Κορονοϊός: Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε να ξεπερνάνε τις 3.000 τα κρούσματα

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ για το 2021 κατέγραψε σήμερα Τρίτη (9/3) ο ΕΟΔΥ καθώς καταγράφηκαν 3.215 νέα κρούσματα της φονικής νόσου – Από πότε έχουμε να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα στη Ελλάδα
3'

Μεγάλη είναι όπως φαίνεται η διασπορά του κορονοϊου στη χώρα μας καθώς σήμερα καταγράφηκαν 3.215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, αριθμός ρεκόρ για το 2021.

Παρά την παρατεταμένη περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε lockdown τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινώς έχουν αυξητική τάση. Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ στην οποία καταγράφονται πάνω από 3.000 κρούσματα ήταν στις 19 Νοεμβρίου 2020, μία περίπου εβδομάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει γαι δεύτερη φορά σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας -lockdown προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό.

Αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα

Στη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, αποτυπώνονται και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπερασματικά, την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου σε σχέση με την προηγούμενη, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης. Οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα (+10%), στη Λάρισα (+12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+15%), με το ιϊκό φορτίο στα λύματα των περιοχών αυτών να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Παρομοίως, η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (-2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή, σε σχετικά χαμηλά όμως επίπεδα.

Τρομακτική η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής

Την ίδια στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εφιαλτική.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά Ματίνα Παγώνη μίλησε στο Mega για την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
την ώρα που δίνεται πραγματική μάχη προκειμένου να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής δίνουν οι υγειονομικές αρχές.

Τα νούμερα στις νοσηλείες και τις εισαγωγές δεν είναι καλά, ενώ τα εξιτήρια είναι λιγότερα σε αριθμό με αποτέλεσμα να μην σημειώνεται αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη η εφημερία στο Γεννηματάς ήταν πολύ δύσκολη. «Στα 130 κρεβάτια, τα 120 είναι κατειλημμένα. Όσον αφορά τη ΜΕΘ τα 16 κρεβάτια ήταν γεμάτα, τώρα έχει αδειάσει το ένα, όπου θα πάρει έναν διασωληνωμένο ασθενή, και οι άλλοι τρεις θα μεταφερθούν».

«Η μεταφορά των ασθενών αυτών προχωράει», εξήγησε, ενώ ερωτηθείσα για την ατμόσφαιρα στο νοσοκομείο τόνισε: «έχουμε συνηθίσει, γενικά οι εφημερίες μας είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Έχουμε και non covid περιστατικά. Οι μέρες είναι πολύ δύσκολες, ελπίζουμε να φτάσουμε στο peak αύριο – μεθαύριο και μετά να ξεκινήσει μια μείωση, για να πάμε καλύτερα και να αλλάξει η ζωή μας. Δεν αντέχουμε σε αυτές τις συνθήκες».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά όλα όσα είπε η κ. Παγώνη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Κόλαση» η Αττική με 1.572 μολύνσεις - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»