Χαλάρωση περιορισμών: Δεν βιάζονται κυβέρνηση και ειδικοί για ανοίγματα – Πάει πίσω η εστίαση
Μετά το συνδυαστικό άνοιγμα της αγοράς και των δημοτικών, οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία και στην συνέχεια να επανακαθορίσουν τη στάση τους για την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Συνεδριάζει η επιτροπή
Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που επισημαίνεται είναι πως η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο στο οποίο λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών βάσει των οποίων καθορίζονται οι επόμενες κινήσεις.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «είναι προφανές ότι διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό...».
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, είπε πως συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και η κυβέρνηση προχωρά - ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών - με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα.
Και συνέχισε: «Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων»
Το άνοιγμα των σχολείων θα συζητηθεί σήμερα στη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στο περαιτέρω ξεκλείδωμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι αποφάσεις θα ληφθούν, αφού εξεταστούν και πάλι τα δεδομένα και η εξέλιξη των κρουσμάτων.
Προβληματίζει η Αττική
Ογδόντα τρεις ημέρες lockdown συμπληρώθηκαν με τα κρούσματα του κορονοϊού να εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις και τους ειδικούς να παραμείνουν σε εγρήγορση, καθώς είναι εύκολο να υπάρξει μια νέα έξαρση της πανδημίας. Χθες, ανακοινώθηκαν 509 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 234 εντοπίζονται στην Αττική.
Ειδικότερα, στην Αττική η διασπορά των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:
Ανατολικής Αττικής: 27 κρούσματα
Βόρειου Τομέα Αθηνών: 48 κρούσματα
Δυτικής Αττικής: 15 κρούσματα
Δυτικού Τομέα Αθηνών: 26 κρούσματα
Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 64 κρούσματα
Νήσων: 1 κρούσματα
Νότιου Τομέα Αθηνών: 17 κρούσματα
Πειραιώς: 36 κρούσματα
Δεύτερη σε μολύνσεις περιφερειακή ενότητα ήταν εκείνη της Θεσσαλονίκης, με 58 νέες θετικές διαγνώσεις.
Πάει πίσω το άνοιγμα της εστίασης
Όσον αφορά στην εστίαση, το σενάριο του ανοίγματος, έστω και με δρακόντειους περιορισμούς, δείχνει να απομακρύνεται στην παρούσα φάση, ενώ αυτό που ξεκαθάρισαν οι επαγγελματίες του κλάδου, στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες με το Χ. Σταϊκούρα και τον Α. Γεωργιάδη, είναι ότι η εστίαση είναι αδύνατον να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Ο χώρος της εστίασης εκπέμπει sos καθώς συμπληρώνει 148 ημέρες σε καραντίνα, χωρίς να φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ.
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, πλέον, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις.
Το μόνο στοιχείο που προκαλεί α ανακούφιση είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλύτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.