Κρούσματα σήμερα: Με το βλέμμα στην Αττική και τις «κόκκινες» περιοχές
Κρούσματα σήμερα: Δεύτερη εβδομάδα του τρίτου lockdown και οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στις περιοχές που τους προβληματίζουν. Ανησυχία για την εικόνα στην Αττική, την Αχαΐα και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές.
Με «εχθρούς» την κακοκαιρία και τις μεταλλάξεις, οι ειδικοί περιμένουν να δουν την αποδοτικότητα του τρίτου lockdown που είναι σε ισχύ στη χώρα από τις 8 Φεβρουαρίου, με την Αττική αλλά και άλλες περιοχές να είναι υπό καθεστώς ακόμα πιο αυστηρής επιτήρησης.
Τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούν ακόμα να δείξουν αν τα μέτρα έχουν αποδώσει, καθώς είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει ενδεχόμενη ανάσχεση της διασποράς. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και όλα όσα έχει στη διάθεσή της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αξιολογούνται καθημερινά προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο και κινδυνεύουν με μεγάλη έξαρση του κορονοϊού.
Η Αττική είναι μια από αυτές τις περιοχές, τόσο λόγω της συγκέντρωσης του μισού πληθυσμού της χώρας στο λεκανοπέδιο όσο και γιατί καθημερινά πλέον το τελευταίο διάστημα έχει τα περισσότερα κρούσματα. Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι ειδικοί και για την Αχαΐα, η οποία ακόμα και την Κυριακή όπου παραδοσιακά τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα λόγω των λιγότερων τεστ που διεξάγονται το Σαββατοκύριακο, είχε υψηλά δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, όσο δεν υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας τόσο αυξάνεται η αγωνία και για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν και ξεπέρασαν τους 300, με τη βελτίωση της κατάστασης σε αυτό τον τομέα να διαρκεί λιγότερο από έναν μήνα και να προκαλεί ανησυχία ενδεχόμενος νέος κύκλος «πίεσης» προς το σύστημα. Ειδικότερα μετά την ασφυκτική κατάσταση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, θεωρείται ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η «επανάληψη του ίδιου έργου» για να καταφέρει να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ…
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κυριακής (14.02)
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις την Κυριακή (14/02), καταγράφηκαν 662 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.128 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.696 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.126 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (68.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 86.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1218 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -2,36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221
ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων
Η ημερήσια κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα
Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.379.836 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.334.097 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 40.949 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία Μήδεια: «Έρχεται η ώρα της Αττικής» - Σφοδρές χιονοπτώσεις μέχρι την Τρίτη