Βατόπουλος: Πότε είναι πιθανό να τελειώσουμε με τον κορονοϊό - Γιατί εμβόλιο και όχι νόσηση
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε πότε θα τελειώσουμε την πανδημία του κορονοϊού, ενώ εξήγησε για ποιο λόγο είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόηση.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλικιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και στους εμβολιασμούς.
Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η πανδημία «είναι ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και την κοινωνία που λαμβάνει μέτρα. Βλέπουμε ότι αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει από φθινόπωρο και αν θα ξαναπαρθούν οριζόντια μέτρα όπως το προηγούμενο φθινόπωρο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι «Η φιλοδοξία – που είναι βάση – είναι ότι δεν θα χρειαστούμε να πάρουμε τα ίδια μέτρα με το προηγούμενο φθινόπωρο» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα σχολεία, είπε «πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σύνθετα. Είναι η Τρίτη χρονιά. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μη χάσουν τα παιδιά μια Τρίτη χρονιά» και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα όσον αφορά τα μέτρα στα σχολεία αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών.
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι η πανδημία. Δεν είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών ή των εκπαιδευτικών». Μάλιστα, χαρακτήρισε πρόωρη την όποια συζήτηση για την υποχρεωτικότητα στα παιδιά.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9% από το 50% μέχρι το 9% είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κανανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.
«Αυτό που είπε ο ΕΟΔΥ, θα πρέπει να γίνει σποτάκι στην τηλεόραση. Θα πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες ότι πχ είχαμε 5 εκατ. εμβολιασμούς και είχαμε 3 παρενέργειες» ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν έχει εξαντληθεί το θέμα επικοινωνίας – πειθούς των πολιτών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σε λίγο θα αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τα πολλά κρούσματα από τα σοβαρά. Αυτό που πετυχαίνουμε με τα εμβόλια είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να προκαταλάβουμε» ότι θα παρθούν μέτρα σε περίπτωση νέας αύξησης των κρουσμάτων.
Τέλος, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το 2022.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης
Ανασχηματισμός: «Κλείδωσε» η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Ώρα ανακοινώσεων
Ίος: Σκότωσε 22χρονο Ιρλανδό με μία γροθιά – Πως έγινε η δολοφονία
Σεισμός στην Κόρινθο: Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι