Κορονοϊός: Η θετικότητα πέφτει η αισιοδοξία έρχεται - Τι θα γίνει με το Πάσχα και την εστίαση

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας «βλέπουν» αρκετοί ειδικοί, βασισμένοι στη μείωση της θετικότητας την τελευταία εβδομάδα. Απόρροια των προηγούμενων 15 ημερών τα επιβαρυμένα νοσοκομεία. Τα σενάρια που εξετάζονται για ελεύθερες μετακινήσεις το Πάσχα και άνοιγμα της εστίασης.  
InTime
5'

Τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (13.04) από τον ΕΟΔΥ είναι λογικό να απογοήτευσαν τους πάντες, καθώς δημιουργήθηκε η άποψη – όχι άδικα με όσα έχουμε βιώσει από την αρχή της πανδημίας – πως οι πιθανότητες να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και απελευθέρωση μετακινήσεων και δραστηριοτήτων θα μειωθούν δραματικά. Ένα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως έχει εμφανίσει μια πτωτική τάση η θετικότητα, γεγονός που επιτρέπει στους ειδικούς να κάνουν λόγο για την αρχή της αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη (13.04) τα 4.033 κρούσματα προήλθαν από 76.000 τεστ (αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας), κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό θετικότητας της τάξης του 5.30%. Σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή την Τρίτη (06.04), υπήρξε μια ελαφρά μείωση κι αυτό δείχνει ότι κινούμαστε προς μια τάση υποχώρησης κρουσμάτων συνολικά στη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως στις 6 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 4.309 κρούσματα σε λιγότερα τεστ από σήμερα (75.182) με τη θετικότητα να είναι στο 5.73%.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα κρούσματα είναι σταθερά πτωτικά τις τελευταίες έξι ημέρες, ενώ τα σημερινά κρούσματα είναι χαμηλότερα τόσο από αυτά της προηγούμενης Τρίτης όσο και από αυτά που είχαν εντοπιστεί και καταγραφεί πριν από 14 ημέρες. Το αρνητικό, βέβαια, είναι πως η πίεση στα νοσοκομεία έχει παραμείνει καθώς σημειώθηκε ξανά νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, με 802 ανθρώπους στις ΜΕΘ όλης της χώρας, ενώ δυστυχώς καταγράφηκαν και 93 θάνατοι.

Όπως, ωστόσο, εξηγούν οι ειδικοί, το υγειονομικό αποτύπωμα που έχουμε στην παρούσα φάση, αφορά επί της ουσίας το διάστημα των προηγούμενων 10 -15 ημερών, όταν και υπήρχε τεράστιος αριθμός κρουσμάτων. Συνεπώς, με δεδομένη την πτωτική τάση που έχει αρχίσει να εμφανίζεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει η αισιοδοξία πως ανάλογα καλά νέα θα υπάρξουν σύντομα και στο υγειονομικό σκέλος.

Το μεγάλο ερώτημα: Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, και με «σκάρτες» δυο εβδομάδες να απομένουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα, επιστήμονες και κυβέρνηση καλούνται να δώσουν την απάντηση στο ερώτημα για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα κι αν θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε στο χωριό ή θα έχουμε επανάληψη του σκηνικού του 2020 με περιορισμούς και lockdown. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει θέληση να επιτρέψει τις μετακινήσεις, την ώρα που οι ειδικοί παραμένουν ακόμα αρκετά επιφυλακτικοί.

Μάλιστα, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας φέρεται να έχει καταρτιστεί σχέδιο για το Πάσχα, το οποίο θα επιτρέπει τη μετακίνηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων τις επόμενες ημέρες κι όπως έχουμε αναφέρει, η ημερομηνίακλειδί για τις αποφάσεις πιθανότατα θα είναι η 21η Απριλίου. Σχετικά με το ποιοι θα μπορούν να μετακινηθούν, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο και διακινούνται αρκετές πληροφορίες. Μια από αυτές, αφορά στον διαχωρισμό πολιτών σε τρεις κατηγορίες μέσα από τις οποίες θα μπορούν να πάρουν το «ΟΚ» για το… Πάσχα στο χωριό. Αναλυτικά:

  1. Δήλωση αρνητικού self test στην πλατφόρμα για λήψη σχετικής βεβαίωσης έτσι ώστε να επιδειχθεί αν ζητηθεί στις αρμόδιες αρχές
  2. Ελεύθερη μετακίνηση για πολίτες που έχουν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου
  3. Ελεύθερη μετακίνηση για όσους νόσησαν από κορονοϊό και έχουν ιαθεί

Για την ώρα, όλα όσα έχουν εξεταστεί και αναλυθεί, βέβαια, αποτελούν σενάρια. Οι λοιμωξιολόγοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το τι θα συμβεί, θα κάνουν την τελική τους εισήγηση και η κυβέρνηση θα την εφαρμόσει. Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο είναι πως αυτό που φοβίζει άπαντες ενόψει του Πάσχα είναι πως αν υπάρξουν μετακινήσεις μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά, σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, περιοχές που τώρα είναι σχετικά «καθαρές», αν υπάρξει μεγάλη εισροή πολιτών από «κόκκινες» περιοχές.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Όσο για τον κλάδο που έχει πληγεί, αν όχι περισσότερο από όλους, δεδομένα σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι αποφάσεις δεν θα αργήσουν να ληφθούν. Η εστίαση έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για να πάρει το «ΟΚ» να λειτουργήσει ξανά, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών να είναι στα υπέρ της καθώς θεωρείται δεδομένο πως σε πρώτη φάση θα επιτραπεί να ανοίξουν καταστήματα που θα έχουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται αμέσως μετά το Πάσχα να δοθεί το «ΟΚ», έτσι ώστε να συμβαδίσει η επιστροφή της εστίασης με το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, η Τρίτη του Πάσχα, ήτοι στις 4 Μαΐου, μπορεί να είναι και η «D-Day» στην οποία θα ανοίξει ξανά η εστία. Προφανώς κι αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα, περιορισμένο ωράριο και όπως αναφέραμε πάντα σε ανοικτούς χώρους.

Τέλος, σύμφωνα με το πλάνο που έχει διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα, δεν αποκλείεται στις 19 Απριλίου να υπάρξει η εισήγηση για να ανοίξουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια για μαθητές Λυκείου ενώ υπάρχει πλάνο και για άρση των περιορισμών στις 24 Απριλίου στο λιανεμπόριο, να γίνονται δηλαδή ψώνια χωρίς click in shop και click away, ενώ μετά το Πάσχα είναι πολύ πιθανό με το άνοιγμα του τουρισμού, να αρθούν πλήρως όλοι οι περιορισμοί στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Η επιδημία δεν έχει «κοπάσει» - Τι είπε για το Πάσχα