Γεωργιάδης: Τα προνόμια θα αφορούν σε κλειστούς χώρους και χώρους μαζικών συναθροίσεων
Μια «πρόγευση» των προνομίων για τους εμβολιασμένους που εξετάζει η κυβέρνηση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
Κλειστούς χώρους και χώρους όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις θα αφορούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προνόμια των εμβολιασμέων όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλάμε δηλαδή για τους χώρους όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Στο ερώτημα πώς θα βάζουν όρια οι επιχειρηματίες στους πελάτες τους, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι για παράδειγμα ο ανεμβολίαστος πελάτης θα μπορεί να βρίσκεται μόνο στον εξωτερικό χώρο και ο εμβολιασμένος θα μπορεί να μπορεί και στον εσωτερικό.
Χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου είπε ότι η διαδικασία είναι δυναμική και μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.
Ωστόσο ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος η χρήση της λέξης «προνόμια» εξηγώντας ότι καθώς ο πλήρως εμβολιασμένος πολίτης θεωρείται απόλυτα ασφαλής από τους γιατρούς «προφανώς κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τον περιορίζουμε».
«Το κράτος θα λάβει αποφάσεις και θα πει, αν αποφάσισες να κινδυνεύεις πολύ πρέπει να προστατεύσω εσένα και τους άλλους και θα έχεις μικρότερη κινητικότητα. Αν έχεις επιλέξει να κινδυνεύεις λίγο προφανώς δεν υπάρχει λόγος να περιοριστείς», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Απευθυνόμενος σε όσους ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ακόμη κι εκείνος που είναι τόσο υπέρ του εμβολίου ένιωσε άβολα όταν ήρθε η ώρα του εμβολιασμού και τους παρότρυνε να ξεπεράσουν το φόβο τους επιδεικνύοντας κοινωνική, οικογενειακή, επαγγελματική υπευθυνότητα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις για το ποιος, πότε και πώς θα εμβολιαστεί δεν τις παίρνει η κυβέρνηση αλλά οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Ένας σεφ ανεμβολίαστος δεν μπορεί να υπάρχει, είναι αδιανόητο. Και που το συζητάμε είναι παράλογο» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται η λογική και δεν μπορεί να χρειάζεται να πει η κυβέρνηση σε κάποιον να κάνει το εμβόλιο.
Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σχολίασε ότι ήδη για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί ήδη έχει καταλήξει η επιτροπή βιοηθικής αλλά γενικά δεν είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι σε συνδυασμό με την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι καθώς υπάρχει πράγματι μια μείωση των νέων ραντεβού για εμβολιασμό.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε, τέλος, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ακόμη και εάν κολλήσουν την μετάλλαξη Δέλτα έχουν μηδενική πιθανότητα να καταλήξουν στην εντατική νοσοκομείου και να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12 οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού