Ο Κάρολος, η Καμίλα και το «λαβ στόρι» με την Ελλάδα που κρατάει χρόνια

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, φθάνουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, έχοντας ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθούν την Ελλάδα με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Ο Κάρολος, η Καμίλα και το «λαβ στόρι» με την Ελλάδα που κρατάει χρόνια
5'

Λάτρης της Ελλάδας, ο πρίγκιπας διάδοχος του βρετανικού θρόνου με κάθε ευκαιρία εγκωμιάζει τις ομορφιές και την ιστορία της χώρας μας και την επισκέπτεται μόνος ή μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, στην οποία φαίνεται να έχει μεταδώσει την αγάπη του.

Πρόκειται για την τρίτη επίσημη επίσκεψη του ζεύγους στην Ελλάδα, ύστερα από την πρώτη τους κοινή άφιξη τον Νοέμβριο του 1998, μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Εκτός πρωτοκόλλου Κάρολος και Καμίλα δεν έχαναν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά με προτεραιότητα το αγαπημένο τους ορμητήριο, το σπίτι της οικογένειας τραπεζιτών Ρότσιλντ, στην Κέρκυρα.

Το ζεύγος αγαπάει επίσης ιδιαιτέρως την Κρήτη, ενώ έχει επίσης πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στη Χαλκιδική και έχει κολυμπήσει στα παραδεισένια νερά της Αμμουλιανής.

Ο ίδιος ο Κάρολος έχει επισκεφθεί πολλές φορές μόνος την Ελλάδα κατά το παρελθόν για να καταλύσει στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, έχοντας δηλώσει επανειλημμένως ότι αποτελεί το αγαπημένο του σημείο για ηρεμία και περισυλλογή.

Τι θα δουνε, τι θα φάνε Κάρολος - Καμίλα στην Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα απολαύσουν τις δημιουργίες του βραβευμένου Έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου, τρώγοντας για πρώτο πιάτο μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού αλλά και μια σούπα -αγαπημένο πιάτο του Καρόλου- με κακαβιά και πεσκανδρίτσα -σήμα κατατεθέν του γνωστού Έλληνα σεφ.

Πριν το προεδρικό δείπνο, θα θαυμάσουν μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πίνακες του Ελληνικού πολιτισμού στην Εθνική Πινακοθήκη που θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους ξένους ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν τις 18:30 σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτός από τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους, το πριγκιπικό ζεύγος κηρύσσοντας την έναρξη των επίσημων εορτασμών για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο πίνακας με τον... Πρίγκιπα Ανδρέα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Καρόλου

Στην ξενάγηση που θα ακολουθήσει με έμφαση τους πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 και τους διάσημους θησαυρούς γνωστών φιλελλήνων ζωγράφων που φιλοτεχνήθηκαν υπό την επίδραση των Βρετανών περιηγητών που αγάπησαν τη χώρα μας, ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον Κάρολο θα έχει ο πίνακας του Ιάκωβου Ρίζου «Στην ταράτσα ή Αθηναϊκή βραδιά».

O Πρίγκιπας Κάρολος στην Κνωσσό το 2018Α.Ρ

Το έργο Τέχνης απεικονίζει έναν αξιωματικό του Ναυτικού να είναι αναπαυτικά καθισμένος στην καρέκλα του και να διαβάζει ποίηση σε δύο κυρίες, σε μια σκηνή θερινής ραστώνης με θέα την Ακρόπολη. Ο άνδρας αυτός εικάζεται ότι είναι ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδος, πρόγονος του πρίγκιπα Κάρολου, ο οποίος είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και είχε κατόπιν καταδικαστεί σε θάνατον.

Ο Κάρολος θα φροντίσει να επισκεφθεί τον τάφο του παππού του και των προγόνων του στο Τατόι-και να δει τα έργα που έχουν γίνει, κατά τον τελευταίο χρόνο, στην περιοχή.

Οι δεσμοί του Πρίγκιπα με την Ελλάδα

Ο πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα ενώ είναι γνωστή η σύνδεση όλης της βασιλικής οικογένειας με το νησί του Ιονίου.

Σε αντίθεση με τον πατέρα του ωστόσο, ο οποίος δεν ξεπέρασε ποτέ την καταδίκη του Πρίγκιπα Ανδρέα σε θάνατο, μετά την περίφημη δίκη των έξι, το 1922-και την κατοπινή διαφυγή του, μετά από μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό- ο Κάρολος αγάπησε εξ αρχής την Ελλάδα.

Ο Κάρολος και η Καμίλα με τον αρχιεπίσκοπο ΙερώνυμοΑ.Ρ

Και αυτό κυρίως λόγω της μεγάλης αγάπης της μητέρας του Φίλιππου, Αλίκης, η οποία δεν θέλησε να εγκαταλείψει την αγαπημένη της Αθήνα επιμένοντας να ζει, μέχρι τη Χούντα του 1967 και τη γνωστή σύγκρουση με τον Κωνσταντίνο που σήμανε κατόπιν το τέλος της Βασιλείας στη χώρα μας, στην καρδιά της πόλης σε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Αρκετοί θα θυμούνται το νεαρό ακόμη Κάρολο να προσπαθεί να κρυφτεί από τις φωτογραφικές κάμερες φορώντας αυστηρό κουστούμι ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη, το 1964.

Κατά την τελευταία του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018 ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε επιλέξει τον ρομαντικό ποιητή Πέρσι Σέλεϊ κατά τον χαιρετισμό του, λέγοντας πως «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα».

Στη συλλογική μνήμη έχει μείνει και η στιγμή που ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε αφήσει το καλαμάκι για να απολαύσει τον ελληνικής έμπνευσης καπουτσίνο φρέντο σε γνωστή καφετέρια του κέντρου της Αθήνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Υψίστης συμβολικής σημασίας η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή