Νέα μέτρα ξανά στο «τραπέζι» μετά την έκρηξη κρουσμάτων: Τι εξετάζεται για μάσκες και εστίαση
Όσα εξετάζουν οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού - Τι θα γίνει με μάσκες, εστίαση, εσωτερικούς χώρους - «Πόρτα» σε όσους έχουν κόκκινο έγγραφο
Σε συναγερμό είναι τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και επιστήμονες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικά στις νεότερες ηλικίες.
H «χαλάρωση» στην τήρηση των μέτρων και οι εικόνες συγχρωτισμού, εν μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται πως φέρνουν αναπροσαρμογή στα κυβερνητικά μέτρα.
Έτσι, εξετάζονται αλλαγές στα μέτρα που θα εφαρμοστούν, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19.
Σύμφωνα με το Star, η πρώτη αλλαγή που εξετάζεται είναι η ενίσχυση του αριθμού των test, με δύο self tests την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην Αττική, τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Τα self test θα πρέπει να δηλώνονται δύο φορές την εβδομάδα στην πλατφόρμα.
Παράλληλα, για το θέμα της μάσκας, υπάρχει αμφιταλάντευση μεταξύ των ειδικών, με ορισμένους να ζητούν την επαναφορά της χρήση της παντού και άλλους να ζητούν την εφαρμογή του μέτρου σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και φυσικά σε εσωτερικούς χώρους.
Την ίδια ώρα, μένουν στον «πάγο» τα rapid tests για μετακινήσεις από νομό σε νομό και η επιβολή νέου απαγορευτικού στις ώρες μετακίνησης.
Ένα σενάριο που βρίσκεται επίσης στο «τραπέζι» είναι οι εσωτερικοί χώροι ψυχαγωγίας (μπαρ, καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης) να γίνουν αμιγείς, δηλαδή να μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Ουσιαστικά, δηλαδή από 15 Ιουλίου να λειτουργούν αποκλειστικά αμιγείς χώροι και όχι μικτοί, όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά.
«Πόρτα» σε όσους έχουν κόκκινο έγγραφο
Έτοιμη και διαθέσιμη από τις 15 Ιουλίου θα είναι η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID 19, σύμφωνα με πληρoφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την εφαρμογή θα μπορεί να «κατεβάσει» εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.
Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα.
Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.
- το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει,
- το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ
- και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά.
Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επεισόδιο στο λιμάνι του Πειραιά με κάμεραμαν του ΣΚΑΪ και επιβάτη – Έπεσαν «ψιλές» (vid)