Κορονοϊός - Εμβολιασμοί: Ανεβάζει «στροφές» η επιχείρηση «Ελευθερία» - Επέκταση ωραρίου και δομών

Με μεγαλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά βήματα, στους εμβολιασμούς θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα να χτιστεί το τείχος ανοσίας του γενικού πληθυσμού

Κορονοϊός - Εμβολιασμοί: Ανεβάζει «στροφές» η επιχείρηση «Ελευθερία» - Επέκταση ωραρίου και δομών
3'

Στροφές αναμένεται να ανεβάσεις, από αυτή την εβδομάδα κιόλας που διανύουμε, η εθνική επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία», μετά τους υποτονικούς ρυθμούς που υπήρξαν λόγω του εορτασμού του Πάσχα.

Η επαναλειτουργία ενός ακόμα μεγάλου μέρους της αγοράς, της εστίασης, που έκανε πρεμιέρα σήμερα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε δυο εβδομάδες, ξεκινά η τουριστική σεζόν και την επιστροφή στην εργασία τους, χιλιάδων εργαζομένων των δυο αυτών κλάδων, επιτάσσει την ακόμα πιο γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας, που έχει ως σκοπό την δημιουργία του περιβόητου τείχους ανοσίας, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την διάρκεια των επόμενων καλοκαιρινών μηνών.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εμβολιασμός πολιτών της ηλικιακής ομάδας 30-39 και 40-44 με τα εμβόλια της AstraZeneca, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και για τις ηλικίες 45-49 με την διαφορά ότι έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα στη χώρα. Παράλληλα στα εμβολιαστικά κέντρα πηγαίνουν και οι πολίτες άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

Οι διαδικασίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς, με τους ενδιαφερόμενους για το εμβόλιο να αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ηλικίες 45-49, από το Μεγάλο Σάββατο που άνοιξε η πλατφόρμα έως αργά το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, είχαν κλείσει ραντεβού τουλάχιστον 170. 000, ενώ εξίσου μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τους 30αρηδες.

Για την περαιτέρω επιτάχυνση, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και σύντομα τα εμβολιαστικά θα λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 3.115.339 και στόχος είναι να γίνονται 100.000 την ημέρα και από το Μάιο 2,7 με 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα.

Σταδιακή χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Μετά από το άνοιγμα της εστίασης, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ Λιβύης σε Τσαβούσογλου: Να φύγουν ξένα στρατεύματα και μισθοφόροι από τη Λιβύη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή