Lockdown-Σχολεία: «Εάν χρειαστεί θα κλείσουν και την επόμενη εβδομάδα» - Ελλοχεύει έκρηξη κρουσμάτων

Ανοίγουν οι σχολικές αίθουσες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια τη Δευτέρα (1/2)
3'

Λεπτές ισορροπίες έχουν διαμορφωθεί, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές με επίκεντρο την Αττική, αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και την απόφαση της κυβέρνησης από τη Δευτέρα (1/2) αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την Αττική όπου οι μαθητές Λυκείου θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

Η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων αποφασίστηκε με βάση τα νεότερα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιδημιολόγοι και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Παρόλα αυτά όμως το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως εάν η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί, τότε θα πραγματοποιηθεί και πάλι αναστολή της λειτουργίας τους.

«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά , η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, συμπληρώνοντας ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3 %. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Για την λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ'αποστάσεως.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην λειτουργία της Εκπαίδευσης, εν μέσω του lockdown, το αν θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψιν και για το άνοιγμα της αγοράς και μια από αυτές είναι το ιικό φορτίο των περιοχών.

Ξεκάθαρος σε αυτό ήταν και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιλόγων, Νίκος Σύψας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν υπάρξει «καμπανάκι κινδύνου», θα ανατραπούν όλα άμεσα και δεν θα υπάρξει δισταγμός να κλείσουν και πάλι οι σχολικές αίθουσες, «εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», ανέφερε χαρακτηριστικά,

Ο ίδιος μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα».

Ο καθηγητής τόνισε ότι αν ήταν στο χέρι του θα τα έκλεινε όλα τώρα για δύο βδομάδες. «Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, για να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

«Αυτοί οι δύο μήνες θα είναι μήνες που κάθε μέρα θα ανατρέπονται οι προηγούμενες αποφάσεις. Η επιτροπή ακολουθεί τον ιό. Ο ιός βαράει τα νταούλια και εμείς χορεύουμε», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.