Συνεπιμέλεια τέκνων: Έρχονται ριζικές αλλαγές - Μπαίνει «φρένο» στην «εργαλειοποίηση» των παιδιών
Νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη φυσική παρουσία και των δύο διαζευγμένων γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών τους έρχεται μετά από 37 χρόνια από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο για την «Συνεπιμέλεια», θα προστεθεί διάταξη που θα προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά την αύξηση του χρόνου, κατά 1/3 ανά μήνα ( δηλαδή 10 ημέρες) που θα περνάει ο πατέρας με το παιδί του. Χρόνος που αυξάνεται ουσιαστικά κατά 2 ημέρες, ανά μήνα, σε σχέση με ότι προβλεπόταν μέχρι σήμερα!
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διογκώνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από ένα διαζύγιο, με τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης των γονέων τους. Δυστυχώς λίγα ζευγάρια αφήνουν στην άκρη τους εγωισμούς και τις έριδες και θέτουν ως προτεραιότητα τους το συμφέρον των παιδιών.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη γνωστή δικηγόρο Κατερίνα Φραγκάκη
«Είναι πάρα πολλές, δυστυχώς, οι περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Υπάρχουν γονείς που θεωρούν ότι τα παιδιά είναι κτήμα τους και τα χρησιμοποιούν ως μέσο για να ασκούν ψυχολογική πίεση στον έτερο γονέα. Στα γραφεία μας αυτά τα περιστατικά τα βλέπουμε συχνά, για αυτό τον λόγο χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις για το συμφέρον των τέκνων» υπογράμμισε.
«Η τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου έρχεται ως αποτέλεσμα της άρνησης των γονέων να αφήσουν τους εγωισμούς» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.
Στα δικαστήρια της χώρας και τους εισαγγελείς ανηλίκων, αλλά και στα αστυνομικά τμήματα φτάνουν σειρά καταγγελιών για περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που στερήθηκαν τα παιδιά τους, στην περίοδο της καραντίνας, καθώς ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια παρεμποδίζει το δικαίωμα της επικοινωνίας, με διάφορα προσχήματα.
Επίσης πολλές είναι οι περιπτώσεις που σταματά ο γονέας να καταβάλλει τη διατροφή στα τέκνα του, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, αν και στην πραγματικότητα συμβαίνει για λόγους εκδικητικότητας.
«Με γνώμονα αυτά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζονται καθημερινά στα Ελληνικά
δικαστήρια έρχεται η μεταρρύθμιση μετά από 37 χρόνια στο οικογενειακό δίκαιο, με την οποία θα υπάρξει πρόβλεψη για συνεπιμέλεια και για αφαίρεση της γονικής μέριμνας για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι όμως είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένοι στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε η γνωστή δικηγόρος.
Έτσι «θα μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, όταν ο ένας γονιός δεν
συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, είτε μη καταβάλλοντας διατροφή ή απαγορεύοντας στον άλλο γονέα να βλέπει το παιδί του» διευκρίνισε η κυρία Φραγκάκη.
Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την
οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση αποξένωσης του τέκνου θα συνεπάγεται
την άρση της γονικής μέριμνας. Επίσης και η αδιαφορία του γονέα να ασκεί την επικοινωνία που έχει οριστεί από το δικαστήριο θα οδηγεί πάλι σε αφαίρεση του δικαιώματος του αυτού.
«Σε περίπτωση λοιπόν διάστασης των γονέων, με το νέο νομικό πλαίσιο δεν θα υφίσταται η μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας – επιμέλειας, αλλά η από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, με βάση πάντα το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού» επισημαίνει η δικηγόρος.
Ειδικότερα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο γονέας, με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο βασικός σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου, η αποτροπή της μεταξύ τους αποξένωσης η απάμβλυνση των συνεπειών της ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης, η ικανοποίηση των αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, στοργής και ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η δυνατότητα του γονέα άμεσης γνώσης της ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας του τέκνου, της πνευματικής ανάπτυξης και γενικά της παρακολούθησης της όλης πορείας του τέκνου.
Και οι δυο γονείς οφείλουν να προάγουν το φυσικό αίσθημα αγάπης, μεταξύ τέκνου και του γονέως ασκούντος την επικοινωνία, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν οιανδήποτε πράξη, που να οδηγεί στην αμοιβαία αποξένωση του τέκνου και του έτερου γονέα, καθώς η συμπεριφορά αυτή ασκεί βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του και ειδικότερα στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους δύο γονείς ότι δεν θα πρέπει να
διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας και η ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τέκνου και θα πρέπει να δίδονται τα εχέγγυα της ομαλής ψυχοσωματικής του αναπτύξεως του, φροντίζοντας ώστε το παιδί να έχει ηρεμία και να μην στερείται
κανέναν από τους δύο γονείς.
Αναφορικά με την υποχρέωση που έχει ο γονέας για τη διατροφή του τέκνου η κυρία Φραγάκη υπογράμμισε «η στέρηση του τέκνου από το δικαίωμα του στη διατροφή θέτει σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική του υγεία, αλλά και το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, καθώς θα αποστερηθεί παροχές που θα είχε, αν οι γονείς του δεν είχαν χωρίσει» σχολίασε και πρόσθεσε πως «δεν θα πρέπει ένα διαζύγιο να δημιουργεί «στερημένα» παιδιά, αλλά θα πρέπει να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα διασφαλίζει όσο το δυνατό περισσότερο ασφάλεια και ισορροπία για το παιδί» είπε. «Και οι δύο γονείς οφείλουν να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, ανεξαρτήτως αν χώρισαν και αυτό πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό τους. Αν δεν είναι αυτονόητη προτεραιότητα τους, τότε η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να προστατεύει το υπέρτατο αυτό δικαίωμα του τέκνου» κατέληξε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Μοντέλο Σαρηγιάννη: Δείτε πόσα κρούσματα θα έχουμε στις 31 Δεκεμβρίου