Σφακιανάκης στο Newsbomb.gr για παιχνίδι Jonathan Galindo: Κίνδυνος - SOS για τα παιδιά μας
Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για τις τεράστιες διαστάσεις που έχει αρχίσει να λαμβάνει και στην Ελλάδα το επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo
Το συγκεκριμένο διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo, έχει ως «πρωταγωνιστές» άτομα ντυμένα σαν τον γνωστό χαρακτήρα της Disney, Γκούφι, τα οποία προσεγγίζουν ανήλικους και υπό την μορφή των δοκιμασιών, τους αναγκάζουν να προβαίνουν σε διάφορες πράξεις με τελευταία όλων την αυτοκτονία.
Τα στοιχεία του παιχνιδιού, θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση με την «Μπλε Φάλαινα», η οποία είχε οδηγήσει πολλά παιδιά στην αυτοκτονία πριν λίγα χρόνια και σύμφωνα με τον ιδρυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSII) Μανώλη Σφακιανάκη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδιαιτέρως από τους γονείς.
Ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSII), σήμανε συναγερμό, υπογραμμίζοντας στο Newsbomb.gr, πως «Είναι κάτι που αφορά τα παιδιά μας. Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για κίνδυνο SOS προς τα παιδιά μας. Η ''Μπλε Φάλαινα'' στη χώρα μας δεν είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις, είχαν υπάρξει 1-2 θύματα από μιμητισμό, αυτό που γίνεται τώρα με το διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo, είναι ένα τσουνάμι καταγγελιών από παιδάκια. Είναι κάτι πρωτοφανές για εμένα που δουλεύω 40 χρόνια στο έγκλημα, καθώς τα παιδιά δίνουν στοιχεία για τις φάτσες αυτές».
Ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για την φύση του συγκεκριμένου παιχνιδιού, επεσήμανε ότι «Ο Galindo δεν είναι ένα παιχνίδι που το κατεβάζεις και το παίζεις, είναι κάποια ανώμαλα και καταθλιπτικά άτομα, που βάζουν άλλα παιδάκια να κάνουν προκλήσεις αυτοκτονικές, μέσω της συγκεκριμένης φάτσας. Είναι σημαντικό να γίνονται καταγγελίες από παιδιά και γονείς ούτως ώστε να καταγραφεί το φαινόμενο και ο κίνδυνος».
Η επικινδυνότητα της κατάστασης, φαίνεται και από το γεγονός ότι στα social media, οι χρήστες δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν την συγκεκριμένη φάτσα, που είναι το σήμα κατατεθέν για το διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo, όπως είπε ο ίδιος.
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «Δυστυχώς υπάρχουν στη χώρα μας κάποια άτομα ανεγκέφαλα, που δεν μπορούν να σκεφτούν τον κίνδυνο και βάζουν πρώτα το συμφέρον και μετά την επικινδυνότητα. Πρέπει όλοι να κινηθούμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».
«Οι γονείς εάν δεν μπορούν να εποπτεύουν συνεχώς τα παιδιά τους, πρέπει να βάλουν ένα μηχάνημα ούτως ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τον κίνδυνο», είπε μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που έχουν πέσει μέχρι σήμερα θύματα του ''Galindo'' στην Ελλάδα, σχολίασε ότι «Εάν θα πω νούμερο 50, 100, 200 για μένα θα είναι ψέμα, γιατί πιστοποιημένα μπορεί να έχουν βγει πάνω από 12-14 περιστατικά, ωστόσο η ουσία είναι τι ''βράζει'' κάτω από αυτά», τόνισε.
«Αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτό το παιχνίδι μπορεί να είναι και Έλληνες και ξένοι, ωστόσο προς το παρόν δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι κρύβονται πίσω από αυτό. Σε λίγες ημέρες όμως θα βγουν να μιλήσουν και πολλά παιδιά δημόσια για το συγκεκριμένο φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.
Οι προκλήσεις που οδηγούν στο θάνατο
Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα προσθέτουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν το παιχνίδι τρόμου.
Οι προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, όπως ζητούν στα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία».
Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, όπως η αναθέτουν στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου.
Το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.
Η μάσκα δημιουργήθηκε από τον παραγωγό κινηματογραφικών ειδικών εφέ, Samuel Canini, το 2012, αλλά έκτοτε οι εικόνες του χαρακτήρα έχουν ληφθεί για τη δημιουργία του Jonathan Galindo.
Ο κ. Canini επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ενοχλητικό τρόπο που χρησιμοποιείται τώρα η μάσκα.
Το Facebook απέκλεισε το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.
Ένας γονέας αναφέρει ότι ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τους νέους πολύ εύκολα: το πρώτο βήμα είναι το αίτημα φιλίας.
Στη συνέχεια, όταν το αίτημα φιλίας γίνει αποδεκτό, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που προτείνει να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, θάρρους, έως αυτοτραυματισμού (όπως σκάλισμα με λεπίδα στο δέρμα της κοιλιάς αρχικά γράμματα του ονόματος κάποιου ή «Ο αριθμός του διαβόλου», 666).
Η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό και κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί πλήρως για να παίρνει σωστές αποφάσεις.
Επομένως, ο κίνδυνος είναι υψηλός για τους νεότερους χρήστες, αλλά και για πιο ευάλωτους ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να πέσουν σε αυτές τις «παγίδες».
Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο να καταλήξουμε σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης, εθισμού, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Λύνει τη σιωπή της - Η πρώτη φωτογραφία μετά την επίθεση με βιτριόλι