Κρούσματα σήμερα: Με τα βλέμματα στραμμένα στις κόκκινες περιοχές - Αναμένεται τετραψήφιος αριθμός
Στο 50% η αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στις «κόκκινες» περιοχές Πάτρα και Χαλκίδα
Με αγωνία αναμένονται τα νέα μέτρα που θα γνωστοποιηθούν κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Η εισήγηση των λοιμοξιολόγων προς την κυβέρνηση αναμένεται να είναι με βάση τα ιικά φορτία που εμφανίζουν οι «κόκκινες» περιοχές τις οποίες παρακολουθούν στενά όπως, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Χαλκίδα.
Τα έως τώρα μέτρα που έχουν «ακουστεί» ώστε να ανακοπεί μια ενδεχόμενη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα αλλά και την λειτουργία των καταστημάτων με την μέθοδο του clidk away. Ειδικότερα για την Αττική φαίνεται να «κλειδώνει» η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, ενώ για τις υπόλοιπες «κόκκινες» πόλεις θα ισχύσουν τα οριζόντια μέτρα του Β επιπέδου του υγειονομικού χάρτη.
Την ίδια ώρα ο προβληματισμός για το ιικό φορτίο που εμφανίζουν τα λύματα της Αττικής είναι έκδηλος από τους επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι βρισκόμαστε στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί μια εκτίναξη των κρουσμάτων η οποία υποβόσκει σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο μετρά τις «πληγές» του από την κορύφωση του δεύτερου κύματος είναι αβέβαιο εάν καταφέρει να ανταπεξέλθει σε ακόμα μια πίεση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται πως πλέον, τα νέα καθημερινά κρούσματα έχουν φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό. Μόλις χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα, εκ των οποίων τα 612 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως παρουσιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφηκαν 209 κρούσματα, τα διπλάσια από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών, τα οποία μεταφράζονται σε 20,3 ανά 100.000 πληθυσμού, κάτι που συνιστά πρόβλημα. Στη Δυτική Αττική η αναλογία έφτασε στο 20,51 με 33 νέες μολύνσεις ενώ σε απόλυτους αριθμούς αρκετά υψηλά τα δεδομένα και στον Βόρειο Τομέα (88 κρούσματα), αλλά και στον Πειραιά (71 κρούσματα).
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική
- Ανατολική Αττική 63
- Βόρειος Τομέας 88
- Δυτική Αττική 33
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 77
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 209
- Νήσοι 6
- Νότιος Τομέας Αθηνών 65
- Πειραιάς 71
Οι «κόκκινες» περιοχές
Η Θεσσαλονίκη επίσης είχε υψηλούς αριθμούς με 88 νέα κρούσματα, ωστόσο, οι περιοχές που έχουν αυξημένα δεδομένα στην αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σε αυτή την κατηγορία έχει ενταχθεί η Αχαΐα με 26,43 ενώ σταθερά ανήκει εκεί και η Εύβοια, με 33,68. Προβληματισμός υπάρχει και για τη Σαντορίνη των 31,77 αλλά και για το Ρέθυμνο, που έχει 23,36. Στο όριο κινούνται το Λασίθι με 18,57 και η Χαλκιδική με 18,88.
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν Εύβοια, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Πιερία, Ρέθυμνο και Χαλκιδική ενώ υπό διερεύνηση είναι 38 κρούσματα.
Τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
- Αιτωλοακαρνανία 5
- Αττική 612
- Αργολίδα 2
- Αρκαδία 1
- Αχαΐα 82
- Βοιωτία 8
- Δράμα 2
- Έβρος 5
- Εύβοια 71
- Ζάκυνθος 2
- Ηλεία 4
- Ημαθία 2
- Ηράκλειο 8
- Θεσπρωτία 2
- Θεσσαλονίκη 83
- Θήρα 6
- Ιωάννινα 8
- Καβάλα 4
- Καρδίτσα 13
- Κάρπαθος 1
- Καστοριά 1
- Κοζάνη 13
- Κορινθία 4
- Λακωνία 5
- Λάρισα 22
- Λασίθι 14
- Λέσβος 4
- Μαγνησία 28
- Μεσσηνία 1
- Μύκονος 3
- Πέλλα 4
- Πιερία 20
- Ρέθυμνο 20
- Ροδόπη 3
- Σέρρες 8
- Σποράδες 1
- Τρίκαλα 7
- Φθιώτιδα 2
- Φλώρινα 2
- Χαλκιδική 20
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Όχι» σε αυστηρό lockdown - Ποιες οι εισηγήσεις της επιτροπής - Το σχέδιο για την Αττική