Νιόβη Ρίγκου: 40 χρόνια Ελλάδα – Ευρώπη, με το βλέμμα στο αύριο!
Γράφει η Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 40 χρόνια αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία μας. Το 1981 η χώρα εκπλήρωσε το ιστορικό της πεπρωμένο και πήρε τη θέση που της αξίζει, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που απολαμβάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια – η δυνατότητα να εργαστούμε, να ταξιδέψουμε και να σπουδάσουμε οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό μας νόμισμα και τα τόσα έργα που έχουν γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια – είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε βαθμό που δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά.
Στον τομέα της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε έμπρακτα δίπλα στην Ελλάδα και μας στήριξε ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε πολλά από τα κακώς κείμενα του οικονομικού μας μοντέλου αλλά και της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και να κάνουμε μια καινούργια αρχή χωρίς τα βαρίδια αυτά, βγαίνοντας, το 2018, από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης.
Φυσικά, όταν μιλάμε για οφέλη από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση της χώρας μας τα τελευταία 40 χρόνια. Υπολογίζεται πως συνολικά έχουν εισρεύσει περίπου 200 δισ. ευρώ το διάστημα αυτό, χωρίς τα οποία, έργα όπως το μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου οι νέοι οδικοί άξονες, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων και πολλά άλλα, δε θα είχαν γίνει πραγματικότητα. Τα κονδύλια αυτά, μέσω μιας πληθώρα προγραμμάτων, στήριξαν τους αγρότες μας, τους ανέργους, βοήθησαν τις μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και να αναπτυχθούν.
Παράλληλα, η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας σε μια ασταθή γειτονιά. Και στον τομέα αυτό, η αλληλεγγύη έχει μια ιδιαίτερη σημασία – στις Συνθήκες υπάρχει η ρήτρα αλληλεγγύης η οποία ορίζει πως καμιά χώρα δε θα είναι μόνη της αν δεχτεί επίθεση και θα τη συνδράμουν οι υπόλοιπο εταίροι. Η Ένωση στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στα γεγονότα του Έβρου το Μάρτιο του 2020 και απέδειξε στην πράξη πως τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσει: Την υλοποίηση του φιλόδοξου Σχεδίου που υπέβαλε για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα περίπου 31 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα αποτελούν την ατμομηχανή η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις αλλά και θα κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις. Η έγκριση του ελληνικού Σχεδίου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και ακολουθούν οι πρώτες εκταμιεύσεις.
Επίσης, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Στη διαδικασία αυτή χρειάζεται η γνώμη και η συμβολή όλων. Έτσι, ξεκινάει η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Μια σειρά διαλόγων και συζητήσεων, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.
To ισοζύγιο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετικό και μόνο. Τα πρώτα 40 ευρωπαϊκά χρόνια της Ελλάδας βοήθησαν τη χώρα μας να θωρακίσει τη δημοκρατία της και τους θεσμούς της, μετά τις ταραχώδεις δεκαετίες του 1960 και του 1970, να κάνει ένα τεράστιο οικονομικό και αναπτυξιακό άλμα προς τα εμπρός και να καθιερωθεί ως ένας φάρος σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή την κληρονομιά με τον καλύτερο τρόπο ώστε τα επόμενα 40 χρόνια και όχι μόνο να επωφεληθούμε ακόμα περισσότερο από τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.