Κορονοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Τι κρίνει την ανακοίνωση των νέων μέτρων

Πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιβαρύνεται με εισαγωγές 60-80 ασθενών καθημερινά, στην Αττική και ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται πάνω από το 1
2'

Ιδιαίτερα κρίσιμα αναμένεται να είναι το επόμενο 48ωρο για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για την Αττική όσο και για την Θεσσαλονίκη, όπου την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%. Πλέον με βάση την υφιστάμενη κατάσταση στο «τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα, τα οποία εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται:

  • Ο ρυθμός αύξησης στην Αττική (πάνω από 50%) την τελευταία εβδομάδα
  • Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (πάνω από το 1)
  • Οι αυξημένες εισαγωγές (έως 80 καθημερινά στην Α ΥΠΕ)
  • Η αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατά 50%.
  • Είναι μία κατάσταση δυναμική, που αλλάζει ημέρα με την ημέρα. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρξει εισήγηση για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων αν δεν περάσουν ακόμα μερικά 24ωρα και φανεί αν υπάρξει σταθεροποίηση σε τετραψήφιο αριθμό.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν οι λοιμωξιολόγοι. Οι οποίοι καλούνται να εισηγηθούν με βάση τα νέα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι επόμενες 14 ημέρες θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας, ενώ, την ανησυχία τους για το σύστημα υγείας και αν αυτό θα αντεπεξέλθει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μια νέα μεγάλη πίεση, εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία οι επιστήμονες.

Κατά την σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος τα «βαριά» επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, καθώς τα κρούσματα σε τροχιά ανόδου και η επιβάρυνση στις ΜΕΘ θα αποτυπωθεί μετά από 14 ημέρες. Στη σύσκεψη αναλύονται και τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων περιοχών που βρίσκονται στα πρόθυρα του «κόκκινου».

Πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιβαρύνεται με εισαγωγές 60-80 ασθενών καθημερινά, στην Αττική και ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται πάνω από το 1.

Οι προτάσεις των λοιμωξιολόγων αναμένεται να κατατεθούν την Παρασκευή (5/2) στο κυβερνητικό επιτελείο όταν και αναμένονται να ληφθούν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν για την απόφαση αυστηρότερου lockdown τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα και τα επόμενα 24ωρα.

Σημειώνεται Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά σενάρια, περαιτέρω περιορισμοί στην κυκλοφορία, ίσως κάποιες παρεμβάσεις στο ωράριο των καταστημάτων, αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, ενώ τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν «δείχνουν» κλείσιμο των σχολείων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε επιπλοκές του ιού οφείλεται ο θάνατος της 15χρονης από τη Θήβα