Τι κρύβει η ρύθμιση Κουτρουμάνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Πίεση στις τράπεζες για τακτοποίηση δανείων αλλά όχι διαγραφή χρεών.
Περισσότερη προστασία προς τους δανειολήπτες και ειδικότερα προς όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν κανονικά τις δόσεις τους και ζητούν περισσότερες ρυθμίσεις, δίνει η τροπολογία που εισήγαγε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με διαγραφή χρεών, όπως ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν και όπως υποστηρίζεται «δεξιά – αριστερά». Απλώς, με την τροπολογία αυτή, δίνεται η δυνατότητα να αποπληρωθεί το δάνειο με καλύτερους όρους σε σχέση με τους τρέχοντες. Αυτή είναι με δύο λόγια η φιλοσοφία της.
Η πίεση που ασκείται προς τις εμπορικές τράπεζες, να δεχθούν κι αυτές τους ευνοϊκούς όρους που έχει αποφασίσει το δημόσιο στις σχέσεις των υπαλλήλων του με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς το παρόν, δεν έχουν αποτέλεσμα.
Παρ όλα αυτά, η προσπάθεια συνεχίζεται και το εγχείρημα δεν έχει εγκαταλειφτεί. Απλώς, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, για να δεχθούν να κάνουν κάτι τέτοιο, επιθυμούν καλύτερα ανταλλάγματα, τα οποία, δεν αποκλείεται, στο τέλος, να έχουν κάποια σχέση με τα κίνητρα που ζητούν να εξασφαλίσουν, για λογαριασμό των ιδιωτών – μετόχων τους, ενόψει των κρίσιμων γενικών συνελεύσεων και των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων.
Προς το παρόν, τα πάντα είναι ρευστά και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ενδεχόμενο ωστόσο να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις οι τράπεζες προς τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να πάρουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα, μάλλον, δεν υπάρχει.
Η ρύθμιση Κουτρουμάνη, χθες βράδυ, είναι ένα βήμα, προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, απέχει πολύ απ' αυτό που έχουν στο μυαλό τους και οι δύο πλευρές.