Λουκίδης στο Newsbomb.gr: Η ομάδα των 35.000 ανθρώπων που θα «δείξει» το μέλλον της πανδημίας
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης στο Newsbomb.gr, οι πρώτοι εθελοντές για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna – περίπου 35.000 στον αριθμό – θα πρέπει να αποτελέσουν «οδηγό» για την πορεία της πανδημίας
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό η αρχική μελέτη των εθελοντών, αυτοί οι περίπου 35.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στις δοκιμές των πρώτων εμβολίων των Pfizer και Moderna τους οποίους παρακολουθούν ένα χρόνο τώρα και έχουν περάσει lockdown, μεταλλάξεις κ.α. θα είναι ο καθαρός οδηγός για το τι θα γίνει στην συνέχεια».
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την συμβολή των εμβολίων στην ανάσχεσή της.
Παράλληλα υπογράμμισε – σε σχέση με τη χώρα μας – ότι: «αν η Θεσσαλονίκη είχε τον πληθυσμό της Αθήνας αυτή την στιγμή θα πλησιάζαμε τα 2.000 κρούσματα ενώ την ίδια στιγμή τα κρούσματα της Αττικής αναλογούν σε λιγότερο από το 20% επί του συνόλου των κρουσμάτων».
Επίσης τόνισε ότι παράγοντες που νομίζαμε ότι θα δημιουργήσουν έκρηξη των κρουσμάτων, όπως η επιστροφή των πολιτών στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων τελικά δεν το έκαναν.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο και όπως επεσήμανε αν τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα η κατάσταση μπορεί να είναι διαχείριση.
Επιπλέον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφερόμενος στους εμβολιασμούς σημείωσε ότι από τους αριθμούς (80% ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται και 90% περίπου στις ΜΕΘ) φαίνεται ότι το εμβόλιο αποτελεί «όπλο» κατά της πανδημίας.
Ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα και λύματα
Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών αυτή τη στιγμή, αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη «κοντράρεται» με την Αττική για το ποια έχει τα περισσότερα κρούσματα, φτάνοντας στα 441 το τελευταίο 24ωρο έναντι 527 του λεκανοπεδίου. Ο προβληματισμός, ωστόσο, εντείνεται και για άλλες περιοχές όπως οι Σέρρες, η Καρδίτσα αλλά και η Δράμα όπου τόσο τα κρούσματα όσο και η αναλογία των μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις.
Ιδιαίτερος προβληματισμός, επίσης, επικρατεί και για τα ευρήματα στην ανάλυση των λυμάτων. Το ιικό φορτίο καταγράφει αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές ενώ σε κάποιες εκτινάχτηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ρέθυμνο όπου υπήρξε αύξηση 308%, ενώ στη Λάρισα η αύξηση έφτασε στο 125%.
Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική
Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων
Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»