Κορονοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν - Ποια είναι η πιο μεταδοτική, τι φοβούνται οι ειδικοί
Οι ειδικοί στην Ελλάδα ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και το τρίτο κύμα της πανδημίας του ιού.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα συγκεντρώνει δείγματα από όλη την Ελλάδα, που θα ελέγχονται και θα αναλύονται ως «ύποπτα» κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών. Έχει τη δυνατότητα ταυτοποίησης περισσότερων από 3.000 δειγμάτων κάθε μήνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την μετάλλαξη του ιού είναι 27 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι' αυτά.
Οι τρεις μεταλλάξεις του κορονοϊού
Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού τόνισε μιλώντας στο Star, ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δεν πρέπει να τις υποτιμάμε.
Υπογράμμισε ότι «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι και αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως τη βρετανική».
Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχουν στοιχεία επαναμόλυνσης. Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.
Ο καθηγητής παθολογίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα το πρώτο Σάββατο που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα.
«Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται είναι ανησυχητικές. Όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπήρξε αυστηρή προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης των κρουσμάτων», είπε.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται εντός των καταστημάτων, όμως οι ουρές έξω από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν νέα έκρηξη μολύνσεων.
Προβληματίζει η Αττική
Παράλληλα, σε ωρολογιακή βόμβα για την πορεία της πανδημίας μπορούν να εξελιχθούν οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, με κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους πλέον πολυπληθείς δήμους της χώρας.
Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι o μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων που βλέπουν τις μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα να υποχωρούν, όχι όμως και στο λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με το Mega, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το Μενίδι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κλοιό αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα αυξάνονται, με τα ενεργά να φτάνουν τα 175. Μάλιστα, ήδη 13 τμήματα δημοτικών σχολείων στην περιοχή έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, όπως και ένα νηπιαγωγείο.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να μπορεί να παρέμβει άμεσα εφόσον χρειαστεί, έχει ζητήσει να αυξηθούν τα τεστ σε ολόκληρη την Αττική.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.