Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Το Πάσχα να μην πάει… πίσω το άνοιγμα - Δεν έχει άλλα περιθώρια το ΕΣΥ

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στην άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Ο φόβος για τις ημέρες του Πάσχα και η ικανοποίηση για τη συνέχιση στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. «Τεράστια απογοήτευση να μην εμβολιάζεται ο κόσμος», ανέφερε ο διακεκριμένος γιατρός.
InTime
6'

Παρά το γεγονός ότι, μέσα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα, οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν μια τεράστια μάχη με τον κορονοϊό. Το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τις ίδιες του τις αντοχές και όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα μεγάλη καταστροφή.

«Είναι άλλο πράγμα ο περιορισμός της πανδημίας και άλλο τα περιοριστικά μέτρα. Αυτά τα δυο δεν πάνε ποτέ μαζί. Το λέω από την πρώτη στιγμή. Αυτό που προέχει είναι ο περιορισμός της πανδημίας. Αυτό που προέχει είναι ο περιορισμός της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια, τρομακτική διασπορά του ιού. Αύριο εφημερεύουμε και δεν έχουμε κρεβάτι. Ένα περιστατικό έφυγε για τη Λάρισα, διότι δεν υπάρχει ούτε στους όμορους νομούς ΜΕΘ», ανέφερε αρχικά ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε:

«Μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι δεν πέφτουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τα όρια του συστήματος είναι πλέον στα ανώτερα επίπεδα. Ουσιαστικά, δεν έχουμε άλλα όρια. Θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή, δυστυχώς θα έχουμε πολλά θύματα. Εμείς σαν γιατροί δεν έχουμε περιθώρια να πούμε ότι το οποιοδήποτε μέτρο αν αυξήσει κατ’ ελάχιστο την πίεση είναι θετικό. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή».

«Καλώς δεν επιτράπηκαν μετακινήσεις, οι πλατείες απαξιώνουν τα μέτρα»

«Είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση, τουλάχιστον, ότι δεν επιτράπηκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Αυτό ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο να συμβεί, καθώς θα αύξανε ακόμα περισσότερο τη διασπορά, θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και όπως σας είπα η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Δεν έχει άλλα περιθώρια το σύστημα υγείας», συνέχισε ο έμπειρος γιατρός.

«Πέρα από μια χαλάρωση της νεολαίας που παρατηρούμε, βλέπουμε και μια απαξίωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτές οι συγκεντρώσεις στις πλατείες, στους διάφορους χώρους, είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο διότι οδηγεί στην απαξίωση των μέτρων. Μας ανησυχούν και τα ήθη και έθιμα των ημερών του Πάσχα. Παρόλο που ανακοινώθηκαν πολύ σωστά μέτρα για τις εκκλησίες, παρόλο που δίνεται προσοχή για να μην υπάρξει διασπορά, φοβόμαστε πάρα πολύ ότι όλο αυτό μπορεί να υπονομεύσει αυτό τον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε. Που πρέπει να προχωρήσει αυτό το σχέδιο για να λειτουργήσει η κοινωνία, αλλά φοβόμαστε πάρα πολύ ότι θα έχουμε υπονόμευση αυτής της προσπάθειας, δυστυχώς, από τυχόν έξαρση της διασποράς μέσα στο Πάσχα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Δεν έχουμε περιθώρια…»

Στη συνέχεια, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, σχολίασε πως «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, είναι να έρθει πιο αργά η αποκλιμάκωση. Αν τα κρούσματα μείνουν σε υψηλά επίπεδα, υπονομεύεται η άρση των περιοριστικών μέτρων. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων. Όπως σας είπα, εμείς εφημερεύουμε χωρίς κρεβάτι εντατικής. Επομένως, τι να πούμε εμείς… Λέμε κρατήστε την αναπνοή σας…»

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Στο δεύτερο κύμα, ήταν τεράστιες οι απώλειες εντός κι εκτός ΜΕΘ, καθώς υπήρξε μια απότομη έκρηξη. Τώρα είναι πιο σταθερή η αύξηση, αλλά το αποτέλεσμα στο τέλος είναι το ίδιο. Παρότι δεν είναι εκρηκτική η κατάσταση θα έχουμε δυστυχώς και πάλι απώλειες. Θα χάσουμε ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά κρούσματα, πιθανόν και περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται. Η διασπορά μέσα στις οικογένειες για παράδειγμα, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εγώ νοσηλεύω εδώ τον πατέρα, ο γιος είναι στο Ιπποκράτειο και μαθαίνω ότι όλη η οικογένεια έχει μολυνθεί. Καταλαβαίνετε για τη κατάσταση μιλάμε. Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια».

«Θέλουν προσοχή οι μεταλλάξεις, πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι»

Ο κ. Καπραβέλος συνέχισε λέγοντας: «Η πανδημία είναι μια εποχική λοίμωξη, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ και τις μεταλλάξεις. Βλέπετε τι γίνεται στην Ινδία. Οι μεταλλάξεις, που θα πρέπει να γράφονται με κεφαλαία γράμματα, είναι η μεγαλύτερή μας ανησυχία. Αυτός ο συνδυασμός, να χαλαρώσουμε τώρα και να βρουν πρόσφορο έδαφος οι μεταλλάξεις, μπορεί να οδηγήσει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος. Να φτάσουμε δηλαδή στο καλοκαίρι και να είμαστε σε αυτά τα επίπεδα».

«Αυτή τη στιγμή, όλοι οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ του Παπανικολάου είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχω δει μέχρι τώρα εμβολιασθέντα σε σοβαρή κατάσταση. Είναι πολυτέλεια να ακούω «δεν εμβολιάζεται ο κόσμος». Μιλάμε για το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε. Μου δημιουργεί τρομακτική απογοήτευση. Θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Το θεωρώ αδιανόητο η χώρα μου να ξοδεύει τόσα χρήματα, να έχει πάρει τα καλύτερα εμβόλια που υπάρχουν κι εμείς να μην κάνουμε τα εμβόλια για να σωθούμε», είπε στη συνέχεια.

«Προφανώς έχε πάρει μεγάλες διαστάσεις το θέμα με τις παρενέργειες. Έχουν εμβολιαστεί κάποια εκατομμύρια ανθρώπων και συζητάμε για πέντε παρενέργειες; Ακόμα και για θανάτους αν συζητήσουμε, μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό, να δει αν μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του για να αποφύγει ένα εμβόλιο που νομίζει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά να μην παρατάει την προσπάθεια. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Είναι πολύ χειρότερο το να μην κάνουμε το εμβόλιο», τόνισε με νόημα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μόνο το εμβόλιο»

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε πως σωστά θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για νεότερους, τονίζοντας πως όσες ΜΕΘ και να προστεθούν σε μια τέτοια κατάσταση, όσο η νόσος δεν σταματά μέσω των εμβολίων τόσο θα ξεπερνά τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Οι ηλικίες αυτές είναι οι φορείς της νόσου. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Το μόνο πράγμα που έχουμε είναι το εμβόλιο. Ούτε θεραπεία υπάρχει. Το Σάββατο εγκαινιάζονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, μαθαίνουμε ότι θα έρθει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σαφώς είναι μια σημαντική ενίσχυση για το σύστημα υγείας, άσχετα αν δεν έχουμε πλέον προσωπικό κι αυτό που έχουμε το έχουμε «στραγγίξει» και δεν αντέχει άλλο. Δεν είναι λύση να φτιάξουμε 5.000 κλίνες ΜΕΘ, αλλά να εμβολιαστούμε και να αποτρέψουμε τη νόσο. Εξάλλου, δεν έχουμε μόνο τους αρρώστους με κορονοϊό που χρειάζονται ΜΕΘ, έχουμε ανθρώπους που έχουν κι άλλες παθήσεις και χρειάζονται κι αυτοί περίθαλψη κι ενδεχομένως ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις