεσμα φυσικών αλληλεπιδράσεων τις οποίες μπορεί να μην κατανοούμε πλήρως", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kai Kornhuber, επίκουρος καθηγητής στο Lamont-Doherty Earth Observatory της Σχολής Κλίματος του Κολούμπια. "Αυτές οι περιοχές γίνονται προσωρινά θερμοκήπια".

Η μελέτη εξετάζει τα κύματα καύσωνα των τελευταίων 65 ετών, εντοπίζοντας περιοχές όπου η ακραία ζέστη επιταχύνεται σημαντικά ταχύτερα από τις μέσες θερμοκρασίες.

Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα μέγιστες θερμοκρασίες που έχουν επανειλημμένα ξεπεραστεί κατά υπερβολικά, ενίοτε εκπληκτικά, μεγέθη.

kafsones

Οι ερευνητές εντόπισαν μαιάνδρους στο του βόρειου ημισφαιρίου που μπορούν να απορροφήσουν θερμό αέρα από το νότο και να προκαλέσουν μαζικά κύματα καύσωνα σε εκτεταμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας. Αυτή η εικόνα προέρχεται από μια μελέτη του 2020.

Για παράδειγμα, ένα κύμα εννέα ημερών που σφυροκόπησε τις ΗΠΑ, τον βορειοδυτικό Ειρηνικό και τον νοτιοδυτικό Καναδά τον Ιούνιο του 2021 έσπασε τα ημερήσια ρεκόρ σε ορισμένες τοποθεσίες κατά 30 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό περιελάμβανε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά, στο Lytton της Βρετανικής Κολομβίας. Η πόλη κάηκε ολοσχερώς την επόμενη ημέρα σε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ξήρανση της βλάστησης στην εξαιρετική ζέστη.

Στην πολιτεία του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία και άλλες παθήσεις της υγείας τους. Αυτά τα ακραία κύματα καύσωνα πλήττουν κατά κύριο λόγο τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, αν και ορισμένα συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ή και νωρίτερα.

Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνονται η πολυπληθής κεντρική Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η αραβική χερσόνησος, η ανατολική Αυστραλία και διάσπαρτα τμήματα της Αφρικής. Άλλες περιλαμβάνουν τα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά και τα νησιά της υψηλής Αρκτικής, τη βόρεια Γροιλανδία, το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής και διάσπαρτα τμήματα της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πιο έντονο και σταθερό σήμα προέρχεται από τη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου ακολουθίες κυμάτων καύσωνα συνέβαλαν σε περίπου 60.000 θανάτους το 2022 και 47.000 θανάτους το 2023. Αυτά συνέβησαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και άλλες χώρες.

Εδώ, τα τελευταία χρόνια, οι θερμότερες ημέρες του έτους θερμαίνονται δύο φορές πιο γρήγορα από τις μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή