Αλλάζουμε τη ζωή μας, συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη
Η πανδημία και η κλιματική κρίση είναι τα δύο θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία ήταν ένα ζήτημα που έχρηζε άμεσης, κατεπείγουσας αντιμετώπισης και, πράγματι, η παγκόσμια κοινότητα έσπευσε με όλες της τις δυνάμεις να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο.
Εν τω μεταξύ, η κλιματική κρίση τέθηκε – εν πολλοίς – σε δεύτερο πλάνο. Τώρα όμως, καθώς ο πλανήτης έχει βγει από τη δίνη του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κανονικότητα επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό και πλέον μπορούμε όλοι να στρέψουμε το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα, στο μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την κλιματική κρίση και την προσπάθεια αναστροφής των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου και της περιβαλλοντικής καταστροφής της Γης.
Πράγματι, διεθνώς λαμβάνονται απανωτές αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή: Από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα έως τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και, φυσικά, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η παγκόσμια κοινότητα έχει στραφεί ολοκληρωτικά σε μία προσπάθεια άνευ προηγουμένου, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα στη Γη.
Μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, κάνουμε το καλύτερο για τη Γη
Αυτό που είναι σημαντικό να εντυπωθεί σε κάθε πολίτη σε ολόκληρο τον πλανήτη όμως είναι πως μπορεί ο ίδιος, ατομικά, να προστατεύσει το περιβάλλον. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ένας: Μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τη φύση, το περιβάλλον, τον πλανήτη. Κάθε μας δράση, πράξη, ενέργεια, έχει έναν αντίκτυπο, κάποιες συνέπειες στο περιβάλλον: Η διατροφή που επιλέγουμε, ο τρόπος που εξοπλίζουμε το σπίτι μας με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, η θέρμανση και η μόνωση, ο τρόπος και το μέσο μεταφοράς που προτιμάμε, ακόμα και ο τρόπος που διασκεδάζουμε έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το γεγονός, με πολύ απλά λόγια, σημαίνει πως εφόσον είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι και επομένως προχωρούμε σε συνειδητές επιλογές, από τις μικρότερες και πιο ασήμαντες αποφάσεις της καθημερινότητάς μας – αν θα επιλέξουμε το χάρτινο ή το πλαστικό καλαμάκι, για παράδειγμα – ως τις πιο μεγάλες της ζωής μας. Διότι, είναι όλα εκείνα τα «μικρά», που δίνουν αξία στα «μεγάλα» και μόνο οι ευσυνείδητοι πολίτες, εκείνοι που κατανοούν πως ο πλανήτης Γη είναι το μεγάλο μας σπίτι και χρειάζεται την προσοχή μας, μπορούν να κάνουν πράγματι τη διαφορά για ένα βιώσιμο «αύριο».
Απλές, καθημερινές συνήθειες
Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για το νερό μας και ποτήρια για τον καφέ μας είναι μια απλή, καθημερινή συνήθεια που κάνει τεράστια διαφορά. Ας αναλογιστούμε πως ένα πλαστικό μπουκάλι που καταλήγει στη θάλασσα, χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί κι ένα πλαστικό ποτήρι 50 χρόνια. Πρόκειται για ένα απλό αλλά ουσιαστικό παράδειγμα του πόσα μπορούν να αλλάξουν με μια απλή αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Αντίστοιχα, ουσιαστικές είναι και οι αλλαγές στη ρουτίνα του σπιτιού, του νοικοκυριού μας. Η θέρμανση στο σπίτι και πώς τη διαχειριζόμαστε: «Καίμε» αλόγιστα ή έχουμε γνώση και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο; Έχουμε φροντίσει να ενημερωθούμε και να επιλέξουμε για το σπίτι μας τον τρόπο θέρμανσης – και ενέργειας γενικότερα – που μας ταιριάζει και μας συμφέρει περισσότερο ή επιλέξαμε «στην τύχη»; Τα αναμμένα φώτα, το νερό που τρέχει από τη βρύση, η ανακύκλωση συσκευασιών από τα προϊόντα που προτιμάμε είναι μικρές παράμετροι που όμως όλες μαζί δημιουργούν και συνθέτουν ένα πολύ σοβαρό αποτέλεσμα.
Αντίστοιχα, η ατομική μας συμπεριφορά έξω από το σπίτι, στην προσωπική μας ζωή, πόσο είναι φιλική προς το περιβάλλον; Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για μία οικολογική συμπεριφορά είναι η απάντηση στην ερώτηση «πώς μετακινούμαστε;»: Περπατάμε τις κοντινές αποστάσεις ή έχει γίνει το αυτοκίνητο η αγαπημένη μας συνήθεια; Χρησιμοποιούμε ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς; Τι γνώσεις έχουμε για την ηλεκτροκίνηση;
Οι επιλογές που έχει ο καθένας μας για να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι, πραγματικά, όσες και οι πτυχές της ζωής και της καθημερινότητας. Αρκεί να το θελήσουμε, να ενημερωθούμε και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι για το περιβάλλον, τη φύση, το μέλλον μας.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα