Δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ οι δικαστικοί υπάλληλοι
Η "κόντρα" κορυφής για το επίδομα σημειώθηκε με την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, που αρνήθηκε το επίδομα και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Έτσι σε περίπτωση που η Ολομέλεια υιοθετήσει την άποψη του Τμήματος, τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για τελική κρίση λόγω των αντίθετων αποφάσεων που έχει εκδώσει ο Άρειος Πάγος.
Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 25 δικαστικοί υπάλληλοι και ζητούσαν να τους καταβληθεί το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ (πρόσθετη παροχή του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 για την τριετία 2003-2005), ισχυριζόμενοι ότι κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας δεν τους έχει καταβληθεί. Αρχικά, οι υπάλληλοι δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που τους επιδίκασε στον καθένα (για μία τριετία) 6.336 ευρώ.
Όμως, το δημόσιο άσκησε αναίρεση υποστηρίζοντας ότι η επέκταση του επίμαχου επιδόματος στους δικαστικούς υπαλλήλους δεν είναι υποχρεωτική αλλά δυνητική, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία επιτρέπεται η χορήγηση του μόνο στους υπαλλήλους που λαμβάνουν μεν πρόσθετες μισθολογικές παροχές αλλά είναι κατώτερες των 176 ευρώ. Και οι δικαστικοί υπάλληλοι λαμβάνουν πρόσθετες παροχές που υπερβαίνουν το ποσό των 176 ευρώ.
Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αναίρεση του δημοσίου, κρίνοντας ότι το επίδομα αυτό χορηγείται αδιακρίτως σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων.
Στη συνέχεια όμως το ΣτΕ ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση κρίνοντας ότι η απόφαση δεν είναι σωστή διότι το επίμαχο επίδομα χορηγήθηκε παράνομα σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων :
«Δεν νοείται ισότητα στην παρανομία» υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «δεδομένου ότι προφανώς η εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας δεν μπορεί να οδηγεί στην επέκταση και γενίκευση μιας παράνομης διοικητικής πρακτικής».