Κορονοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τα άτομα άνω των 85 σε όλη τη χώρα

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου, η Pfizer.
4'

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εμβολιασμοί των πολιτών ηλικίας 85 ετών και άνω. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες από τα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου, η Pfizer.

Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Εμβολιασμός: Πώς θα κλείσετε ραντεβού, τι θα συμβεί αν το χάσετε – Αναλυτικός οδηγός

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου άρχισαν να γίνονται χορηγήσεις και της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν υγειονομικοί, πολιτικοί και άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας, που έχουν λάβει από τα τέλη Δεκεμβρίου την πρώτη δόση, ενώ παράλληλα προχωρά και ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται, με τους άνω των 85 να είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και μάλιστα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε σε αρκετά ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαδικασία του εμβολιασμού.

Από το πώς μπορεί να κλείσει ένας πολίτης το ραντεβού, τι θα γίνει αν το χάσει, πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει ημέρα και ώρα στο ραντεβού του μέχρι και το πώς μπορεί να επιλέξει άλλο εμβολιαστικό κέντρο αν αυτό τον εξυπηρετεί περισσότερο, απαντήθηκαν μια σειρά από ερωτήματα και δόθηκαν χρηστικές οδηγίες που αφορούν στον εμβολιασμό. Αναλυτικά:

  • Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει sms για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο sms ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού.
  • Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα. “Δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε σε φαρμακείο της γειτονιάς ή σε ΚΕΠ”, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
  • Αν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ. αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
  • Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι «Ναι». Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τι γίνεται αν χαθεί το ραντεβού

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν προσέλθει στο ραντεβού για τον εμβολιασμό, έχει τη δυνατότητα να κλείσει εκ νέου ραντεβού για να μπορέσει να λάβει το εμβόλιο. Με τη διαφορά, όμως, πως το νέο ραντεβού θα ακολουθήσει μετά από έναν μήνα. Όπως είπε ο κ. Αγαθοκλέους, αυτό συμβαίνει για να μειωθεί η πιθανότητα να χαθούν δόσεις εμβολίου. «Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 με 8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις. Στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολιτών που μπορεί να φτάσει και το 10% δεν προσέρχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξήγησε πως δημιουργήθηκε ο μηχανισμός «καμία δόση χαμένη», σύμφωνα με τον οποίο όταν υπάρχουν ακυρώσεις ραντεβού και περισσεύουν δόσεις εμβολίων, τότε αυτά χορηγούνται αυτόματα στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό. Κριτήριο για αυτή την επιλογή ήταν η αυξημένη ετοιμότητα των Σωμάτων και ο μηχανισμός που διαθέτουν έτσι ώστε να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Μετακινήσεις εκτός νομού: «Παγώνει» η άρση-Θα εξεταστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες