Κάνουμε το σπίτι μας κλιματικά ουδέτερο - Συσκευές και συνήθειες που χρειάζονται προσοχή

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει κάθε δραστηριότητα στον πλανήτη Γη. Με κάθε μας κίνηση, κάθε πράξη, κάθε στιγμή μας στην καθημερινότητα, έχει έναν αντίκτυπο στον πλανήτη και ο αντίκτυπος αυτός είναι γνωστός με τον όρο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Κάνουμε το σπίτι μας κλιματικά ουδέτερο - Συσκευές και συνήθειες που χρειάζονται προσοχή
4'

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό και παραδεκτό, οφείλουμε – κατά μόνας, αλλά και συλλογικά – να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη, να υιοθετήσουμε οικολογικότερες συνήθειες, να αποβάλλουμε τη «σπατάλη» ενέργειας, υλικών, προϊόντων, ακόμα και του φαγητού μας. Πέρα από τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ανώτερο επίπεδο και αφορούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της παραγωγής και γενικά της οικονομίας – στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας – καθένας μας οφείλει και πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μειώσουν το προσωπικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κυρίως χώρος που μπορεί αυτό να εφαρμοστεί με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο είναι φυσικά το σπίτι μας – όπου εν πολλοίς έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Εννοείται ότι επιλέγουμε – όπου έχουμε τη δυνατότητα – προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με το σήμα «Α» (ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ), ας δούμε όμως και πιο αναλυτικά ποιες συσκευές και ποιες συνήθειες μας μπορούμε να προσέξουμε λίγο παραπάνω ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

- Η βρύση που τρέχει: Το νερό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους στον πλανήτη. Εμείς μπορεί να το έχουμε σε αφθονία, όμως δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί ειδικοί στον κόσμο πιστεύουν και εκτιμούν πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό – πιο συγκεκριμένα, για την έλλειψη νερού. Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε και να μην αφήνουμε τις βρύσες να τρέχουν όταν πλένουμε τα πιάτα, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, όταν καθαρίζουμε τα μπαλκόνια μας κλπ.

- Το φως που μένει αναμμένο: Η αναμμένη λάμπα είναι μια σπατάλη ενέργειας με σημαντικό οικολογικό, αλλά και οικονομικό αντίκτυπο. Το ηλεκτρικό φως που «ξεχνιέται» αναμμένο, που μένει όλη τη νύχτα αναμμένο στο μπαλκόνι, τα τέσσερα διαφορετικά φώτα που ανάβουν ταυτόχρονα στο ίδιο δωμάτιο, χωρίς να τα χρειαζόμαστε, είναι μια σπατάλη ενέργειας που καλό είναι να αποφεύγουμε.

- Το πλυντήριο που πλένει σε υψηλή θερμοκρασία: Πόσα από τα ρούχα μας πραγματικά χρειάζεται να πλυθούν στους 60 βαθμούς ή και στους 90; Σήμερα, με την τεχνολογία και στον τομέα των απορρυπαντικών να έχει προχωρήσει, το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να είναι από μία εξαιρετικά ενεργοβόρα και εχθρική προς το περιβάλλον διαδικασία, μέχρι μία πολύ προσεκτική λειτουργία με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και κυρίως ενημερωμένοι για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε επιλογή.

- Το φαγητό που περισσεύει: Το Food Waste είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Μπορεί εν πρώτοις να μην φαίνεται η σχέση μεταξύ των δύο, όμως υπάρχει και αφορά, κατά κύριο λόγο, στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Προσέχοντας το φαγητό που ετοιμάζουμε καθημερινά, ώστε να μην καταλήγει τελικά στα σκουπίδια διότι αγοράζουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειαζόμαστε, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σπιτιού μας.

- Το καλοριφέρ και το air condition: Η θέρμανση και η δροσιά που χρειαζόμαστε στο σπίτι μας μπορεί να είναι δύο εξαιρετικά ενεργοβόρες διαδικασίες, με πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το αποτύπωμα αυτό όμως μπορεί να μειωθεί σημαντικά με δύο απλές κινήσεις: Να ρυθμίσουμε, αρχικά, τη θέρμανση σε μία λογική θερμοκρασία, ώστε ούτε να κρυώνουμε ούτε όμως να κυκλοφορούμε εντός του σπιτιού με κοντομάνικα μέσα στον χειμώνα. Αντίστοιχα το καλοκαίρι να χρησιμοποιούμε το air condition σε κλειστά δωμάτια, ανάλογα με τις δυνατότητες του μηχανήματος, ώστε να λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών του με τον καταλληλότερο τρόπο.

- Ανακύκλωση, ανακύκλωση, ανακύκλωση: Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε σωστή ανακύκλωση μέσα στο σπίτι μας; Πολύ, αρκεί να το αποφασίσουμε και να το οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Είναι καιρός τώρα να το πάρουμε απόφαση πως η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται μέσα στο σπίτι μας και να την βάλουμε στην ημερήσια διάταξη. Έτσι, θα κάνουμε αυτό που πραγματικά μπορούμε για το περιβάλλον μας.

Κάθε μας πράξη, κάθε κίνηση, κάθε δράση έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Έχοντας αυτό κατά νου κάθε φορά, προσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας ώστε να μειώνουμε όσο μπορούμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως ως άτομα, ως μονάδες, κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για το σπίτι μας, τον πλανήτη μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή