Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Διασπορά σημαίνει και μετάλλαξη - Σε τι ποσοστό προστατεύει το εμβόλιο;

Lockdown: Την έντονη ανησυχία του για το τρίτο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος  
AP PHOTOS
2'

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των ημερών για την μετάλλαξη του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «η μετάλλαξη είναι μέσα στις ιδιότητες του ιού, δεν αποτελεί καμία έκπληξη καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο ο ιός να αμύνεται και να αλλάζει. Η μετάλλαξη γίνεται αυτόματα».

«Είναι πολύ επικίνδυνες οι μεταλλάξεις και πρέπει να το προσέξουμε αυτό όσο κι αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι», επεσήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ποσοστό κάλυψης των εμβολίων κατά της Covid-19, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως «τα εμβόλια καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι, ωστόσο ο ιός είναι μπροστά από εμάς κι εμείς τον ακολουθούμε. Είμαστε πλέον στο τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία και αύριο θα υπάρξουν εκπλήξεις αναφορικά με τον ιό».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, είπε μεταξύ άλλων ότι «ένα χρόνο μετά ο ιός δεν είναι ο ίδιος, έχει αλλάξει, αλλά η βασική του δομή δεν είναι σημαντικά αλλαγμένη, ώστε να πούμε ότι αχρήστευσε τα ''όπλα'' μας.»

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από 90-95%, θα πέσει λόγω της μετάλλαξης στο 70% περίπου, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη και αναγκαία ανοσία

Με τα λόγια αυτά ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη περιέγραψε στο Newsbomb.gr τους φόβους του σχετικά με την μετάλλαξη του στελέχους, τονίζοντας ότι «η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αν συνεχίσει και επικρατήσει στην κοινότητα, νομοτελειακά θα αλλάξει τα δεδομένα, εφόσον η αλλαγή σε αυτό το στέλεχος μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Ο ίδιος αναφερόμεναος στα προβλήματα που μας «έχουν χτυπήσει την πόρτα» επεσήμανε πως είναι πολλά, «Αρχικά, μπήκαμε στην τρίτη φάση και αυτό σημαίνει έξαρση της πανδημίας, υπάρχουν πλέον στελέχη με μεγαλύτερη δυνατότητα διασποράς και δεν υπάρχει ανοσία».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι χαλαρώσαμε τα μέτρα και αυτό σημαίνει διασπορά, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Αν προσέξουμε θα μπορέσουμε να μην φτάσουμε σε ανεξέλεγχτες καταστάσεις. Όσο μεγαλύτερη διασπορά υπάρχει, τόσο πιο εύκολα ο ιός αλλάζει.»

«Διασπορά του ιού σημαίνει και μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνεται κάτω από αυστηρότατους υγειονομικούς κανόνες. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την έκρηξη του τρίτου κύματος», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.