Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τέταρτο κύμα τον Αύγουστο - Δεύτερες σκέψεις για τη μάσκα

Μετάλλαξη Δέλτα: Προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς της Γηραιάς Ηπείρου, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού από τον Αύγουστο. Στην Ελλάδα, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχει σημάνει «καμπανάκι» στην επιτροπή του Υπ. Υγείας και στην κυβέρνηση.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για τέταρτο κύμα τον Αύγουστο - Δεύτερες σκέψεις για τη μάσκα
INTIME NEWS
5'

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο βελτίωση, η μετάλλαξη «Δέλτα» - που είναι πιο μεταδοτική - σήμανε παγκόσμιο συναγερμό και προκαλεί φόβους για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, τη στιγμή που η μία μετά την άλλη χώρα στην Ευρώπη - όπως και η Ελλάδα - καταργούν τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Δεδομένου του βαθμού εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» - σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Υπό τον φόβο να κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Ευρώπη, στο τραπέζι μπαίνει εκ νέου το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κλάδους εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ήδη η επιτροπή βιοηθικής έχει δώσει -ως έσχατη λύση- τη δυνατότητα να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται στη συνέχεια να πέσει στο τραπέζι για να συζητηθεί από την επιτροπή βιοηθικής το θέμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στην εστίαση ή και τους εκπαιδευτικούς.

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Μπορεί να ξυπνήσουμε αύριο και να έχουμε γεμίσει με τη μετάλλαξη «Δέλτα»

«Το προβληματικό είναι η αύξηση της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία φαίνεται πολύ μεταδοτική και υπάρχει μεγάλος φόβος για μία ενδεχόμενη έκρηξή της», επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος, εφιστώντας την προσοχή για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της εν λόγω μετάλλαξης.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων στο Newsbomb.gr o καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όσον αφορά την «σύσταση» της μετάλλαξης «Δέλτα», ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος που έχει τον ιό εάν πρόκειται για μετάλλαξη ή οχι, χρειάζεται μία μεγάλη διαδικασία ιχνηλάτησης για να γίνει αυτό».

«Προς το παρόν ο ενδεχόμενος φόβος που μπορεί να προκύψει δεν αντανακλάται στα κρούσματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να ξυπνήσουμε αύριο και να έχουμε ''γεμίσει'' με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο».

Αναφορικά με την χρησιμότητα του εμβολιασμού στην μετάλλαξη «Δέλτα» και στο κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει από αυτή, υπογράμμισε πως «ακόμη δεν μπορούμε να πούμε εάν είναι ανθεκτική στα εμβόλια, δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας. Ωστόσο υπάρχει η προτροπή να εμβολιαστούμε όλοι ούτως ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι».

Παγώνη: Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκρουσε καμπανάκι για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

«Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στη ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω» εξήγησε στο MEGA.

Η ίδια εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα».

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το παράδειγμα του Ισραήλ

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 92 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της.

Το ίδιο συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Η περίπτωση του Ισραήλ εγείρει περισσότερα ερωτήματα. Και αυτό επειδή το μεταλλαγμένο στέλεχος «καλπάζει» σε μία χώρα-πρότυπο ως προς τους εμβολιασμούς.

Τη στιγμή δηλαδή που ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει θωρακιστεί μέσω των εμβολίων, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 65% του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό στους ενήλικες, μάλιστα, ξεπερνάει το 85%.

Παρ’ όλα αυτά, νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι κι αυτό είναι που οδήγησε τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Σάρον Άλροϊ-Πρέις, 891 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό τον τελευταίο μήνα, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer μπορεί να έχουν περίπου 88% προστασία. Το ποσοστό πέφτει στο 33,5% σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η «μπλόφα», η επιστολή και το «μπαρούτι» στο Αιγαίο - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή